Etimologjia e fjales.
- Orakulli
- Star Member
Re: Etimilogji e fjaleve...

- bardus
- Star Member
Që nga G. Meyer-i (EW, 15) është vënë re se fjala shqipe arí me formën femërore arushë, si dhe formën diminutivale a zvogëluese arushkë ka kognatë të saj ŗkşah të sanskritishtes, arktos të gr. së vjetër, më vonë arkos, 'ursus' të latinishtes, ardž të armenishtes etj. Megjithatë, mendimi i tij se ky emër është formuar nga tema ar- si njerí nuk është i drejtë. Paraforma i.e., që mbindërtohet për këtë fjalë është *ŗkto- 'ari', forma paraindoevropiane *H2ŗtk'o-, e cila dëshmohet nga forma e hititishtes hartaggaš, po dhe forma shqipe arí, ku a-ja nistore është refleks i larnigales */H2/, kurse */ŗ/ rrokje formuese, nëse nuk ndiqet nga ndonjë laringale, ka si refleks të rregullt -ri-. Por, /i/-ja e theksuar është rezultat i rrrudhjes a kontraksionit të grupit -k't-. Kjo ishte një fjalë tabu për gjuhët balto-sllave dhe gjermanike, prandaj ato kanë shtënë në përdorim forma të tjera. (Pokorny rk'þo-s 875.)
Cabejt ju desh shume pune ta vertetonte se nuk eshte huazim .Po ta dinin se ] ari eshte edhe ne khotanese nuk do ta diskutonin fare:

Po fjala arre cdo ne Rusi? Pokorny theksoi se ka nje shtresezim(overlay) te gjuhes shqipe mbi sllavet,se ne cfare kohe nuk dihet.Prandaj mendoj se koincidencat me sllavet jane vecse huazime te marra nga shqipja dhe jo indoeuropjane.

-
- Senior Member
po, e kam fjaln ke rranja zanafillore qi per mu ka ken thjesht ma, me frymoren a laringalen H e zgjatun qi ka prodhu prapashtojca te tjera. e shofim ket fenomen edhe mrena gjus ton, si tek fjala preh a mpreht qi ka dhan pres nga preh-ez, dhe prish nga preh-sh, mase edhe predh nga preh-edh etj. ne gjuht e tjera prapashtojcat kan ken te tjera. psh. fjala jon mez/maz prej maHze ka dhan anglo-saksonishten mehraz<meh-r-az qi sot asht mare-kal,mez. pra sheko si h-ja degzon daljet e fjalvet. fjala madh lidhet shkalqysham me ma( si ne ma shum) pra nji shprehje qi cilson zmadhim, shtoj. ne anglo-saksonisht prap e kena thjesht ma si ne shqip(sot asht ba more). shemujt jan me dhjetrabardus wrote: @Gardh,ndoshta/ big, , great , mega, mah,, magha/ eshte me afer madh.
- Strokulli
- Poster Grande Member
Shtu. Te rrëndë (te dërejt) keta te arrësyetuorithit': ma/mô-më «» ma_dh, môdh, mëdh.Gardhi i Ondrrave wrote:..rranja zanafillore qi per mu ka ken thjesht ma..
fjala madh lidhet shkalqysham me ma (si ne ma shum) pra nji shprehje qi cilson zmadhim, shtoj. Ne anglo-saksonisht prap e kena thjesht ma si ne shqip (sot asht ba more)
eng. more - arb. mô (e pjesa e fundit -re ndjete gjithe-nje-vall me te tosken përappashtese -rë).
- Orakulli
- Star Member
- Orakulli
- Star Member
Filloje me shkronje te madhe fjaline e pare dhe cdo fjali qe nderton.po, e kam fjaln ke rranja zanafillore qi per mu ka ken thjesht ma, me frymoren a laringalen H e zgjatun qi ka prodhu prapashtojca te tjera. e shofim ket fenomen edhe mrena gjus ton, si tek fjala preh a mpreht qi ka dhan pres nga preh-ez, dhe prish nga preh-sh, mase edhe predh nga preh-edh etj. ne gjuht e tjera prapashtojcat kan ken te tjera. psh. fjala jon mez/maz prej maHze ka dhan anglo-saksonishten mehraz<meh-r-az qi sot asht mare-kal,mez. pra sheko si h-ja degzon daljet e fjalvet. fjala madh lidhet shkalqysham me ma( si ne ma shum) pra nji shprehje qi cilson zmadhim, shtoj. ne anglo-saksonisht prap e kena thjesht ma si ne shqip(sot asht ba more). shemujt jan me dhjetra
Po the *rranja nuk ke nevoje me shtue "zanafillore", perdorim si mbiemer, spse rranja eshte zanafilla e filizit, e ka brenda saj kuptimin e zanfilles, origjine. Ndersa 'zanafill" eshte fillimi i cdo gjeje. *Rranja eshte nje fjale shihkonket (konkrete), qe kalohet ne ndertimin pasishihkonke't (abstrakt). Ndersa 'zanfill" (origjine) eshte nje fjale tashme abstrakte qe mund te zbatohet mbi cdo objekt shikonket(konkret). Te dyja kane te njeten peshe mendimore. Vjen nga "zon-zë" dhe "fill-fillim". Zë në fillim qe ne nje dejtim tjter ndertimoro-gjuhesor eshte rranja, e cila nga ana e saj vjen nga ndertim matematikor (numeror):nji-njo-nja-nje-një. Rrënjë eshte edhe zanafilla njekohesisht.
Laringalen-grykoren, ose fyto(h)ren. Laringa vjen nga nje sound simbolizem qe ka humbur pak rrenjen e gjuhes mesuese, Shqipes. Eshte "gërrhit", vendi qe ben ben "gër gër-en", e cila quhet "gryk". Ndersa "fyt" vjen nga nji ideosimbolizem. Fyt nuk ka tingull.
Grykorja "h" eshte kuptuar shume pak nga gjuhetare ne funksionin e saj: Ajo zbut perdorimin e zanoreve, pergatit shqiptimin te behet me i lehte boritshem duke filluar nga nji "h' shkallezuese e ngritjes qe kerkon zanorja, ndryshe zanoret kane nje ndalim te aparatit gojor-kutik(*akustik-eshte "ku ste ik"-ambient i mbyllur ). Kuti eshte nje ideosimbolizem, akustik eshte nje "shtese-shtese-shtese" e kuptimores baze "ku". Kuti ka ngjashmeri me akustik por jo vetem kane burmi te ndryshme, por edhe menyra te ndryshme mendimformuese.
Mos merr zi-merzit qe ti shkruajta perballe te metat sepse vetem keshtu mund te vihesh ne pune ti zeteberizosh kulturen tende te te shkruarit, e meta e madhe e pasardhsve te berseve te gjuhes se folur dhe te shkruar:kurre nuk i kane kushtuar rendesine e duhur. (t&t-ja zvogelon m-ne, keshtu eshte bere gjuha e cila ka "mbeta" qe ka vjen nga kodi i barabarte i iliro-shqiptareve "zeta-zutë"-ku kufizohet dicka ose kufizon dicka-neutrale:ZZ-te zëne ose zë )

- bardus
- Star Member
Ne fillim te fjales kane ndryshuar ne forma te tjera p.sh. AU > VE , OF ,keshtu aus >vesh / ausama > ofshama/ .Tek fjala ngrohte futja e bashketingellores R eshte enigmatike, ndoshta ja vlen te shihet.
- Strokulli
- Poster Grande Member
Thom se ashtau a ashteu a ashtou s'jane ma te herme se ashtûo (ashtûoe = ashtûö) a ashtûa e au/eo/ou s'ka lidhje te drejtperdrejt me ûo (ûoe) e ûa, por uotem me {û}, apor me ndonje shtrengim nde o-, -av- e ov- (oev-), -f etj. U jam mond te jete baraj me aû jam a oû jam a ëû jam, dhe aû jam mond te shnderrohet nde av/af jam si dhe ou » ov/of dhe ëu » ëv/ëf, porse au/ëu/ou s'ka lidhje me û jam qe vete nde ûo jam (ûoe jam) a ûa jam, andaj au » uo/uoe/ua s'vëłen, vëłen uoetem au « û dhe shtrengimet rrëjedhëse nga au (lat. aurum «» it. oro) dhe uo/uoe/ua (kuolla » kolla, mbluadh » mblodh). Pra {û} per muo ka dhane dy vargje: I. au/ëu/ou dhe II. ûo/ûoe/ûa, te siłat s'mond te rrejdhin nga njana-tjatra por uotem nga {û}.bardus wrote:Tendenca e ndryshimit te diftongjeve te shq.vj.,ka sjellur peshtjellim te zanoreve..
Ne fillim te fjales kane ndryshuar ne forma te tjera p.sh. AU > VE, OF...
eng. I am (ai em) - arb. au jëm (gjith nje vall me te tosken ë«â/ô, thëm « tham e jëm « jam).
Q'ûet edhe gr. αύτος - arb. e banj uöt (»vet) «» *ût » aut, pra gr. αύτ_ος pshehen arb. {û}.
- Orakulli
- Star Member

-
- Member
GJINJA (GJIN) = njerzit...
Qka eshte kjo "GJIN"?
- Orakulli
- Star Member

- bardus
- Star Member
Val9 wrote:Pershendetje kam nje pytje sa i perket fjales:
GJINJA (GJIN) = njerzit...
Qka eshte kjo "GJIN"?
GJIND m. vet. bised.
Njerëzit rreth e rrotull ose njerëzit e shtëpisë. Gjindtë e shtëpisë. Si i ke gjindtë? Foli me gjindtë e vet.
GJINDE f. përmb. bised.
Tërësia e njerëzve, zakonisht të një qendre të banuar, populli. Gjindja e fshatit. Gjindja e shtëpisë njerëzit e familjes, gjindtë. U mblodh gjindja. Kishte gjindje të madhe.
- Zeus10
- Grand Fighter Member
-
- Senior Member
GJIND m. vet. bised.
Njerëzit rreth e rrotull ose njerëzit e shtëpisë. Gjindtë e shtëpisë. Si i ke gjindtë? Foli me gjindtë e vet.
GJINDE f. përmb. bised.
Tërësia e njerëzve, zakonisht të një qendre të banuar, populli. Gjindja e fshatit. Gjindja e shtëpisë njerëzit e familjes, gjindtë. U mblodh gjindja. Kishte gjindje të madhe.
Gjind=anglosaks.cynde,cyne-farefis, angl.kind-lloj,gjini, gjerm.kind-fmije, fare. Tana e gjejn zanafillen tek shqipja gji, organi i grus qi jep jeten, ushqimin, pra burimi i rraces/fisit. Menoj ne t'kalume kena pas nji ngjind<qind<kind, rranja besoj asht fjala e fomshme shqipe ki/qi-me shkyj,hap, qi tash ka marr nji kuptim degradus.
-
- Member
Faleminderit Zeus edhe Gardhi i Ondrrave!Zeus10 wrote:Fjala gji tregon nje bashkesi. Megjithese gjiri i femres, eshte nje fjale tjeter ato kane te njejtin burim. Ne kete pikepamje, gji-ri(gjini), eshte simbol i bashkesise dhe nis nga gjiri i gruas, qe eshte baza e gjinise-races-gjindjes. Eshte nje term qe e kemi trajtuar hollesishem ne kete forum dhe eshte aq i thjeshte aq dhe kompleks.
Po diqka eshte interesante qe "nuk lejohet" perdorimi i kesaj fjale? Me sa e di simbolizon njeriun e keq? Pra kush dikush thot "shume gjin ishin aty" ata te korrektojn "thuaj njerz jo gjin".
Ndoshta kjo fjal perbehet ne Kuran diqka si me djall, sjam i sigurte...