Strokull une nuk po them qe e keni gabim(kur e lexova pergjigjen tuaj me teper ishte shume bindese, dhe me beri ta ndryshoja pergjigjen time), por format, qe keni sjelle, jane te panjohura per mua, ato egzistojne vetem ne gjuhen e vjeter dhe ate rurale, prandaj une e kam te veshtire te bej nje lidhje midis nje menyre foljeje ne shqip, me nje pjesëz dyshuese siç eshte ndoshta, por duke gjykuar nga nje pjezes tjeter dyshuese:Strokulli wrote:[col]Zotni, ju a thash që janë tri mbaresa dëshiroresh; në vetën e tretë njëjës kemi për shëmbull -të (» -ntë) si te dhantë, -ftë si te dhaftë dhe -shtë si te dhashtë.Zeus10 wrote:Prapashtesat deshirores ne shqip jane shume te çrregullta, keshtu qe do te ishte e veshtire, qe te gjendej lidhja me 'ndoshta', duke u nisur nga format e tyre.
Nga shembujt qe ke permendur: ndaj---ndafsha(V1)-----ndaftë(v3)
jap(dho/dha)-----dhënsha(dhënça)(v1)----dhëntë(v3)(tosk)------dhaftë(geg)
por asnjera prej tyre nuk mbaron me grupin sht (si tek ndoshta).
Përapashtesa të dëshirores me -shtë i thomi për shëmbull te mos e lashtë (me lanë), mos e thashtë (me thashun), mos drashtë (me drashun), mos e dashtë (me dashun), mos e dhashtë (me dhanë).
Por nuk bana fjallë për folljen me da, po për folljen me nde, rri me nde (me nde-jtë), por se me përapashtesën folljore -e (me nd-e) të ardhun prej -a/o (nd-a/nd-o), ashtu sikur bë (bërë) e ka e-në prej -a/o me ba/bo.|[/col]
kushedi---kush e di
mendova qe dhe ndoshta ishte formuar ne te njejten menyre:
ndoshta---ndodh (qe) eshte