"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#901

Post by ALBPelasgian » Wed Sep 18, 2013 10:50 am

Gazmend wrote: Parndaj deshiroj te di ne shqiptaret a jemi pasardhes te Ilireve e Epiroteve apo Grekeve te vjeter?
Sigurisht se etnogjeneza shqiptare i detyrohet ilireve dhe epiroteve - sa per arsye gjeografike aq edhe per ato historike. Perkimet e shumta kulturore e gjuhesore midis shqiptareve/shqipes dhe grekeve te vjeter i shpjegoj me teper si rezultat i ndikimit te proto-ilireve ne ate qe me vone u quajt Hellade.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#902

Post by Gazmend » Wed Sep 18, 2013 11:43 am

ALBPelasgian wrote:
Gazmend wrote: Parndaj deshiroj te di ne shqiptaret a jemi pasardhes te Ilireve e Epiroteve apo Grekeve te vjeter?
Sigurisht se etnogjeneza shqiptare i detyrohet ilireve dhe epiroteve - sa per arsye gjeografike aq edhe per ato historike.
E kjarte.

Faleminderit shume 'Albpelasgian' !

ALBPelasgian wrote:Perkimet e shumta kulturore e gjuhesore midis shqiptareve/shqipes dhe grekeve te vjeter i shpjegoj me teper si rezultat i ndikimit te proto-ilireve ne ate qe me vone u quajt Hellade.
Dmth, ato ngjashmeri kulturore dhe lingustike jane rezultat i ndikimit te protolireve .
Nese e kam kuptuar kjarte, te atyre qe njihen ''Pellasge'' ne historiografi. Gje qe e njejta mund te thuhet edhe per Latinet, pasi qe edhe atje kishte ndikim protoilir. Por kjo nuk do te thote se Shqiptaret kane paraardhes Latinet, nese e kam te kjarte dhe nese kuptohemi!

Une mendoj se kjo i pergjigjet bukur mire shume pakjartesive rreth parardhjes dhe trashegimise se shqiptareve te sotem.

Faleminderit.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#903

Post by ALBPelasgian » Wed Sep 18, 2013 12:10 pm

Gazmend wrote:
Dmth, ato ngjashmeri kulturore dhe lingustike jane rezultat i ndikimit te protolireve .
Nese e kam kuptuar kjarte, te atyre qe njihen ''Pellasge'' ne historiografi. Gje qe e njejta mund te thuhet edhe per Latinet, pasi qe edhe atje kishte ndikim protoilir. Por kjo nuk do te thote se Shqiptaret kane paraardhes Latinet, nese e kam te kjarte dhe nese kuptohemi!

Po, pak a shume kjo eshte paradigma ime e shpjegimit te ketyre afrive. Eshte jashte cdo dyshimi ngulitja e grupeve te tera proto-ilire ne Hellade por edhe jashte saj gjate kohes se Dyndjeve te Popujve te Detit ose te ashtuquajtures Dyndje Egjeane. Mungesen e fotografise se plote per gjuhen dhe kulturen e ilireve te vertete (illyri propri dicti) mund ta kompensojme permes asaj qe iliret e hershem u percollen heleneve te vjeter, e qe keta te fundit i percaktonin shprehimisht si huazime. Gjithsesi une i permbahem mendimit se ceshtja e pasardhesve vijedrejte mund te shtrohet vetem ne relacionin ilir (epirot) dhe shqiptar, merret vesh per arsye te forta historike e gjeografike.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#904

Post by Zeus10 » Wed Sep 18, 2013 2:13 pm

Helenet e vjeter, edhe nese kane egzistuar vertete pertej historive mitike, kane dale nga skena e historise shume heret, sipas te gjitha gjasave, kane qene nje bashkesi etno-fetare, me nje gjeneze, qe perfshinte gjithshka pervecse ate te paster etnike. Kur vjen puna tek iliret, pamja eshte akoma dhe me e paqarte, nese ata paraqesin nje grup te madh etnik, apo jane qytetaret e nje mbreterie, qe sundonte mbi ta, duke qene nje perzjerje multietniko apo fetare.
Duke shkuar tek pyetja origjinale, nese etnogjeneza shqiptare i perfshin te gjitha keto "raca" apo jo, pergjigja nuk mund te jete e prere. E vetmja gje e sigurte, ashtu sic dhe eshte provuar, ne menyre bindese ne temat e ketij forumi, eshte qe epirotet perfaqsojne nje formacion etnik, qe gjate Mesjetes dhe Rilindjes Europiane identifikohen me shqiptaret, qe nga ana e tyre te pakten per 1000 vjetet e fundit, kane nje strukture etnike te qarte, me lidhje te sigurta etnike, por kjo nuk perjashton mundesine, qe ne lashtesine e tyre, fillimet ti kene si nje bashkesi etnofetare, me shume mundesi me nje fe jomistike.
Nga ana tjeter, megjithese shqiptaret identifikohen ne menyre te nderkembyeshme me epirotet, ne disa raste ne menyre sporadike, disa autore bashkojne ne menyre te qarte, iliret me shqiptaret, si psh Ephraemius, Patriarku i Antioch qe ka jetuar 527-545 Pas Krishtit
χρατιΐ Θισσαλίας τε συν Αχαΐα
Μακεδονίας χαι μέρους τίνος θράχης
αίρει Λαλματίαν τι συν Έπιάάμνω
Ιλλυρίδα γην, Αλβανούς οριτρόφονς
ευρύ δέ οι τι &ησι μάλλον το χλέος
η κατά Πέτρου Λατίνου λαμπρά νίχη
γαμβρός γαρ ούτος είς άδελψην τνγχάνων
Έρρή Βαλδουίνου τι των βασιλέων
προς πάπα χρισ&εϊς άς χρατάρχψι Λατίνων
Έρρή θανόντος είς Βνζαντος εστάλη
εις Έπιδαμνίων δ χατάρας πόλιν
δι Αλβανών έσπευδε την Κωνσταντίνου(2)
μετά στρατιάς χαταλαβεϊν ευόπλου
άλλα προφθ άσας Θεόδωρος γεννάδας
τοϋτον τροπονται χαί νιχα κατά κράτος


Pra: Toka e Ilirise e banuar nga shqiptaret malesore....
Pra nese do jepja nje pergjigje te prere, bazuar ne ato pak burime, qe mund ta na japin informacion per keto lidhje, shqiptaret jane pasardhesit e banoreve me te hershem, sidomos te Ballkanit Perendimor, pavaresisht se ne nuk i njohim emrat e tyre etnike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#905

Post by Mallakastrioti » Fri Sep 20, 2013 8:57 pm

Titulli i vepres: "Saggio pratico delle lingue: con prolegomeni e una raccolta di orazioni ..."
Autor: Lorenzo Hervás y Panduro
Viti: 1787

Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#906

Post by Zeus10 » Fri Sep 20, 2013 9:17 pm

Mallakastrioti wrote:Titulli i vepres: "Saggio pratico delle lingue: con prolegomeni e una raccolta di orazioni ..."
Autor: Lorenzo Hervás y Panduro
Viti: 1787

Image
Ashtu sic mund ta kesh vene re dhe vete Mallakastrioti, eshte shume e cuditshme, qe ne te ashtequajturen gjuhe greko-siciliane, ati yne shqiptohet tata-in. Kjo na jep ne nje hapesire me shume, per te kuptuar, qe termi grek nuk eshte etikete etnike, por religjioze. Pra keta jane arbereshe me gjuhe nene shqipen, por te quajtur greke, per shkak te fese se tyre te ritit bizantin.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#907

Post by Zeus10 » Fri Sep 20, 2013 9:43 pm

Keto lloj detajesh, jane pa rendesi, nese nuk do te kishim te benim, me fqinj te paskrupuj, qe perdorin cdo lloj spekulimi, per te fituar kredi historiko-kulturore:

Image

Ata i perdorin keto, per te shpallur ne shkalle te gjere, egzistencen e "grekeve" ne territoret ku shtrihej dikur Magna Graecia, si pasardhes te drejteperdrejte te atyre banoreve te lashte.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#908

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 22, 2013 11:27 am

Shume e vertet kjo qe shkruan, Zeus10.

Po marr shkas prej nje postimi si dhe pune qe ke bere me pare Zeus10, duke shtuar diçka me teper:
-------------

Image
"qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt."-Justini (Justin) Historia Universale,Libri XVII .

" e cila me pare thirrej Pyrri, e me mbas u quajt Epir"
----
Kur Epiri ne kohe me te lashta quhej Pyrri.
Duke marr shkak prej kesaj deshmie lene prej Justinit, i cili shkruan qe Epiri ne kohe me te lashta thirrej Pyrri dhe Epir si toponim u perdor me vone, do lindte pyetja: Me cilen gjuhe do kishte te bente me teper kjo fjale?
Ne se do mundoheshim ta lidhnim me gjuhen e keshtuquajtur "greke2, prej se ciles do e perkthenim me fjalen shqipe "zjarr", nuk do kishte nje shpjegim racional, pikerisht sepse fjala "greke" pirr (zjarr) nuk do na jepte ndonje shpjegim llogjik, apo nje arsye qe banoret e hershem te Epirit te quanin apo emertonin kete vend me "zjarr"(?).
Ne historigrafi ndoshim qe Doret e lashte, te cilet 3000 vjet me pare, zbriten prej veriut (veriu i Peloponezit dhe Atikes, pra atyre vendeve te cilat njihen si Greqi e Lashte), kete emertim e marrin prej fjales dru. Pra Dor(o)=dru, apo njerez te pyjeve, popuj te cilet zbriten prej nje territori mbushur me dru, Pyll apo Pyllore.
Muzaka ne kroniken e tij, e permend nje fakt te tille, i cili nder te tjera shkruan qe "ne kohe me te hershme Epiri quhej Pyllore".
Pra kemi te pakten dy burime te cilat na sjellin te njejten gje.
Nje fakt tjeter interesant eshte edhe vet toponimi apo emri i nje fisi te rendesishem, fqinj i Ilireve te Bylis, i cili quhej "Illionet"(apo Hylliones Yllionet). Vet toponimi Byll(is) mos ka te beje me fjalen Pyll sikurse fqinjet e tyre "Yll/Ull" nuk ishin gje tjeter veçse fise te te njetit trung?
Vazhdojme me tej. Rotacizmat "R<-->L" i gjejme shpesh ne tekste te lashta, pra ne çka sjell Justini nuk kemi arsye te mos besojme qe ne kete rast vet "Pyrri" eshte nje shtremberim i fjales "Pylli", sikurse ne rastin "Byll-is", shkronja "B" dhe "P" shume here zevendesojne njera-tjetren.
Perfundim: Pyrri=Pylli=Bylli, si toponime mund te jene e njejta gje dhe tregojne nje mjedis apo vend gjeografik ku jetojne keta popuj. Pra popuj te Pyjeve, apo te Drureve (Dor=Dru).
Ndoshta edhe vet emertimi "Arberia", apo "Albania", toponim i cili me vone do ishte ekuivalent me Epirin, si rrenje ka pikerisht fjalen latine
"arbŏr
(arbŏr, arboris)
1 albero, tronco(ita)- peme,trung (shq.)

Mos te harrojme qe shqiptaret e lashte quheshin "alban" ( apo korruptimi "arber") prej te huajve, pasi vetidentifikimi qe benin, apo siç quheshin brenda per brenda territorit ne gjuhen e tyre, nuk kishte shume ndryshime prej emrave klanor apo fisnor te tyre.
Ndoshta edhe vet emertimi "Tosk/Toskeria", mund te kete nje lidhje te drejte per drejt me fjalen Dushk, pra njerezit qe jetojne aty ku kjo peme eshte e perhapur.
DUSHK m.
1. bot. Dru i lartë pyjor me kurorë të dendur, me gjethe të shumta e të dhëmbëzuara, që lidh lende dhe që e ka lëndën mjaft të fortë e të rëndë;
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#909

Post by Zeus10 » Sun Sep 22, 2013 1:52 pm

Ashtu eshte Mallakastrioti dhe falemnderit shume, per kete fjali:

Post Pyrrus, Achillis filius, amisso per absentiam Troianis temporibus paterno regno in his locis consedit: qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt.

ne fillim u quajten Pyrridae, dhe me pas Epirote
Kjo fjali hedh poshte ne menyre perfundimtare, VARIANTIN AKTUAL te filologjise filogreke, qe etimologjia e emrit Epirus, eshte shprehja greke "kontinent"(mainland) ήπειρος. Duket qarte se si eshte perftuar emri konkret : pyrridae---do te thote: "njerezit E PIRROS, paseardhesit e E Pirros", duke treguar qe PIRRO eshte patriarku i vendit, ajo qe polli fisin.

Epirote=E PIRRIT(e pirros)

Kjo nuk e perjashton ate qe ju thate qe PYRRI=PYLLI, ashtu sic nje nga pasardhesit e tij te famshem YLLOS=PYLL-os(djali i PYLLIT).

Pyrridae=E Pirros=Epiros~Epirus
PYRRI(pylli)= EPIROS= MOLOSIA=MYSACHIA=MYZEQEA= PYLLORIA= ARBOR-IA(arberia)(latin)= ALBERO-ia(neo-latin)=ALBANIA
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#910

Post by Mallakastrioti » Mon Sep 23, 2013 8:25 pm

Image
Gjate gjithe periudhes se mesjetes, Epiri ne gjithe tekstet e shkruara (libra apo doreshkrime ose harta) asnjehere nuk identifikohet me ate qe quhet Greqi, perkundrazi perhere eshte identifikuar si territor shqiptar dhe me popullsi shqiptare.
Propaganda e fqinjit tone jugor, nisi ta cilesoje si territor "grek" vetem ne shekullin 19-20 mbas eres sone dhe pikerisht kur lind ajo qe njihet si "Megali Idea".
Ne gati 180 vite, qe prej krijimit te shtetit heterogjeno-etnik me emrin Greqi, u kerkua te behej nje pune gati e palodhshme, jo vetem prej politikaneve dhe kishes greke por edhe prej elites intelektuale greke (shume here me ndihmen e disa intelektualeve europian), qe ti jepnin nje ngjyre sa me "greke" ketij territori sikurse banoreve te vet.
Shume here u arrit ( sikurse ndodh edhe sot) deri ne ate pike, ku keta intelektuale me qellime ekspansioniste dhe shoviniste, nisen me disa teza duke sulmuar perkrahesit e tezes shqiptare te Epirit (kryesisht shkolla Austriake e shek. 19-20) duke i konsideruar si propagandues dhe veprat e tyre thjesht propagande pro-shqiptare.
Por a do i quanim vepra me qellime propagande pro-shqiptare edhe autore me te hershem se ata te shekujve 19-20 mbas eres sone?
A do quheshin propagandues autore te shekujve 15-16 mbas eres sone?
Sjellim nje rast interesant.
Nje intelektual italian i shekullit 15-16 mbas eres sone i cili quhej Francesco del Bailo (me pseudonimin Francesco Alunno) (Ferrara, 1485 – Venezia, 1556), ishte nje gjuhetar i shquar per kohen kur jetoi dhe veproi.
Ne vitin 1547, Francesco Alunno, publikon vepren me titull "Fabrica del mondo" .
Ne faqen 119, rreshti 883, na sjell nje deshmi teje interesante (shih imazhin e bashkangjitur me shkrimin), pra siç njihej me te vertet ky territor, pra Epiri ose Shqiperia, ku shume here si toponim kishte Kaonia (Epiri ose Kaonia) dhe Kaonet shkruan Alunno jane shqiptaret.
Pra, personalisht nuk shoh arsye qe ky intelektual gjuhetar, te kishte kohe dhe ndonje interes te veçante te bente propagande pro-shqiptare.
Shume here faktet jane me kokeforte se pretendimet e pa baza te fqinjeve tane jugor!
---
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#911

Post by Mallakastrioti » Mon Sep 23, 2013 9:02 pm

Zeus10 wrote:Ashtu eshte Mallakastrioti dhe falemnderit shume, per kete fjali:

Post Pyrrus, Achillis filius, amisso per absentiam Troianis temporibus paterno regno in his locis consedit: qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt.

ne fillim u quajten Pyrridae, dhe me pas Epirote
Kjo fjali hedh poshte ne menyre perfundimtare, VARIANTIN AKTUAL te filologjise filogreke, qe etimologjia e emrit Epirus, eshte shprehja greke "kontinent"(mainland) ήπειρος. Duket qarte se si eshte perftuar emri konkret : pyrridae---do te thote: "njerezit E PIRROS, paseardhesit e E Pirros", duke treguar qe PIRRO eshte patriarku i vendit, ajo qe polli fisin.

Epirote=E PIRRIT(e pirros)

Kjo nuk e perjashton ate qe ju thate qe PYRRI=PYLLI, ashtu sic nje nga pasardhesit e tij te famshem YLLOS=PYLL-os(djali i PYLLIT).

Pyrridae=E Pirros=Epiros~Epirus
PYRRI(pylli)= EPIROS= MOLOSIA=MYSACHIA=MYZEQEA= PYLLORIA= ARBOR-IA(arberia)(latin)= ALBERO-ia(neo-latin)=ALBANIA
I te njejtit mendim eshte edhe autori italian Francesco Alunno (Ferrara, 1485 – Venezia, 1556), Zeus10, i cili ne vepren e tij "Fabrica del mondo (1547)" kur pershkruan detin Adriatik thote qe ujrat e tij lagin territorin e popullit PIRREI" :)

Image
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#912

Post by ALBPelasgian » Mon Sep 23, 2013 10:56 pm

Mallakastrioti wrote: I te njejtit mendim eshte edhe autori italian Francesco Alunno (Ferrara, 1485 – Venezia, 1556), Zeus10, i cili ne vepren e tij "Fabrica del mondo (1547)" kur pershkruan detin Adriatik thote qe ujrat e tij lagin territorin e popullit PIRREI" :)
Mallakastriot, une mendoj se ne pasazhin e mesiperm eshte fjala per fisin e Pyrejve - qe per Melen e Plinin ishin vete iliret e vertete (illyri proprie dicti). Sipas Pomp Meles, pozita e tyre gjeografike ishte kesisoj:
Partheni et Dassaretae prima tenent: sequentia Taulantii et Phaeces. Deinde sunt quos proprie Illyrios vocant: tum Pyraei et Liburni et Istrii
dhe sipas Plinit:
Proprieque dicti Illyrii et Taulantii et Pyraei.
Fqinjet e pare te taulanteve kane qene pyrejte, qe kane jetuar ne malesine e Mbishkodres ose edhe me lart.

Ne disa forume te huaja kam shprehur me teper se njehere mendimin e nje lidhje te mundshme midis emrit te ketij fisi dhe emrit Pirro, qe dalin me teme *purr. Ne disa krahina me fjalen ,,purrë'' nenkuptohet:
PURRË f. krahin.

Shpuzë. Purrë zjarri. E vuri në purrë.
SHPUZË f.

1. Prush i imët në hi të nxehtë, që mbetet kur është duke u shuar zjarri. Kafe shpuze kafe që valohet ngadalë në shpuzë dhe që bëhet më e fortë e më e shijshme. Fut gështenja (pjek patate) në shpuzë. Nuk futet shpuza në gji. fj. u.

2. Hiri i cigares. Shkund shpuzën.

3. përd. mb. Shumë i kuq e i nxehtë, flakë, prush (për fytyrën kur zemërohemi, kur turpërohemi etj.). U bë shpuzë në fytyrë.

4. përd. mb. Shumë i shkathët e i gjallë, që nuk përton për asgjë, që bën shpejt e mirë çdo gjë që t'i thuash, zjarr; që të kupton menjëherë, shumë i shkathët nga mendja; që duket sikur lëshon shkëndija. Qenka shpuzë. Djalin e ka shpuzë. I ka sytë shpuzë.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#913

Post by land » Wed Sep 25, 2013 7:23 pm

Zeus10 wrote:Ashtu eshte Mallakastrioti dhe falemnderit shume, per kete fjali:

Post Pyrrus, Achillis filius, amisso per absentiam Troianis temporibus paterno regno in his locis consedit: qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt.

ne fillim u quajten Pyrridae, dhe me pas Epirote
Kjo fjali hedh poshte ne menyre perfundimtare, VARIANTIN AKTUAL te filologjise filogreke, qe etimologjia e emrit Epirus, eshte shprehja greke "kontinent"(mainland) ήπειρος. Duket qarte se si eshte perftuar emri konkret : pyrridae---do te thote: "njerezit E PIRROS, paseardhesit e E Pirros", duke treguar qe PIRRO eshte patriarku i vendit, ajo qe polli fisin.

Epirote=E PIRRIT(e pirros)

Kjo nuk e perjashton ate qe ju thate qe PYRRI=PYLLI, ashtu sic nje nga pasardhesit e tij te famshem YLLOS=PYLL-os(djali i PYLLIT).

Pyrridae=E Pirros=Epiros~Epirus
PYRRI(pylli)= EPIROS= MOLOSIA=MYSACHIA=MYZEQEA= PYLLORIA= ARBOR-IA(arberia)(latin)= ALBERO-ia(neo-latin)=ALBANIA
je i sigurt qe epiri nuk eshte me i vjeter se pirro?!
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#914

Post by Zeus10 » Wed Sep 25, 2013 11:52 pm

land wrote:
Zeus10 wrote:Ashtu eshte Mallakastrioti dhe falemnderit shume, per kete fjali:

Post Pyrrus, Achillis filius, amisso per absentiam Troianis temporibus paterno regno in his locis consedit: qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt.

ne fillim u quajten Pyrridae, dhe me pas Epirote
Kjo fjali hedh poshte ne menyre perfundimtare, VARIANTIN AKTUAL te filologjise filogreke, qe etimologjia e emrit Epirus, eshte shprehja greke "kontinent"(mainland) ήπειρος. Duket qarte se si eshte perftuar emri konkret : pyrridae---do te thote: "njerezit E PIRROS, paseardhesit e E Pirros", duke treguar qe PIRRO eshte patriarku i vendit, ajo qe polli fisin.

Epirote=E PIRRIT(e pirros)

Kjo nuk e perjashton ate qe ju thate qe PYRRI=PYLLI, ashtu sic nje nga pasardhesit e tij te famshem YLLOS=PYLL-os(djali i PYLLIT).

Pyrridae=E Pirros=Epiros~Epirus
PYRRI(pylli)= EPIROS= MOLOSIA=MYSACHIA=MYZEQEA= PYLLORIA= ARBOR-IA(arberia)(latin)= ALBERO-ia(neo-latin)=ALBANIA
je i sigurt qe epiri nuk eshte me i vjeter se pirro?!
Varet se per ke Pyrrhus e ke fjalen, sepse para Pirros se Madh, ka egzistuar nje Pirro tjeter, qe quhej Neoptolemos(djali i Achilit), qe sipas mitologjise(nese do e marrim si rrefim historik) ishte themelonjesi i Moloseve:
Neoptolemus (/ˌniːəpˈtɒlɨməs/; Greek: Νεοπτόλεμος, Neoptolemos, "new war"), also called Pyrrhus (/ˈpɪrəs/; Πύρρος, , was the son of the warrior Achilles and the princess Deidamia in Greek mythology and also the mythical progenitor of the ruling dynasty of the Molossians of ancient Epirus.
dhe Molosia njihet si shteti i pare i Epirusit sipas mitologjise(historise). Kjo eshte direkt pas Luftes se Trojes qe sipas historiografise vendoset rreth 900 para Pirros se Madh.
χρόνῳ δὲ ὕστερον Νεοπτόλεμος ὁ Ἀχιλλέως λαὸν ἀγαγὼν αὐτός τε τὴν χώραν κατέσχε καὶ διαδοχὴν βασιλέων ἀφ᾽ αὑτοῦ κατέλιπε,[color=#0000FF] Πυρρίδας ἐπικαλουμένους[/color]: καὶ γὰρ αὐτῷ Πύρρος ἦν παιδικὸν ἐπωνύμιον. καὶ τῶν γνησίων παίδων ἐκ Λανάσσης τῆς Κλεοδαίου τοῦ Ὕλλου γενομένων ἕνα Πύρρον ὠνόμασεν. ἐκ τούτου δὲ καὶ Ἀχιλλεὺς ἐν Ἠπείρῳ τιμὰς ἰσοθέους ἔσχεν, Ἄσπετος ἐπιχωρίῳ φωνῇ προσαγορευόμενοςIn after time, however, Neoptolemus the son of Achilles, bringing a people with him, got possession of the country for himself, and left a line of kings descending from him. These were [b]called after him Pyrrhidae[/b]; for he had the surname of Pyrrhus in his boyhood, and of his legitimate children by Lanassa, the daughter of Cleodaeus the son of Hyllus, one was named by him Pyrrhus. Consequently Achilles also obtained divine honours in Epeirus, under the native name of Aspetus
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: EPIRI - PERKATESIA E TIJ SHQIPTARE

#915

Post by land » Thu Sep 26, 2013 10:08 pm

Zeus10 wrote:
land wrote:
Zeus10 wrote:Ashtu eshte Mallakastrioti dhe falemnderit shume, per kete fjali:

Post Pyrrus, Achillis filius, amisso per absentiam Troianis temporibus paterno regno in his locis consedit: qui Pyrridae primo, postea Epirotae dicti sunt.

ne fillim u quajten Pyrridae, dhe me pas Epirote
Kjo fjali hedh poshte ne menyre perfundimtare, VARIANTIN AKTUAL te filologjise filogreke, qe etimologjia e emrit Epirus, eshte shprehja greke "kontinent"(mainland) ήπειρος. Duket qarte se si eshte perftuar emri konkret : pyrridae---do te thote: "njerezit E PIRROS, paseardhesit e E Pirros", duke treguar qe PIRRO eshte patriarku i vendit, ajo qe polli fisin.

Epirote=E PIRRIT(e pirros)

Kjo nuk e perjashton ate qe ju thate qe PYRRI=PYLLI, ashtu sic nje nga pasardhesit e tij te famshem YLLOS=PYLL-os(djali i PYLLIT).

Pyrridae=E Pirros=Epiros~Epirus
PYRRI(pylli)= EPIROS= MOLOSIA=MYSACHIA=MYZEQEA= PYLLORIA= ARBOR-IA(arberia)(latin)= ALBERO-ia(neo-latin)=ALBANIA
je i sigurt qe epiri nuk eshte me i vjeter se pirro?!
Varet se per ke Pyrrhus e ke fjalen, sepse para Pirros se Madh, ka egzistuar nje Pirro tjeter, qe quhej Neoptolemos(djali i Achilit), qe sipas mitologjise(nese do e marrim si rrefim historik) ishte themelonjesi i Moloseve:
Neoptolemus (/ˌniːəpˈtɒlɨməs/; Greek: Νεοπτόλεμος, Neoptolemos, "new war"), also called Pyrrhus (/ˈpɪrəs/; Πύρρος, , was the son of the warrior Achilles and the princess Deidamia in Greek mythology and also the mythical progenitor of the ruling dynasty of the Molossians of ancient Epirus.
dhe Molosia njihet si shteti i pare i Epirusit sipas mitologjise(historise). Kjo eshte direkt pas Luftes se Trojes qe sipas historiografise vendoset rreth 900 para Pirros se Madh.
χρόνῳ δὲ ὕστερον Νεοπτόλεμος ὁ Ἀχιλλέως λαὸν ἀγαγὼν αὐτός τε τὴν χώραν κατέσχε καὶ διαδοχὴν βασιλέων ἀφ᾽ αὑτοῦ κατέλιπε,[color=#0000FF] Πυρρίδας ἐπικαλουμένους[/color]: καὶ γὰρ αὐτῷ Πύρρος ἦν παιδικὸν ἐπωνύμιον. καὶ τῶν γνησίων παίδων ἐκ Λανάσσης τῆς Κλεοδαίου τοῦ Ὕλλου γενομένων ἕνα Πύρρον ὠνόμασεν. ἐκ τούτου δὲ καὶ Ἀχιλλεὺς ἐν Ἠπείρῳ τιμὰς ἰσοθέους ἔσχεν, Ἄσπετος ἐπιχωρίῳ φωνῇ προσαγορευόμενοςIn after time, however, Neoptolemus the son of Achilles, bringing a people with him, got possession of the country for himself, and left a line of kings descending from him. These were [b]called after him Pyrrhidae[/b]; for he had the surname of Pyrrhus in his boyhood, and of his legitimate children by Lanassa, the daughter of Cleodaeus the son of Hyllus, one was named by him Pyrrhus. Consequently Achilles also obtained divine honours in Epeirus, under the native name of Aspetus
jo, prit Zeus !
kisha fjalen per Pirron historik, jo ate mitologjik pasardhesin e Akilit. mitologjiku nuk llogaritet, eshte personazh fals i cili nuk dihet eshte krijuar ne mesjete apo me heret.
eshte pikerisht nderthurja e mitologjise me historine aty ku abuzojne greket e sotem, dhe perfundimi nje mish mash i madh historik.
duhet ndare paster, cfar eshte mitologji eshte mitologji, cfar eshte histori eshte histori.

une jam me tezen qe ipe eshte shqipe, pra shqiponje dhe shqiperi. dhe pirro nuk hyn fare ne kete mes.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”