bardus wrote:- iulus 'down' i ulur ,vehet re edhe perdorimi i nyjes shquese i qe nuk e di se cfare kerkon atje ne latinisht ,njesoj edhe tek ieiunus 'hungry' , 'i unët, i uritur'.
- culta 'fields of grain', - mbjellja eshte dhene si 'ngulje' dhe cultor 'a cultivator, tiller' ,
- auscultatio 'A listening' 'aus - cultatio , vesh -ngulje '.
Shpjegim i shkëlqyshëm.
i-ul(us) pa dyshim se është sipas ndërtimit mbiemëror të Shqipes, dhe duhet dalluar nga Iulus/Iulo = Ylli/Yllo, i biri i themelusit iliroshqiptar të Alba Longës:

gens Iulia/Julia = fisi i Yllaj-ve
Shpjegimi yt i "auscultatio" është shumë i saktë, atë që Albano ''latinët'' e thoshin 'vesh-kul-toj' (=i ngul veshin dikujt), ende thuhet në Shqip «i vë veshin» dikujt.
Këtu kemi rrënjën e fjalës
kultesë < kujtesë. Pra
edhe kulti nuk është gjlë tjetër veçse `kujti`: kujtimi, trashëgimia, doket, gjithçka që na kanë lënë të parët dhe që e kujtojmë, nderojmë dhe trashëgojmë brez pas brezi.
Pra, jo vetëm që Kultura Shqiptare është themeli i qytetërimit, por edhe vet fjala
`kulturë` është Shqip!, dhe do të thotë
`e nguliturë`= e kujtuarë.
Edhe prapashtesat "latine" -ur/-tur janë veçse një motërzim i prapashtesave (mbi)emërndërtuse -ar/-or/-er/-ër/-tar/-tor/-ter/-tër dhe janë që të gjitha ilirshqip.
bardus wrote:-sculpo' to carve' ,'shkul'
Rrënjën e ngul/shkul nuk e shoh më të thjeshtë se vet këto folje. Për mendimin tim `ng/k`-ëja është pjesë e domosdoshme e rrënjës së kësaj foljeje.
Po kështu edhe
"sculpo" e shoh më tepër në lidhje me foljen
shkëlfit (f >< p; ë >< u). Mund të ketë lidhje edhe me `skalit`, por e shoh të gjithën si rrënjë, sepse pa pjesën shk-/sk-, pjesët -ul(p)/-ël(f)/-al nuk e pasqyrojnë kuptimin e këtij veprimi.
Tek "succultro" pjesa "su-" mundet të jetë e barabartë me përfuqizuesin e Shqipes `so-`, si tek sokëllas(so+këllas),
sepse rrënja fjalore është "culter"
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/mor ... or=arbiter
që mbijeton tek fjala:
KULTERE
Hullitë e gërryera në një gur a në shkëmb
nga veprimi i ujërave.
bardus wrote:-tulisset,had befallen,'tulat = t` ulat',TULATEM;
Mundet të kenë lidhje me -ul- këto dy folje sepse edhe Dema e shpjegon kështu: «t
ulatë = me
ulë kryet me u palitë» (palue/palosë).
Ajo "tulisset" ngjan e çuditshme, me shikim të parë, por na dëshmon edhe një herë më shumë se në rrënjë të latinishtes është ilirshqipja! deri edhe ne folje-ndërtim!
Pjesësa "isset" është e njëjtë me Shqipen `-ishte/-ishët`!
Pra tul-isset = t'ul-ishte = ishte dhënë/sjellë/shpënë (sepse "tulisset" është mënyra lidhore e foljes "fero" (='bjerë'/prurë).
Pjesa `t'ul` ndoshta ka të bëjë me mënyrën se si uleshin/jepeshin/vendoseshi dhuratat përpara vatrës, hijerores, etj.
bardus wrote:-ulna'the elbow' nga ul ,-na prapasht.
Saktësisht. Krejt Shqip i gjithë fjalëndërtimi, si tek `gërrana` (rrënja e foljes
gërryej + prapashtesa -
na)
bardus wrote:Tek fjala ngjalë , mendoj se kemi te bejme me nje rrenjë, * jal ose *ial ose *aal dhe pate te drejte kur dyshove se ''nuk tregon rrëshqitje apo ngjitje'' ,sepse mendoj se tregon nje mbështjelle, përdredhje , ku per ta argumentuar nje here tjeter, solla fjalen Spartane jalips 'sandale' e njejte me Laben gjalmë [ < jal],dmth nenkuptohet si lidhëse, qe përdridhet, prandaj edhe fjala opingë eshte nen te njejten rrafsh kuptimor si o-peng ,peng 'qe mberthen' dhe forma me e vjeter eshte apangë, sic thuhet akoma ne dialekt dhe lidhet me fjalen ,pe,peri,peni dhe ne Dorian pan,pra te tera si Spartan jalips = Laberishte gjalmë dhe apanga jane shqyp LIDHËSE, perdredhese.
(Po, e gjeta se ku e ke përmëndur:
viewtopic.php?f=82&t=789&p=38738&hilit=jalips#p38738)
Nuk dua të them se kemi mendime të ndryshme, sepse unë s'kamte bindje përfundimtare në lidhje me këtë çështje mirëpo
edhe pse pa dyshim që ka (pas) ndonjë trajtë dialektore *jal (për ngjalën), nuk e shoh si rrënjë pararendëse nga e cila kanë dalë të tjerat.
Pjesën *gh/*ngj/*nkj e shoh si të domosdoshme tek fjala `ngjalë` prandaj, edhe pse kjo që thua tinë: që rrënja *jal do të thotë //perdredh,lakoj//, mund të jetë më se e saktë, për mua gjithsesi s'ka lidhje me /ngjalë/ më shumë se sa folja ngjis/ngjesh. Madje nuk përjashtoj që të ketë lidhje edhe me `gjalpë`, për faktin e rrëshqitjes.
Por të gjitha këto i themte thjesht si parashtrim për përsiatje të mëtejshme, jo si gjetje të sigurta.
Këndvështrimin tënd besoj se e kam kuptuar dhe gjithashtu do e mbajte parasysh.
Gjermanikja "al", edhe pse pa asnjë dyshim është trajta më e lashtë e gjuhëve gjermanike, mund të jetë trajtë prëfundimtare nga njalë > jalë > al për sa më përket, dhe jo trajtë nistore e ilirshqipes.
Njëkohësisht, nuk shoh arsye të lë mënjanë edhe mundësine tjetër, të cekur edhe nga Pokorni:
Pokorni wrote:Root / lemma: angʷ(h)i- : `snake, worm, *fish' derived from an extended Root / lemma: anĝh- (*henĝh-): `narrow, *press'
Material: Lat. anguis = lit. angìs (f.), Old Prussian angis ` serpent, snake
Pra:
rrëqebull wrote:Gjithashtu, për mendimin tim edhe ἔχις//ἔχεις është pa dyshim ilirshqip, e lentuar me anë të foljes ngjis(h), me gjithë shumëkuptimtmërinë e saj, e cila ka dhënë *gjishë (=kafshë që ngjishet [me tokën kur lëviz, etj.] ose: kafshë që mund të ngjeshet si të dojë).
ku padyshim "anguis" është marrë nga ilirshqipja *ngush, e ruajtur tek `ngush-të`, e cila me metatezë ka dhënë `angësht`, të cilën
e kanë huazuar latinishtja si "angustus", lituanishtja si "añkštas", etj.
pra këtu kemi një dëshmi më se të qartë të drejtimit të huazimit, i cili është, si në shumicën dërrmuse të rasteve, nga ilirshqipja tek gjuhët e tjera, dhe në asnjë mënyrë e kundërta.
Domethënë që ngelet edhe mundësia që /ngje-lë/ të vijë nga /ngje-sh/, thjesht duke këmbyer prapashtesën (sikurse fla-s > fja-lë, 'zdra-j' > zdra-lë, etj.)
Për fjalën ἦλιψ kam po aq dyshime. Nga një anë më duket se ka një farë përkimi tingullor me `lidhëse`, ose nëse ashtu siç e ke shkirmësúar tinë: "/jalips/", është e saktë, atëherë mund të ketë lidhje edhe me
JELE
Tufa e qimeve të gjata që ka kali në qafë
çka do dëshmonte se kjo nuk është huazuar nga turqishtja.
por puna është që tek ''Perseusi'' e shpjegojnë në lidhje me trajta të tjera
çka nxjerr në pah edhe trajtat νήλιπος / νάλιπος
ku pjesëzat νή / νά janë mohore, porsi tek ἀνυ-πόδητος = pa-podëtëse = pa-podëtse = pa-potëse = pa-potse = pa-puçe (='mbathen në vënd të këpucëve') .
Pra edhe ἀνήλιπος, nëse heqim pjesën mohore ἀνή, duhet të na dalë λιπος = *lëposh (*llaposhë, lloj këpuce e bërë nga lëkura e shtazëve), ndoshta me të njëjtën rrënjë si:
LEPITKË
1. Heqël, sheshje. Lepitka grash. Lepitka
lëkure. Një palë lepitka. Mbathi lepitkat.
dhe
LËPUSHË f.
4. Gjethe e madhe në trajtë llape.
sepse në mënyrë të tillë bëhen opingat.
Shpjegimi që u ke bërë opingave në lidhje me perin më duket më se bindës.
Nga:
PENJTË mb.
Që është bërë me pe, prej peri. Stoli e penjtë.
mund të ketë kaluar në `penjkë > openjkë > opengë/opangë/opingë