Aliquid stat pro aliquot.
Shënjifikimi kupton lidhjen midis diçkaje te kuptueshme me diçka tjeter,qe mungon ne te,por qe ka nje kuptim te dyte te paracaktuar.Per ju dhe disa te tjere, ‘sarkofag” eshte nje shenjfikimi i te munguares ne te “ha mishin”,ose “llup mishin”.Ndersa ,per mua ,shenja e perbere “sarkofag” nuk ka lidhje me ngrenien e mishit,por me nje shenje tjeter ne te, ‘arke’.Dhe kjo shenje nuk eshte vetem tek ‘sarkofag’,por edhe tek ;/barka/ e Italishtes,/bark/ e Shqipes.
Ju jeni duke perdorur etimologji.Une jam duke perdorur gjuhesi(gjuhesi evolucion, semiologji).E keqja juaj qendron ne padijen tuaj,sepse ju nuk e njihni ,per shembull ,semiologjine.Ju kujtoni se gjuhesia eshte etimologji.Une jam duke hedhur nje mendim timin qe,pervec te tjersh, rrëzon konceptin etimologjik.Ju prape keqkuptoni duke thene qe etimologjia juaj eshte folklorike.
Pekundrazi,per mendimin tim,Etmologjia deri tani ka vertetuar folklorin gjuhesor.Ky folklor nuk eshte vetem fshatar,por edhe kombetar;Grek,Italian,Gjerman,Francez,Shqiptar.Me pak fjale, shikohet vetem ana historike dhe politike e procesit te kthimit te gjuhes ne dialekte dhe dialekteve ne gjuhe.Etmiologjia ka perfunduar vetem ne nje histori gjuhesore,e cila ,per mendimim tim, nuk perben ndonji rendesi dhe nuk permban ndonje vlere shkencore ne lidhje me gjuhesine ne vetvete .Ju jeni nje fshatar folklorist i fshatit te perkohshem etimologjik greko-latin dhe kunder nje fshati tjeter folklorist etmiologjik Shqiptar.
Etymologjia eshte studimi i historise se fjaleve,nga ato kane ardhur dhe si forma dhe mendimi i tyre kane ndryshuar gjate kohes.Pikerisht,pjesen e fundit te fjalise “si ka ndryshuar forma dhe mendimi i tyre gjate ecjes se kohes”,e cila perdoret pjeserisht ne analizen time te shkurter brenda nje faqeje te vogel blogu, nuk eshte realizuar.Mosrealizimi ka nje arsye:Ajo do te rrezonte vete ndertesen etimologjike . Etimologjia duhet te analizoje anet politike dhe fetare te gjuhes.Duhet te analizoje sesi shtetet vendosen me ane te forces se vet mbi ‘gjuhet’.Kush I ndertoi gjuhet e sotme dhe si kaluan ato ne popull.Ato u ndertuan nga nje pakice e zgjedhur nga shteti dhe u vendosen te detyrueshme per tu mesuar nga gjithe shtetesat e rinj te shteteve te reja me force.Politika ndertoi dhe beri ne menyre te qellimshme diferencen gjuhesore. Etimologjia duhet gjithashtu te merret me ndikimin fetar ne ndertimin gjuhesor.Pra,ne thelb etimologjia duhet te argumentoje dhe hedhi drite mbi prinderit e saj gjentike.
Per keto arsye,mendoj une,Etimologjia nuk kryen ndonje funksion te caktuar ne kerkimin shkecor reth gjuhes.Fillimet dhe perfundimet e saj tashme jane folklorike,dhe do te jete e tille per sa kohe do te vazhdojne te shkruajne te apasionuerit e saj, dhe nuk kane lidhje aspak me thelbin gjuhesor.Prandaj,me te drejte, ajo sot nuk perfshihet si dege me vete ne Linguistik.
Kritika juaj,Adrian Vehbiu, behet nga nje pozicion vulgar,term i cili eshte i afert etmimologjikisht nga ç’ka ka ngelur nga humbetira historiko-gjuhesore vllahe.Te pakten ka ngelur vetem emri.Eshte me mire sesa pa asgje.Shtetin,gjuhen,librat nuk mund te benit kurre dhe mos shpresoni ti beni ne kurriz te Shqiptareve.Gjithçka qe shkruani juaj per Shqiperine dhe Shqiptaret eshte pjese e ketij skenari dhe nuk ka lidhje as me gjuhesine,historine dhe etimologjine.Por qe te luftoni Shqiptaret duhet te jeni ,te pakten,aq i afte sa elita e tyre eshte.Per te qene aq,ose më i afte,ju duhej te kishit punuar shume here me teper ,gje qe fatekeqesisht nuk e keni bere. Ju jeni pjesa vazhduese moderne e atyre qe kerkojne zhdukjen dhe asimilimin e Shqiptareve.Jeni shume vone Adrian Vehbiu.
Shqiptaret,sic shihet jane zgjuar tashme.Jane zgjuar jo vetem teorikisht,por shteterisht.
Shenim:Kerkoj ndihme prej ndonje njohesi te mire te kompjuterit.Kam pasur nderhyje te fuqishme ne kompjuter prej faqes se Xha xhait.Kam formatuar disa here PC dhe kam humbur ne nje raste disa materiale te rendesishme.Nese ka mundesi ndonjeri te me ndihmoje.
"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Etimologjia e gojarit Adrian Vehbiu.
- Orakulli
- Star Member
- ALBPelasgian
- Galactic Member
Re: Etimologjia e gojarit Adrian Vehbiu.
Drejtohu ne kete rast, adminit te forumit, ErjonH, i cili besoj ka kapacitet sa per te ndihmuar. Tekefundit, do e pyes edhe vellaun tim hacker.Orakulli wrote:Shenim:Kerkoj ndihme prej ndonje njohesi te mire te kompjuterit.Kam pasur nderhyje te fuqishme ne kompjuter prej faqes se Xha xhait.Kam formatuar disa here PC dhe kam humbur ne nje raste disa materiale te rendesishme.Nese ka mundesi ndonjeri te me ndihmoje.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!