"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

Sillni këtu për diskutim artikujt ose reportazhet që trajtojnë problemet më të mprehta qe shqetësojnë, shoqërinë shqiptare, komunitetin tuaj, juve.

Moderator: ALBPelasgian

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#46

Post by Arbëri » Sun Apr 07, 2013 4:28 pm

Studenicani

Image

Image
Image
Sporti tradicional "MUNDJE" lyn trupin me vaj :)


Numri i shqiptarëve nga regjistrimi i vitit 2002:

Shqiptarë :11,793

Lindjet 2011: 315

Shkalla e lindjes: 26,71 promileturqit (lexo shqiptare)

Numri i turqve në listë në vitin 2002:

Shqiptare ( -nono- turq) : 3285

Lindjet 2011: 53

Shkalla e lindjes: 16.13 promile
KETA JANE GJITHE SHQIPTARE DHE NUK JANE REGJISTRUAR VULLNETARISH SI "TURQ" ,ESHTE MAIPULIM NGA VITI 2002 !
KAM TE FAMILJES DY PERSONA QE PUNOJNE NE SHKOLLEN FILLORE ATJE , DHE VET KAM QEN DISA HERE NE KETE FSHAT ,AS EDHE NJE TURK NUK GJETA ,PO AS QE DIN DIKUSH GJUHEN TURKE ATY !!
KY NUMER I "TURQEVE" PADYSHIM U TAKON SHQIPTAREVE .NE REGJISTRIMIN E ARDHSHEM QE PO VONOHET QE 12 VITE QELLIMISHT ,DO ARGUMENTOHET KJO QE E SHKROVA .
NJE TAKTIKE SLLAVE SIKUR NE VISET TJERA SHQIPTARE NE MAQEDONI (SIDOMOS NE ZONAT SLLAVE SIKUR POSTIMET ME LARTE) , NESE KE VEN RE , ATY KU KA VENDBANIME SHQIPTARE ATY TE NGJITUR JANE TURQIT
.

Boshnjakët

Numri i boshnjakëve nga lista prej vitit 2002:

Boshnjak : 1,662

Lindjet 2011: 30

Shkalla e lindjes: 18.5 promile

Sllavo-maqedonas nuk ka .

Këtu kemi një rekord në vitin 2012, 9 muajt e parë të vitit 2012 ka 408 lindje

Kështu flet Raporti i Bankës Botërore, (pjese e shkeputur per Studenicanin nga ky vit) :
Studeniçani, që aktualisht duhet të ketë mbi 21 mijë banorë, nuk ka pasur asnjëherë deri tani shkollë të mesme apo paralele të disperzuara të ndonjë shkolle tjetër. MASH nuk e ka planifikuar Komunën e Studeniçanit në planin e investimeve të këtij viti, për çka nuk mund të mbështetet në asnjë shpresë për investime me buxhetin e shtetit. Në bazë të përllogaritjeve të bëra, shkolla e mesme e Studeniçanit parashihet të kushtojë 2.900.000 euro. Në shkollat fillore të Sudeniçanit momentalisht ka 3.240 nxënës, me tendencë të rritjes. Kështu, nëse vitin e kaluar numri i lindjeve arriti në 409 foshnja, për këtë vit demografët persin që ai numër të tejkalojë 500-shin. E trajtuar në asketin e arsimit, rritja e lindjeve do të thotë rritje e numrit të nxënësve.
Shqiptarët për disa dekada do të bëhen populli më i madh në Ballkanin Perëndimor.
Prespar wrote:nuka ka Turq ne Prespe ,vetem Turkofil

NUk munt te jet njeri Turk kur Ster-Gjushi edhe ster-Gjushja kan qen Shqiptar .......po edhe ajo mod turkofil do mbaroj si shpeti

e shumta e Prespes jemi ndar per diasporat edhe esht gjuna/shameful


po te pakten jetojm me nje kemb ne Diaspor edhe titren kemb ne Prespe .....

edhe ne Diasport se jemi neve (jo te levdojemi) po jemi shum Aktive per qeshjen Shqitar me XHDO mynur ne gjith Balkan
Kam degjuar qe ndihmoni shume shqiptaret ,sidomos ne ate regjion .
Deshira jone eshte qe te ktheheni dhe te investoni ne vendlindje , se gjdo here kur hapen vende pune aq me pak shqiptaret marrin rrugen e gurbetit ,edhe pse mendoj qe shumica e juaj ne gyrbet qe jeni nuk ju ipet nenshtetesia e Maqedonis ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#47

Post by Arbëri » Sun Apr 07, 2013 9:21 pm

Manastiri
(Qyteti i alfabetit me mezi 5% shqiptare qe ka ngelur )

Image
Image
Image

 Përbërja etnike e regjistrimit nga viti 2002:

Sllavo-maqedonasit : 74 616 7

Shqiptarët : 4164 , 5.4%

Vllehët 1270 , 1.3%
 
Te tjerë :%Lindjet / Vdekjet 2008-2011

S.maqedonasit

  757 / 1,083 -326

  760 / 1.027 -267

  785 / 1.071 -286

  705/1.092 -385
shqiptarët

  65/37 +28

  79/36 +43

  45/34 +11

  64/22 +42Rom

  80/14 +66

  113/23 +90

  121/18 +103

  82/24 +58
vllehët

  1/5 -4

  1/10 -9

  2/12 -10

  4/9 -5
Nje perqindja e mire te numri i sllaveve jane VLLEHET te shendruar ne sllave , qe mund te vereni numrin e tyre ne shume venbanime qe shkon ne asimilim .
Njejte edhe me serbet , edhe pse ky numer eshte i dyshimte sa i perket sllaveve ne Manastir.

Per me shume : http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 394#p19394
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#48

Post by Arbëri » Mon Apr 08, 2013 5:58 pm

Velesi

Image
Image
Image

Sipas regjistrimit të vitit 2002 në Komunën e Velesit jetojnë 55 108 banorë nga të cilët:

46 767 (84,86%) Sllavo- maqedonë,
2 406 (4,37%) boshnjakë,
2 299 (4,17%) shqiptarë,
1 724 (3,13%) turq, (?)
800 (1,45%) romë,
540 (0,98%) serb,
343 (0,62%) vllehë,
229 (0,42%) të tjerë.

=================================================================

T'ju rikujtoj se me fitoren e shqiptareve ne Kercove , vendbanimet me shumice dermuese shqiptare tani duken kshtu :
(majtas me ngjyre te kuqe)
Image
Postimet nga dy faqet e fundit nuk kane te bejne me shqiptaret brenda ketyre territoreve ku jane 90% shqiptare , por me shqiptare qe jetojne jashte ngjyres se kuqe. .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#49

Post by Arbëri » Tue Apr 09, 2013 9:21 pm

Tendenca :

2008

S.maqedonasit, serbët, vllehët -2174

Shqiptarët, turqit, boshnjakët +6137

2009

S.maqedonasit, serbët, vllehët -2098

Shqiptarët, turqit, boshnjakët +6722

2010

S.maqedonasit, serbët, vllehët -2028

Shqiptarët, turqit, boshnjakët +7176

2011

s.maqedonasit, serbët, vllehët -3225

Shqiptarët, turqit, boshnjakë + 6530


==================================================

Komunat me shumicë shqiptare

Lindjet në Maqedoni / Lindjeve jashtë vendit

  Saraj: 648/83

  Cair: 1053/67

  Haraçina: 215/27

  Bogovinë: 331/188

  Brvenica: 186/71

  Vrapcishte: 309/219

  Gostivar: 826/506

  Dibër: 244/109

  Zhelinë: 364/154

  Zajas: 72/100

  Likovë: 344/148

  Oslomej: 56/69

  Strugë: 697/372

  Studeniçan: 434/44

  Tearcë: 250/94

  Tetovë: 1142/307
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#50

Post by Arbëri » Fri Apr 19, 2013 10:26 pm

Maqedoni 2011

Image

Lindje / vdekje

Gjithsejt : 22770-19465 = +3305

S.maqedonasit: 11544-14409 = -2865

Shqiptarët: 7727-3198 = +4.529

Romët: 1574-495 = +1079

Turqit: 1046-474 = +574

Boshnjakët: 231-105 = +126

Serbët: 111-423 = -312

vllehët: 22-70 = - 48


Maqedonia 2010

Lindje/vdekje

Gjithsejt : 24296-19113 = +5183

S.maqedonasit: 12658-14298 = -1640

Shqiptarët: 7888-3073 = +4.815

Romët: 1806-457 = 1349

Turqit: 1080-450 = 630

Boshnjakët: 192-92 = 100

Serbët: 109-427 = -318

vllehët: 17-62 = -45


Fshatrat ne kete pjese te Maqedonise ku nuk ka shqiptare :

Image

Numri i banoreve

Baltalija.................22
Brest....................23
Vrsakovo..............77
Goračino..............16
Dobrošani.............8
Dolani..................73
Edeklerci..............0
Jamularci..............0
Kalapetrovci..........7
Koševo................7
Krivi Dol...............50
Lakavica..............139
Leskovica.............113
Lipov Dol..............2
Ljuboten..............41
Nikoman...............4
Penuš..................8
Piperovo...............20
Počivalo...............79
Puhče..................34
Sarčievo..............21
Selce..................169
Skandalci.............0
Sofilari................33
Stepanci.............12
Suvo Grlo............13
Sudic.................10
Suševo..............11
Tanatarci...........8
Testemelci.........0
Toplic...............0
Tri Češmi...........1,065
Hadji Redjepli......0
Hadji Sejdeli.......0
Hadji Hamzali......0
Creška..............0
Čardaklija..........922
Čiflik................7
Šašavarlija........108
Šopur...............2
Star Karaorman..911

Po mos te ishte emigrimi , shqiptaret i hane te gjalle sllavet me natalitet .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#51

Post by Arbëri » Sat Apr 20, 2013 5:44 am

Regjioni i Pollogut

Image
Image
Image
Image
Image


Gjithsejt: 304.125 banorë

(Regjistrimi eshte nga viti 2002 ,pra para 11 vitesh , njera nga zonat shqiptare eshte Pollogu )

Shqiptarët: 222,679 (73.2%)

S.maqedonasit: 56,079 (18.4%) ....nje % e tyre u shperngulen ne Shkup

Turqit: 17386 (5.7%)

Roma: 4,594 (1.4%)

Të tjer: 3387 (1.1%)

=

Lindjet / vdekjet

Gjithsejt: 3599/2416

Shqiptarët: 2795/1531 ..... (77.6% / 63.3%) ...... (12,6 / 6,9 shkalla lindjes )

S.maqedonasit: 508/659 ..... (14.1% / 27.2%) .... (9,07 / 11,7)

Turqit: 159/110 ............ (4.4% / 4.55%) ..... (9.2 / 6.35)

Roma: 108/35 ............... (3% / 1.45%) ....... (23 / 7.8)

Te tjer: 26/81 ............ (0.72% / 3.35%) ..... (7.6 / 23.8)Pollogu ka një shumicë shqiptare, dhe s. maqedonasit kanë vetëm 14% lindje dhe -27% mortalitet .

Këtu në vitin 2011:

Rritja Natyrore: -151

211 s.maqedonas u shperngulen nga Pollogu .

Migrimi = - 104 (e migrimit të brendshëm)

Ç'do viti , qe nga viti 2002 duhet te kete nga (minus) -255 s.maqedonas ne Pollog ,plus manipulimeve te shifrave .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#52

Post by Arbëri » Sun Apr 21, 2013 11:17 pm

Qyteti i Shkupit , viti 2010

Image
Image
Carshija e Vjeter ne fotografi
Nga punimet me ari e deri te kepucet i prodhojne vet shqiptaret ne kete Carshi , eshte e vjeter se paku 500 vite .Ne kete faqe me shume : http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=74&t=3101
Image
Image
Image


S.maqedonasit
  - Linden 3443
  - Vdiqen 3558shqiptarët
  - Linden 2240
  - Vdiqen 636


Roma
  - 687 Lindur
  - 186 të vdekur

turqit
  - 72 te lindur
  - 37 të vdekur

boshnjakët
  - 81 te lindur
  - 36 të vdekur

serbët
  - 42 Lindur
  - 130 të vdekur


Rajoni Shkupit ne vitin 2010

S.maqedonasit
  - Linden 3832
  - Vdiqen 3833
  - Rritja Natyrore = - 1


shqiptarët
  - Linden 3081
  - Vdiqen 778
  - Rritja Natyrore = +2303


  Tani duke pasur parasysh se rajoni i Shkupit ka 571.040 banorë (zyrtarisht nga 2002) nga të cilet jane:

  - 367.717 maqedonasit
  - 133.893 shqiptarët

  Tregon shkallën e lindjeve e te dy etnive . s.Maqedonasit mezi arijne ne 10, 23 ndersa shqiptarët 23 shkallen e lindjes
Nëse S.maqedonasit do të kishin lindjet sa shqiptarët , ata duheshte te lindin 8441 fëmijë ne vit .
Numri i shqiptareve ne Shkup e rrethine eshte shume me i larte se sa eshte paraqitur ne kete regjistrim nga viti 2002 .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#53

Post by Arbëri » Mon Apr 22, 2013 5:31 pm

Shkalla e lindjes dhe vdekjes nga komunat në Maqedoni për vitin 2011

Image

Lindje/vdekje

....................S. MAQEDONASE ............... SHQIPTARE

Maqedonia ....... +8.88 /-11.10 .............. +15.13 /-6.28

Qyteti Shkup .......9,72 / 10,48 ............... 21,11 / 6,12
Aerodrom ...........11,27 / 8,10 .............. 14 / 12
Butel .................11,55 / 9,19 .............. 22,72 / 4,94
Gazi Baba ........... 9,30 / 9,90 ...............19,75 / 4,88
Gjorche Petrov .....9,19 / 10,26 ..............27,55 / 5,62
Karposh ..............8,31 / 10,69 ............. 17,4 / 5,64
Kisela Voda...........8,99 / 11,05 ............. 56 / 20
Saraj ..................4,35 / 20,33 ............. 18,69 / 4,84
Centar ................11,6 / 13,56 ............. 107 / 22,52
Chair .................. 5,95 / 12,73 ............ 21,15 / 7,25
Shuto Orizari ........ 13,9 / 16,68 .............13,48 / 5,39

Araqin ........... 10 / 6,71 ..................18,84 / 4,77
Berovo ............... 6,67 / 10,30
Bitolj .................. 8,33 / 12,90 ............ 15,36 / 5,28
Bogdanci .............6,54 / 12
Bogovinje ............ / ........................... 11,47 / 6,84
Bosilovo ..............8,64 / 10,98
Brvenica ............. 10,42 / 14,45 ........... 12,48 / 7,47
Valandovo ........... 9,15 / 10,47
Vasilevo .............. 11,34 / 10,6
Vevcan ............... 9,09 / 11,98
Veles ................. 8,53 / 10,92 ..............29,57 / 4,34
Vinica ................. 7,17 / 8,54
Vraneshtica ......... 5,80 / 24,01
Vrapcishte ........... 6,71 / 10.56 ..............12,7 / 7,29
Gevgelija ............. 7,86 / 10,54
Gostivar .............. 9,51 / 11,14 ...............9,94 / 7,24
Gradsko ...............6,49 / 14,02

Debar ..................6,64 / 3,57* .............. 11,8 / 6,69
Debarca ...............5,25 / 23,85 .............. 13,07* / 13,07
Delcevo ............... 7,81 / 10,09
Demir Kapija ..........6,25 / 11,75
Demir Hisar ...........7,73 / 14,27 ............... 21,55* / 12,93
Dojran .................6,05 / 8,33
Dolneni ................11,7 / 18,68 ................ 26,27 / 3,31
Drugovo .............. 7,18 / 13,64
Zhelino ................/ ............................... 15 / 5,82
Zajaz ................../ ............................... 6,10 / 6,10
Zelenikovo ............9,11 / 11,2 ................. 39,8 / 4,97
Zrnovci ................6,15 / 11,39
Ilinden .................10,67 / 8,09 ................ 25,2 / 11,3
Jegunovci .............8,21 / 14,25 ................12,71 / 5,38

Kavadarci .............8,80 / 9,60
Karbinci ................8,43 / 20,31
Kicevo ..................9,54 / 8,36 ................. 5,97 / 4,56
Konce ..................12,96 / 8,33
Kocani...................7,10 / 10,08
Kratovo .................6,84 / 9,57
KrivaPalanka ...........8,70 / 9,85
Krivogashtani ..........4,89 / 14,69
Krushevo ...............6,57 / 13 ....................20,34 / 4,84
Kumanovo ..............10,16 / 11,62 ..............15,86 / 7,14
Lipkovo ................. / .............................. 12,93 / 5,65
Lozovo ..................7,68 / 11,73

Mavrovo ................9,88 / 4,36 ..................13,48 / 10,78
Mak. Kamenica ........7,44 / 8,87
Mak. Brod ...............8,37 / 13,71
Mogila ....................9,48 / 17,56 Komunat me ngjyre te kaltert kane brenda tyre shqiptare por nuk jane te regjist..
Negotino ................ 7,76 / 7,87
Novaci ...................10,02 / 22,6
Novo Selo ...............7,38 / 10,26
Oslomej ................../ ................................5,26 / 4,87
Ohrid .....................8,68 / 10,98 .................10,8 / 6,41
Petrovec ................11,77 / 11,19 ............... 27,55 / 5,82
Pehcevo ................ 5,69 / 14,77
Plasnica ................./
Prilep .....................7,68 / 12,35
Probishtip ...............7,01 / 9,63

Radovish ................8,46 / 10,06
Rankovce ...............9,61 / 12,25
Resen ....................7,65 / 13,28 .................11,71 / 10,41
Rosoman ................10,28 / 15,43
Sveti Nikole ............7,88 / 9,83
Sopishte ................10,86 / 10,28 ................23,17 / 4,63
S. Nagoricane .........8,44 / 20,25
Struga ...................12,39 / 11,70 ................8,36 / 4,55
Strumica ................9,88 / 10,18
Studenicane ...........38,8*/ 9,70 ...................26,71 / 5,59
Tearce ..................7,30 / 16 ...................... 11,87 / 7,07
Tetova...................8,75 / 11,75 ..................14,53 / 6,7
Qendra Zhupa ..........7,37 / 1,22* .................15,41 / 6,6
Cashka ...................5,91 / 14,33 .................41 / 7,39
Ceshinovo ...............8,18 / 12,87
Cucer Sandev ..........16,6* / 11,19 ................47,34 / 5,66
Shtip .....................8,90 / 11,15
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#54

Post by Arbëri » Thu Apr 25, 2013 8:21 pm

Komuna e Sarajit

Image
Image
Image

Gjeografia
Komuna e Sarajit shtrihet në pjesën veriperëndimore të qytetit të Shkupit. Kufizohet me komunën e (maq Gjorçe Petrovit) shqip ? (lindje), Jegunovcë dhe Zhelinë (perëndim), Sopisht dhe Karposh (juglindje). Zoteron nje strukturë kodrinore-malore. Pika më e lartë ndodhet në Malin e Thatë – 1369 m mbi nivelin e detit. Pika më e ulët është f. Krushopek – 276 m lartësi mbidetare.

Veçanti turistike te saj janë: QRS Saraj, Liqeni i Treskës,gryka e Matkës, Xhamia e vjetër e Husein Shahinit e cila daton nga shekulli XV .Nëpër kete komunë kalon edhe Korridori i Tetë .

Demografia
Numri i banorëve: 35.804
Shqiptarë 91.53%
Maqedonas 3.89%
Boshnjakë 3.16%
Romë 0.77%
Turq 0.13%
Serbë 0.05%
Të tjerë 0.47


Numri i vendbanimeve:
Qytete: 0
Fshatra: 23
Numri i bashkësive lokale: 28
Sipërfaqja: 240 km2Komuna e Strugës

Image

Duke iu referuar të dhënave statistikore të regjistrimit të popullsisë të vitit 2002 Komuna e Strugës ka pasur 63376 banorë.Shkalla e nataliteit në vitin 2004 ishte 10,2%(në 1000 banorë),kurse shkalla e mortalitetit të përgjithshëm ishte 7,5 % (në 1000 banore).Shkalla e vdekshmërisë tek foshnjat ishte 10,6‰ promila.Shumëzimi natyror në numra ka qenë 101,në promila 2,7.Me këto të dhëna komuna është nën mesataren e republikës.Qarku i migracionit në vitin 2004 është 6.Ndaj saj si të ardhur janë regjistruar gjithsej 223 persona,nga të cilët 152 janë qytetarë të ardhur brenda Republikes së Maqedoniseë. Numri i përgjithshëm i të shpërngulurve është 217,prej të cilëve 150 janë qytetarë të shperngulur brenda R.së Maqedonisë.

Pjesëmarrja e popullatës së re deri ne 20 vjeç moshë është 36,2%.Pjesëmarrje më të madhe në numrin e përgjithshëm të banorëve ka popullata me moshë nën dyzet vjeç 67,2%, ndërsa përqindja e banorëve mbi 60 vjeç është 11,7%.

Kombësia Numri %
Shqiptarë 36,029 56,5%
Maqedonas 20,336 32% (ketu hyne edhe torbeshet qe u rikthyen nga viti i kaluar ne shqiptare ashtu siq kishin qen me heret , dhe % eshte shume me vogel , dhe shume me larte te % shqiptareve . Ketu : viewtopic.php?p=31541#p31541 plus ne zgjedhje shqiptaret dolen me mbi 6.500 ne epersi )
Turq 3628 6%
Romë 116 0.18%
Vlleh 656 1%
Serbë 106 0.16%
Boshnjakë 103 0.16%
Të tjerë 2402 4%
Gjithsej 63376
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#55

Post by Arbëri » Thu Apr 25, 2013 9:46 pm

Komuna e Dibrës

Image

Banjat e Dibres
Image
Image

Demografia

Sipas regjistrimit të vitit 2002 në Komunën e Dibrës te madhe jetojnë :
40.542 banorë nga të cilët 95% perqind jan SHQIPTAR . Dhe 5% ....

Dhe me shum se 22 000 mij banor jan ne Amerik , shumica ne qytetin NEW YORK ( NE ISHULLIN .STATEN ISLAND. ) . Aty jan me shum se 12 mij (me dokumentacion) kurse reth 3.000 - 5.500 jan pa dokumentacion
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#56

Post by Arbëri » Thu Apr 25, 2013 9:47 pm

Kërçova

Image
Image

Në rrethinën e Kërçovës gjenden 81 fshatra.Me ndarjen e re territoriale të vitit 1996, regjioni i Kërçovës është i ndarë në 5 komuna :

Komuna e Kërçovës me 30.138 banore,

Komuna e Zajazit me 11.605 banor,

Komuna e Osllomesë me 10.420 banor,

Komuna e Drugovës me 3.249 banor dhe Komuna e Vraneshticës me 1.322 banor. Gjithsej 56.734 banor sipas regjistrimit të vitit 2002.
Kercova me rrethine ka mbi 75% shqiptare .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#57

Post by Arbëri » Fri Apr 26, 2013 2:56 pm

Ohri

Image

Shqiptaret dikur 80% , sot me 6% shqiptarë.
Në 100 vitet e kaluara, shqiptarët përbënin rreth 80 për qind të banorëve të Ohrit, kurse sot mezi se janë 6 për qind. Askush nuk u ka dalë zot ndër vite. Janë shpërndarë gjithandej, shpërngulur dhe heshtur, aq sa që shqiptarët nga viset tjera habitur pyesin: "Paska shqiptarë në Ohër?"

Image
Image

Komuna e Ohrit ka 55.749 banorë.
Sipas regjistrimit të fundit në vitin 2002 përbërja etnike e popullatës në komunë ishte ;

Gjithsej 55749
S.maqedonasit 47344 84.9%
Shqiptarët 2.962 5.3%
Turq 2268 4.1% (keta i kemi si virus )
Serbët 366 0.6%
Vllehët 323 0.5%
Të tjer 2,486 4.5%

---------------------------------------

Demir Hisar :
te regjistruar 7 shqiptare
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B0%D1%80

Karaorman
me 1 shqiptare
http://fr.wikipedia.org/wiki/Star_Karaorman

Plasnica
Me 45 shqiptare te tjeret jane te regjistruar si Turq sepse jane Torbesh , Sllav ska dhe eshte ne M.Brod .
http://mk.wikipedia.org/wiki/Општина_Пласница

Radovish
Te regjistruar 200 shqiptare ne vitin 2002 , dhe mbi 17% jane te regjistruar si Turq .
http://sh.wikipedia.org/wiki/Op%C5%A1tina_Radovi%C5%A1

Shtip
Te regjistruar 12 shqiptare dhe 1272 si Turq .
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... K_Stip.png
http://www.stip.gov.mk/index.php/mk/200 ... 9-12-35-51

Negotino
Te regjistruar 30 shqiptare .http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ino%29.png
http://negotino.gov.mk/index.php?option ... 13&lang=mk

Gradsko
Te regjistruar nga viti 2002 ,125 (3,32%) shqiptare .
Harta http://www.gradsko.gov.mk/Gradsko_map-mk.png
Te dhenat : http://www.gradsko.gov.mk/opstina.php

Lozovo
Shqiptaret bashke me boshnjaket sipas te dhenave perbejne 3% te popullsie ne kete komune .
Ne harte : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... pality.svg
Faqja : http://www.mkdcom.com/test/index.php?op ... Itemid=185


Ilinden
Shqiptaret me 2.21% ne kete komune : http://sh.wikipedia.org/wiki/Op%C5%A1tina_Ilinden


Morane
Te regjistruar 1.528 shqiptare ne vitin 2002 dhe perbejne 90% te popullsise aty .
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%BD%D0%B8
Rezultatet e regjistrimit nga viti 2002 , natalitet/mortalitet etj. i kemi sjelle nga kjo faqe : http://www.stat.gov.mk/Publikacii/20GodiniRM.pdf
Pyetja e te gjitheve pyetjeve eshte : SA SLLAV0-MAQEDONAS JETOJNE NE MAQEDONI !! DHE JO SA SHQIPTARE .
Afer 1.300.000 sllav sipas statistikes te fallsifikuar ne ate faqe , behet pyetje ku jane ata , ne cilat qytete ?
-Shefi i misionit të OBSE-së " me 2 milion banore smund te kete 1.980.000 votues ."
Komuna Tetoves (sipas zyrtareve shqiptar) , thuan qe 178.337 banore jetojne vetem ne kete komune me 92 % shqiptare , e jo siq e shkruajne sllavet i tere Pollogo me 220.000 shqiptare viewtopic.php?p=37254#p37254
-Shkupi ska asnje dyshim qe ka mbi 200.000 banore te nacionalitetit shqiptar , derisa vetem komuna Cair ka afer 100.000 banore (sipas punonjesve shqiptar ne kete komune) ,plus gjithe fshatrat rreth e rreth jane shqiptare dhe asnje fshat nuk eshte me pak banore ose i zbrazur .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#58

Post by Arbëri » Mon Apr 29, 2013 9:53 pm

Fshatrat ne rrethin e Kumanoves

Image

Llojani
Llojani është një fshat shqiptar që shtrihet në pjesën veriore të Kumanovës, në zonën kufitare me fshatin Miratoc të Preshevës.
Image
Sipas viteve fshati ka pasur këtë rritje popullsie:
Viti 1953 - 1593 banorë - shqiptarë 100%
Viti 1971 - 1843 banorë - shqiptarë 98,8%
Viti 1994 - 2274 banorë - shqiptarë 98,8%
Viti 2002 - 2668 banorë - shqiptarë 100%

Fshati renditet i katërti sipas madhësisë në Komunën e Likovës. Të dhenat e mësipërme janë të dhëna zyrtare të numerimit të popullsisë në Maqedoni.
Sipas shqiptareve fshati Llojan tani ka 6.000 banore me 100% shqiptare .


Vaksinca
Sipas regjistrimit të vitit 1994, ky fshat kishte 2244 banorë, kurse tani ka rreth 420 shtëpi me mbi 3.000 banorë shqiptarë.


Sopoti
Sopoti është fshat me shumicë shqiptare, gjatë viteve të fundit si pasojë e luftës në rajonin e Kumanovës ka filluar të humbë nga popullsia e tij.
Kështu në vitin 1994 fshati numëronte mbi 800 banorë, ndërsa në vitin 2010 me 318 banorë me përbërje etnike si në tabelë.
Përbërja etnike :

Kombesia Banore
Gjithësejë 353-318
Shqiptarë 333-306
Sllavo-maqedonë 0 2-
Turqë 30-0
Serbë 20 6
Boshnjakë 0 1
Të tjerë 0 3

Likova
Sipas regjistrimit të vitit 2002 në Komunën e Likovës jetojnë 27 058 banorë nga të cilët 97.42% janë shqiptarë.

Shqiptarë 97.42%
Serbë 1.37%
Maqedonas 0.63%
Boshnjakë 0.02%
Të tjerë 0.56%
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... pkovo).png

Sllupçani
Në vitin 2002 sipas numerimit të popullsisë në maqedoni fshati kishte 3789 banorë, të gjithë shqiptarë.

Orizarja
Fshati Orizare është ndër fshatrat të mëdhenj të komunës së Likovës me rreth 2400 banorë. Fshati është i banuar tërësisht me popullatë shqiptare.

Gjatë vitit 1941 Orizarja kishte 80 familje me 693 banorë.
Gjatë vitit 1948 Orizarja kishte gjithsejtë 817 banorë.
Gjatë vitit 1953 Orizarja kishte gjithsëjtë 915 banorë.
Gjatë vitit 1956 Orizarja kishte gjithsejtë 87 shtëpi.
Gjatë vitit 1961 Orizarja kishte gjithsejtë 966 banorë.
Gjatë vitit 1971 Orizarja kishte gjithsejtë 1282 banorë.
Gjatë vitit 1994 Orizarja kishte gjithsejtë 1847 banorë.
Gjatë vitit 2002 Orizarja ka 354 shtëpi me 2300 banorë.
Gjatë vitit 2005 Orizarja ka 360 shtëpi me 2310 banorë.
Gjatë vitit 2006 Orizarja ka 363 shtëpi me 2345 banorë.
Gjatë vitit 2007 Orizarja ka 369 shtëpi me 2352 banorë.


Ropalca
Popullsi: 4032 banorë
ketu jetojn vetem shqipetare .


Nikushtaku
Sipas regjistrimit të vitit 1994 ka pasur 1558 banorë, kurse tani ne vitin 2005 ka 1900 banorë me 100% shqiptare .
Image


Çerkezi
Sipas numërimit të popullsisë në vitin 1994 dhe vitin 2002 kishte këtë përbërje etnike:
Viti 1994 Viti 2002
Kombësia Banorë Kombësia Banorë
Gjithsej 8 741 Gjithsej 8 741
Shqiptarë 8 247 Shqiptarë 8 719
Turq 1 Turq 0
Sllavo-maqedonas 104 Sllavo-maqedonas 2
Vlleh 0 Vlleh 0
Serbe 50 Serbe 0
Boshnjake 0 Boshnjake 4
Te tjerë 16 Te tjerë 16


Izvori
Izvori është fshat malor dhe shtrihet në lartësi mbidetare rreth 880 metra.
Ky fshat në vitin 1948 ka pasur mbi 300 banorë, kurse sipas regjistrimit të vitit 1994 kishte vetëm 30 banorë e që në vitin 2002 të numëronte vetëm 4 banorë shqiptarë. Popullsia u largua për shkak të kushteve të vështira ekonomik-politike drejt vendbanimeve qëndrore në Kumanovë, Shkup dhe më gjërë në Turqi.


Opaja
Viti 1953 - 580 banorë
Viti 1971 - 1553 banorë (75,7% shqiptarë)
Viti 2002 - 1996 banorë (91,1% shqiptarë)


Llopati
Përbërja etnike
Kombesia Banore
Shqiptarë 1 886
Sllavo-maqedonë 473
Serbë 74
Të tjerë 4
Llopati është një fshat 2 km në perëndim të Kumanovës.

Rramanlia
Përbërja etnike
1994 2002
Kombsija Banorë
Shqiptarë 2 061
Sllavo-maqedonë 712
Turqë 15
tjere...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/s ... asmall.jpg
Në numërimin e vitit 1994 fshati kishte 2591 banorë, kurse në numërimin e vitit 2002, 2794 banorë me përbërje si në tabelë


Matejçi

Regjistrimi i fundit në vitin 1994, shënon se numri i përgjithshëm i banorëve arrin 3.137, prej të cilëve 1.537 meshkuj dhe 1.600 femra. Prej tyre 11 s.maqedon, 355 serb, dhe 2.759 shqiptar, 1 turk dhe 11 të tjerë.

Tani popullsinë e fshatit 88,7% e përbëjnë shqiptarët dhe 11,3 të tjerët . Shqiptarët kryesisht i takojnë fisit Berish, Shalë, Krasniq, Kryezi, Thaç etj.


Allasheci
Në këtë fshat është zvogëluar numri i popullsisë për shkak të kushteve të vështira të jetës. Në vitin 1948 kanë jetuar rreth 500 banorë, kurse sipas regjistrimit të vitit 1994 në këtë fshat jetojnë 158 banorë, ndërsa pjesa dërrmuese e popullsisë janë shpërngulur në Kumanovë me rrethinë dhe në Turqi. Në vitin 2002 popullsia ra në 126 banorë nga të cilët 119 janë shqiptarë.


Bellanoca
Nga regjistrimi i fundit (1994) del se në këtë fshat jetojnë 12 banorë, kurse në vitin 1948 kishte 407 banorë. Pjesa më e madhe e popullsisë së këtij fshati është shpërngulur dhe vendosur në Kumanovë me rrethinë, Shkup dhe Turqi.

Gosnica
sipas regjistrimit të vitit 2002 popullsia kishte rën në 420 banorë. Si shkak i rënjes së popullsisë merrez migrimi i popullsisë nëpër qytetet Kumanovë, Shkup dhe një pjesë e popullsisë është vendosur në Turqi.

Zllakuçani
Sipas një regjistrimi të vitit 1900 fshati numëronte 125 shqiptarë, kurse sipas numërimit të vitit 2002 kishte 12 shqiptarë.

..edhe disa fshatra si Runica jane me nga 69 shqiptare dhe Strima me 3 shqiptare etj ..ne rrethinen e qytetit te Kumanoves dhe jo shqiptaret qe jetojne brenda ne qytet .
Runica: http://makedonija.name/municipalities/lipkovo/runica
Strima: http://makedonija.name/municipalities/lipkovo/strima
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#59

Post by Arbëri » Mon Apr 29, 2013 10:33 pm

Demografia e Kumanovës

Image
Image

Për popullsinë e këtij rajoni para ardhjes së asaj sllave në këtë pjesë të Gadishullit Ballkanik, dihet mirë se i ka takuar Dardanisë dhe e banuar kryesisht nga fiset ilire si Dardanët, Peonët, Naropët etj. Në përgjithësi fshatrat malore për shkak të kushteve të vështira të jetës kanë shënuar një dinamikë të rënies së numrit të popullsisë në periudhën 1971-1994, siç është rasti me Allashecin prej 52,2 %, Bellanocin 95,0 %, Gllazhnjen 69,9 %, Zllakuçanin 63,4 %, Orkocin 82,6 %, Izvorin 89,8 %, Runicën 74,2 %, dhe Strimën 67,9 %. Nga ana tjetër, fshatrat fushore çdo vit kanë shënuar trendë pozitive, duke u rritur numri i popullatës dhe i shtëpive.

Sikurse në trevat tjera të banuara me shqiptarë, edhe në rajonin e Kumanovës ka pasur shpërngulje të mëdha të popullsisë edhe atë prej vitit 1953-1968, ku një pjesë mjaft e madhe u shpërngul në Turqi, kurse pjesa tjetër janë vendosur në Kumanovë me rrethinë, Shkup etj., por ka edhe vendbanime që janë zbrazur tërësisht.

Në zonën e Karadakut shtrihen këto fshatra malore : Allasheci, Bellanoci, Runica, Strima, Orkoci, Izvori, Goshinca, Shtraza, Gllazhnja dhe Zllakuçani (katunde tërësisht me popullatë shqiptare), fshatrat me bujqësi të zhvilluar janë: Sllupçani, Orizarja, Likova, Hotla, Ropalca, Vishtica, Nikushtak, Vaksinca, Llojani, Çerkezi (të gjithë me banorë shqiptarë), kurse fshatrat si Opaja, Llopati, Rramanlia, Sopoti dhe Mateçi, përveç shqiptarëve janë të përfshirë pjesërisht edhe s.maqedonët, serbët.(postimet siper)

Fshatrat si Tabanoci është i banuar kryesisht me popullatë sllave dhe Gllëga i banuar vetëm me popullatë turke. Strukturën demografike të popullsisë në Kumanovë e përbëjnë disa grupe etnike : shqiptaret, maqedonët, serbët, turqit, romët. Në kufijtë e Kumanovës jetojnë 157.000 banorë, prej të cilëve 45 % janë shqiptarë. Është me rëndësi të përmendet se të gjitha emërtimet e këtyre fshatrave në defteret turke të shek. XVI janë të regjistruar me këto emërtime, me disa përjashtime të vogla si p.sh. Sllupçani del i regjistruar si Usllupçan, fshati Orizare është i regjistruar edhe me emër të dytë si Hasanoc.

Qyteti-së përpunimit të metaleve, duhanit, bujqësi, në industrinë tekstile dhe këpucë e kanë bërë atë një ekonomike, tregtare dhe qendra kulturore e rreth 135.529 njerëz. Bujqësisë dhe të tregtisë të zhvilluara kryesisht në shekullin e 19, por të qytetit modern look u krijua pas Luftës së Dytë Botërore

Statistikat

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 1971 kishte 99.920 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 58.595 ose 58,6 %
Shqiptarë 7.204 ose 7,2 % (shqiptaret i regjistronin si turq ne ate kohe per ti deportuar ne Turqi)
Serb 12.799 ose 12,8 %
Turq 17.188 ose 17,3 %
Tjerë 4.134 ose 4,1 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 1971 kishte 113.431 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 62.412 ose 55,0 %
Shqiptarë 28.418 ose 25,0 %
Serb 12.448 ose 11,0 %
Turq 5.801 ose 5,1 %
Tjerë 5.081 ose 4,5 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 1981 kishte 126.118 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 65.944 ose 52,0 %
Shqiptarë 39.063 ose 31,4 %
Serb 11.710 ose 9,2 %
Turq 2.732 ose 1,7 %
Tjerë 6.732 ose 4,1 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 1991 kishte 135.523 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 68.140 ose 50,3 %
Shqiptarë 46.719 ose 34,3 %
Serb 10.793 ose 7,9 %
Turq 2.314 ose 1,7 %
Tjerë 7.565 ose 5,6 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 1994 kishte 127.814 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 64.526 ose 50,5 %
Shqiptarë 47.178 ose 36,9 %
Serb 11.682 ose 9,1 %
Turq 389 ose 0,3 %
Tjerë 4.039 ose 3,2 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 2002 kishte 105.484 banore me këtë përbërje etnike :
Shqiptarë 70.111 ose 49,3 % (Ne kete vit shumice shqiptaret sepse nuk ishin te ndara fshatrat nga qyteti)
Maqedonas 53.651 ose 39,1 %
Serb 10.358 ose 7,5 %
Turq 292 ose 0,2 %
Tjerë 5.260 ose 3,8 %

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 2002 kishte 137.382 banore me këtë përbërje etnike :
Maqedonas 67.821 ose 49,3 %
Shqiptarë 53.651 ose 39,1 %
Serb 10.358 ose 7,5 %
Turq 292 ose 0,2 %
Tjerë 5.260 ose 3,8 %
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?

#60

Post by Arbëri » Tue Apr 30, 2013 10:02 pm

Fshatrat ne rrethin e Shkupit

Image

Fshati Haraçin

Image

Vitin 2002 - 11,992
Sot ka mbi 20.000 banore sipas Komunes te Haracines , te gjithe shqiptare .


Luboteni

Maja e Lubotenit është një nga majat më të larta malore në vargmalet e Sharrit, që gjendet në pjesën veri lindore të tyre.

Popullsia e fshatit është e pastër shqiptare. Në Luboten jetojnë rreth 3,000 banorë nga regjistrimi i vitit 2002, kryesisht shqiptarë . Numron mbi 420 shtëpi. Shkolla fillore e fshatit numron rreth 600 nxenes.


Bojani
Bojana është fshat shqiptar që shtrihet në veriperendim të Dërvendit ,rethin e Shkupit.
Popullsi (2002) : 1990 banorë me 100% shqiptare .


Nikishtani

Fshati Nigishtan gjendet në pjesën veriperëndimore të qytetit të Shkupit.
Në vitin 2002 sipas të dhënave zyrtare numri i banorëve është diku rreth 1208 banorë me 100% shqiptare.


Bukoviqi
Sipas regjitsrimit te vitit 2002 ,
Popullsi : 3000 banorë me 100% shqiptare


Sullara e Epërme
Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002 fshati kishte 712 banorë nga të cilët 711 ishin Shqiptarë dhe 1 tjetër.
Sullara e Poshtme
Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002 fshati kishte 2010 banorë nga të cilët 1998 ishin Shqiptarë, 6 s.Maqedonas, dhe 6 tjetër.

Kopanica

Kopanica është fshat i cili shtrihet në veriperëndim të Dërvendit ne rrethin e Shkupit.
Në vitin 1994 Kopanica numëronte 1494 banorë, te gjithe shqiptarë.Radusha
Fshati ka rreth 450 shtëpi. Ne te cilin jetojnë popullsi te përkatësisë etnike shqiptare. Fshati afër ka fshatrat Dvorce nga perëndimi dhe Rashce nga lindja .
Ekonomija e fshatit deri ne vitet e nëntëdhjeta mvareshte nga xeherorja e fshatit, gjate viteve te fundit koncentrimi me i madh i fshatareve është ne perëndim,konkretisht ne Berlin te Gjermanisë ku rreth 90 % te ekonomisë se fshatit mvaret nga gurbeti.
Popullsi: 4000 banorë me 100% shqiptare (viti 2002).Gllumova
Gllumova gjendet në pjesën më jugore të Dërvendit, nja 10 km larg Shkupit. Në vitin 1994 ky fshat numëronte rreth 1.500 banorë, kryesisht shqiptarë.

Hasanbegu
Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002, fshati kishte 23,915 banorë nga të cilët 8,818 ishin Shqiptarë, 12,499 s.Maqedonas, 891 Romë, 407 Boshnjakë, 83 vleh, 316 Turq, 657 Serbë dhe 244 tjetër.
Hasanbegu eshte pjeserisht edhe ne qytet .


Straçinc
Image
Ne Stracinc jetojn gjithsejt 700 banor dhe te gjithe jane shqiptar.

Vizbegu
Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002 fshati kishte 2,817 banorë nga të cilët 2,069 ishin Shqiptarë, 650 Maqedonas, 16 Rome, 14 Boshnjake, 5 Vleh, 3 Turq, 46 Serb dhe 14 tjetër.

Dërvendi Poshtëm
Sipas regjistrimit të vitit 1994 numëron 32.200banorë ,nga te cilët mbi 95% Janë shqiptarë .

Kurse në Dërvendin e Epërm gravitojnë fshatrat: Logre, Novosello ,Merovo ,Kapizhdollë, Grupçinë Çiflikë, Llërcë ,Dëbërcë, Cerovë dhe Zhelinë.

Pra Dervendi ka 31 fshatra ,21 Dërvendi Poshtëm dhe 10 Dërvendi Epërm.

Sipas kushteve gjeo-fizike dhe gjeo-strategjike janë pjese e pandare organike e Dërvendit si tërsi në Përbërje me të gjere hynë dhe fshatrat:(ne Dërvendin e Eperm) Stërmnajce ,Leshkë e Poshtme. Leshka e Eperme dhe Sallareva (në Dërvendin e Poshtëm) Shishovë, Gërcec ,Nerez i Poshtëm ,Krushapek te cilët përfshihen ne Krahine e Karshiakës,kurse nga ana tjetër janë Graçan ,Kuçkove dhe Nigishtan.

Sot Dërvendi administrohet nga dy komuna: Komuna e Sarajit dhe ajo e Zhelines .

Popullsia është ne këtë përbërje:-97.4%shqiptar kurse 2.6% s.maqedon,boshnjak,turq dhe te tjerë. Kurse ne përbërje te gjere popullsia ka këtë përqindje:-93.6%shqiptar,5.3% s.maqedon dhe 1.1% te tjerë. Saraji,Lubini dhe Matka janë fshatra me popullsi te 3% përzier dhe 97% shqiptare..(nje pjese e Dervenit eshte postuar , shiqo me larte "SARAJ")

Kondova
Population: 3,384 - 2002 census (Nga regjistrimi i 2002)
http://makedonija.name/municipalities/saraj/kondovo
Kondova ka mbi 95% shqiptare dhe te tjeret jane boshnjake .


Semenishte
http://makedonija.name/municipalities/saraj/semeniste
Population: 559 - 2002 census
100% shqiptare.

CIFLIK
http://makedonija.name/municipalities/sopiste/ciflik
Population: 636 - 2002 census
Fshat shqiptar.

DOBRI DOL
Population: 431 - 2002 census
Shqiptare.

Shishev
http://makedonija.name/municipalities/saraj/sisevo
Population: 3,376 - 2002 census

GLUMOV
Population: 1,683 - 2002 census
Me 100% shqiptare .

Sata Petka
Population: 712 - 2002 censusFshat shqiptar.

Dvorci
F.Dvorce gjendet ne afersi te f.radushe fshati nuk është edhe aq i madh ka 60 shtepi ,diku 200 banore shqiptare .


Tanushë

Tanusha është fshat kodrinoro-malor që shtrihet në pjesën veriore të Malit të Zi të Shkupit dhe në pjesën qendrore të Karadakut, për rreth kufirit Kosovë-Maqedoni. Në veri kufizohet me Dobëlldehun në veri-perëndim me Mjakun, në perëndim me Korbliqin, në jug me fshatin Bllacë dhe në lindje me fshatin Brezë.

Hyn ne Komunen e Çuçer-Sandevës dhe keto fshtar bashke me Tanushen kane 1943 shqiptare , sipas regjistrimi te vitit 2002 .

Kolicani eper dhe i poshtem , Batinci Majanca etj.. hyn ne komunen e Studenicanit (postimi me larte tani me 22.000 banore) dhe sigurisht qe ka po edhe aq fshatra ne rrethin e Shkup , por per fat te keq nuk ka te dhena ne internet per momentin , as per Shishoven , Gercecin ,Grushinen ,Malinen ,Lisicen , Nerezin e eper dhe te poshtem etj .. per me shume reth fshatrave te Shkupt : http://sq.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... _e_Shkupit
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Problematika shqiptare në media/shtyp”