"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.

Moderators: Hymniarber, bardus

Post Reply
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#76

Post by Arbëri » Tue Aug 27, 2013 9:05 pm

Zbulohet një libër në gjuhën shqipe, më i vjetër se “Meshari”

Janë përsëri ata, austriakët, të dashuruarit e përjetshëm me shqipen, që këtë radhë na befasojnë me një tjetër zbulim. Bëhet fjalë për një dokument që mund të hedhë dritë për shkrimin më të hershëm të gjuhës shqipe. Profesorët Stefan Schumacher dhe Joachim Matzinger nga Akademia e Shkencave Austriake kanë arritur të zbulojnë një dokument që mendohet t'i përkasë shekullit të XIV, ku shkruhet një shqipe me germa latine.
http://www.shekulli.com.al/web/p.php?id=29489&kat=103


E vertete kjo qe shkruan ne gazete ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#77

Post by Sally » Tue Aug 27, 2013 9:36 pm

Ku e zbuluan?... nga arkivat e tyre besoj, se nese ne bote jane 5-shtete ( nje shifer thjesht per supozim) ne kete Top-5 eshte edhe Austria, nje nga shtetet qe shume pluhur u kan zene arkivat qe mbajne te fshehur, gjithcka qe kan vjedhur / grabitur kudo qe ka shkel kemba e tyre. Edhe sot eshte nje nga popujt me tinzar ne europe, vetem degjon/veshtron dhe hesht.... ah harrova edhe ''finanncon'' ;) ... zoteron ballkanin duke filluar nga energjia/gaz/komunikacion/lloto/baste/etj,etj,etj.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#78

Post by ALBPelasgian » Wed Aug 28, 2013 9:13 pm

A thua keta dy albanologet austriake kane shtene ne dore nje dokument te tille - me te hershem sesa Meshari - apo behet fjale thjesht per studimin e tyre ku provohet ndikimi i shqipes mbi 'ate qe quhet 'Balkan Sprachbund'?
Janë përsëri ata, austriakët, të dashuruarit e përjetshëm me shqipen, që këtë radhë na befasojnë me një tjetër zbulim. Bëhet fjalë për një dokument që mund të hedhë dritë për shkrimin më të hershëm të gjuhës shqipe. Profesorët Stefan Schumacher dhe Joachim Matzinger nga Akademia e Shkencave Austriake kanë arritur të zbulojnë një dokument që mendohet t'i përkasë shekullit të XIV, ku shkruhet një shqipe me germa latine.

Studimi ka si qëllim zbulimin e ndikimit të gjuhës shqipe në të gjithë gjuhët e rajonit, por edhe në gjuhët e vdekura. Dy profesorët në studimin e tyre kanë arritur në përfundimin se një pjesë e gjuhëve si latinisht, gjermanisht dhe thuajse pjesa më e madhe e gjuhëve të Ballkanit, kanë elementë të rëndësishëm të gjuhës shqipe. Fakti se një pjesë e foljeve kryesore të shqipes gjenden në këto gjuhë, e vërteton më së miri këtë gjë.

Dy profesorët kanë paraqitur fletën e një libri të Biblës që dokumenton gjuhën shqipe të shkruar në fillim të shekullit të XVI. Nëse do të vërtetohet origjinaliteti i këtij dokumenti, atëherë kemi të bëjmë me një libër më të hershëm se "Meshari" i cili daton në mes të shekullit të XVI. Zbulimi Nuk dihet nëse kemi të bëjmë me një zbulim të mirëfilltë shkencor apo jo. Dokumenti që publikohet në web-in zyrtar të Akademisë së Shkencave të Austrisë pretendon se bëhet fjalë për shqipe të shkruar rreth shekullit XIV.

Përcaktimi më i saktë i datës do të shërbente për të vërtetuar nëse "Meshari" i Gjon Buzukut është i pari libër i shkuar në shqip apo më në fund gjuhësia ka arritur të gjejë dokumente të tjerë që e vërtetojnë këtë gjë. Në foto jepet fleta e një libri fetar, i shkruar në italisht dhe në shqip. "Scala I. Ligierata VI. Si e krijoi 3ot$ne Adamne et Evene. Të paretë tanë print", që kuptohet. "Ligjërta e VI. Si e krijoi Zoti Adamin dhe Evën, prindërit tanë të parë".

Në gjurmët e Joklit Dy profesorët austriakë kanë përdorur materialet dhe dokumentet e themeluesit të shkencës së Albanologjisë, Norber Jokl. Jokl ka lindur në 25 shkurt 1887 dhe është vrarë nga nazistët në maj 1942. Edhe pse me një formim juridik, Jokl iu përkushtua gjuhësisë dhe kryesisht studioi gjuhët indo-evropiane, gjuhët sllave dhe gjuhët romane. Një vëmendje të veçantë i ka kushtuar gjuhës shqipe. Në moshën 30-vjeçare mësoi gjuhën shqipe. Është autor i librave "Studime mbi etimologjinë dhe fjalëformimin e shqipes" dhe "Kërkime gjuhësore - kulturore historike nga fusha e shqipes".

Dokumentet e hershme të shqipes Deri më sot tre cilësohen si dokumentet më të hershme të shqipes. Edhe pse gjithë gjuhëtarët pranojnë se shqipja duhet të jetë shkruar shumë kohë më parë, dokumenti i parë që e dëshmon këtë është "Formula e pagëzimit", e shkruar nga kryepeshkopi i Durrësit, Pal Ëngjelli, gjatë një vizite në dioqezën e Matit në 8 nëntor 1462. Dokumenti i dytë është fjalori i Von Harfit, i vitit 1497.

Dokumenti që përmban një numër fjalësh dhe shprehjesh që i duheshin udhëtarit gjerman gjatë kalimit të tij në Shqipëri në Durrës dhe në Ulqin. Të së njëjtës rëndësi, gjuhëtarët rendisin dhe "Perikopeja e Ungjillit të Pashkës". Një dokument i shkruar në greqisht, që mendohet se i përket shekullit XV ose fillimit të shekullit XVI. Ky dokument përbëhet nga 2 pjesë të vogla Bible në gjuhën shqipe, që u gjetën në një dorëshkrim greqisht të shekullit XIV. Por si dokumenti më i rëndësishëm deri më sot mbahet "Meshari" i Gjon Buzukut, i pari libër në gjuhën shqipe. "Meshari" i përket vitit 1555. Por të gjithë studiuesit janë të një mendimi kur flasin për dokumentet më të hershme.

Këtë e dëshmon dhe Arqipeshkvi francez i Tivarit me emrin Brokard, që ka udhëtuar në Shqipëri. Në një relacion latinisht të vitit 1332, ai shkruan: "Sado që shqiptarët kanë një gjuhë fare të ndryshme nga gjuha latine, prapë ata kanë në përdorim edhe në tërë librat e tyre shkronjën latine". Një gjë mund të thuhet me siguri: Nëse dokumentet shqipe ekzistojnë, zbulimin e tyre mbetet ta presim gjithmonë nga të huajt. Formula e Pagëzimit 1462 Dokumenti i parë i vërtetuar i shqipes i përket datës 8 nëntor 1462.

Është shkruar nga Kryepeshkopi i Durrësit, Pal Ëngjelli, gjatë një vizite në dioqezën e Matit. Duke parë mangësitë në ushtrimin e fesë, Pal Ëngjelli lëshon një qarkore latinisht, ku lejon që në kohë lufte fëmijët të pagëzoheshin në shqip. Formula është: "Un të pagëzonj pr'emen't Atit e t'birit e t'shpirtit shenjt" shqip . Fjalori i Arnold Fon Harfit (1497) Janë 26 fjalë shqip, 8 shprehje dhe numrat nga 1 deri 10 dhe 100 e 1000. Fjalori modest i udhëtarit Arnold Fon Harfit ka një rëndësi të madhe për gjuhën shqipe, duke qenë është i pari dokument i shprehjeve dhe numrave.

Fjalori është zbuluar në vitin 1860, Fon Harvi udhëtoi në Durrës dhe në Ulqin. "Meshari" i Buzukut 1555 Është i pari libër i gjuhës shqipe që është gjendur deri më sot. "Meshari" përbëhej nga 110 fletë ose 220 faqe. Origjinali i librit që ka arritur të gjendet përbëhet nga 94 fletë. Libri është kishtar dhe është shkruar në gjuhën latine, ka 154 000 fjalë. Është në dialekt verior dhe origjinali gjendet në Arkivat e Vatikanit.

http://www.zeri.info/artikulli/13402/zb ... se-meshari
Ky artikull qe kopjuar ne sa e sa portale le shume gjera te paqarta. Behet fjale per nje dokument te shekullit XIV apo XVI, per shkak se gjate tere tekstit ngaterrohen keta dy shekuj? Nese vertete profesoret e nderuar austriak kane shtene ne dore nje dokument te tille, pse kaq pak te dhena ka per kete zbulim...
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#79

Post by Zeus10 » Thu Sep 25, 2014 6:31 pm

Nese lajmi i mesiperm eshte i sakte, atehere zyrtarisht shkrimi i shqipes ne tekste eshte 2 shekuj me I hershem, sesa Meshari, por une dyshoj shume, qekurse keto lloj lajmesh jane thjesht ricklime, te lajmeve qe bejne buje.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#80

Post by land » Thu Sep 25, 2014 8:45 pm

Zeus10 wrote:Nese lajmi i mesiperm eshte i sakte, atehere zyrtarisht shkrimi i shqipes ne tekste eshte 2 shekuj me I hershem, sesa Meshari, por une dyshoj shume, qekurse keto lloj lajmesh jane thjesht ricklime, te lajmeve qe bejne buje.
eshte shkrim bullshit lol. ke shume te drejte qe dyshon, kurse une s'kam pike dyshimi.
sharlatanet bejne vetem dem.

ajo flete libri e paraqitur eshte nga ceta e profeteve te Pjeter Bogdanit.

ka zbuluar nje mut Joachim Matzinger:p

Image
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#81

Post by Mallakastrioti » Fri Sep 26, 2014 8:00 am

Ky lajm "sensacional", ka te pakten tre vjet qe qarkullon ne rrjet, por, Schumacher dhe Matzinger nuk na sjellin prova, te pakten nje imazh prej kesaj vepre, perkundrazi, publikojne imazhe te "Ceta e Profeteve" te Bogdanit. Si skeptik dua te shtoj se, sikurse jemi duke pritur me teper se 10 vjet qe Musa Ahmeti te na sjelli prova per Teodor Shkodranin, ashtu edhe studiuesit austriak duhet te sjellin prova lidhur kesaj vepre qe pretendojne te kene zbuluar, por, ne te dyja rastet provat bindese nuk ekzistojne. Sigurisht qe, personalisht jam i bindur qe shkrime shqip me te vjetra se Meshari duhet te kene ekzistuar, ne forme pergamene, pra perpara librit ne karte te Gutenbergut (pergamena eshte nje forme libri, ne se do perdornim kete term, por jo ne karte por prej lekure bagetije). Tani, duke lene menjane mediat shqiptare te cilat jane disi te vonuara lidhur ketyre lajmeve "sensacionale", pyetja lind vetvetiu: cilat jane arsyet qe keta studiues nuk sjellin te pakten nje imazh ku sillet viti i publikimit te ketyre veprave qe pretendojne te kene gjetur?

Link: http://www.balkaninsight.com/en/article ... -for-words
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#82

Post by Zeus10 » Fri Sep 26, 2014 5:13 pm

Po lexoja artikullin dhe komentet ne linkun e sjelle nga Mallakastrioti dhe mendoj qe keta linguistet austriake, po bejne me shume deme sesa po sjellin benefite, ne studimin e pozicionit te gjuhes shqipe mes gjuheve te tjera. Po ashtu, ve re komentet e grekeve si keto me poshte:
What lands did the Greeks steal from the Albanians.?.Epirus was Greek in the past and still is today.Northern Epirus will be free from Albanian rule.The Greeks living in Northern Epirus will never become Albanians.The Albanian language is the MOST mongrelized language in the balkans.NOT the oldest by the most mixed.Greek is the oldest language in the balkans.And also the oldest documented language in the world.
Greeks today look exactly how they did in ancient times. Just have a look at the statues and mosaics they have left behind.
The ancient Macedonians were a Greek tribe, Rowena, as attested by the archaeology and linguistics of the area, even though there was no centrally organised Greek state at the time and he didn't carry a Greek passport either.
Megjithese, keto komente vijne prej njerezve inkompetente, kjo lloj propaganda pranohet ne gjysemheshtje, prej "akademikeve" europiane e me gjere. Por ne nuk duhet te pertojme, te shkruajme kunderargumentat tona, qe jane me llogjike dhe me te sakta, se sa te ideologeve te nje kombi qe u krijua rrishtaz nga kolonet Romii te Konstandinopojes.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#83

Post by ALBPelasgian » Sat Sep 27, 2014 8:35 am

Matzinger points put that when the few surviving fragments of Illyrian and Albanian are compared, they have almost nothing in common. The two are opposites and cannot fit together,” he says. “Albanian is not as the same as Illyrian from a linguistic point of view.”
Ja nje tjeter koment i zakonshem i nje diletanti qe prek shqipen e historine e saj ne menyre te percipte. Po keta neo-albanologet nuk qajne koken per gjithe ato studime diligjente qe jane bere pas LDB, te shprendara ne gjermanisht e gjuhe te tjera. Ne qofte se Matcinger vertet beson se ato pak therrime qe kane shpetuar prej ilirishtes nuk perkojne me shqipen dhe ligjesite e saj fonetike e morfologjike, atehere le ta sfidojme me nje shembull. Venetishtja, nje dialekt kentum i ilirishtes, peremrin vetevetor e nderton posi shqipja, khs. venetic sselboi sselboi me shqip. vetë-vete ose edhe mesapisht atavetes, me c'rast kemi te bejme me nje dublifikim semantik ne te gjithe kete shembuj. Keta neo-albanologet e neo-iliristet i mshojne here gozhdes e here patkoit, duke e perseritur gjer ne monotoni sesi 'ilirishtja nuk ka paraqitur asnjehere nje gjuhe te vetme, por nje mish-mash gjuhesh te ndryshme me nje emer te perbashket'. Po kjo nuk e zbeh aspak thelbin kur dihet qe shqipja vazhdon te jete gjuha e vetme qe i pergjigjet cdo njesie onomastike te Ilirise (qofte venetishtes, qofte panonishtes, epirotishtes e mbi te gjitha mesapishtes).
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

wolfridik
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sun Dec 27, 2015 11:10 pm
Gender: Male

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#84

Post by wolfridik » Mon Dec 28, 2015 12:09 am

arise6327 wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Mallakastrioti wrote:Pa dashur te hap debate dhe provokime ketu,por rastesisht gjeta kete video(ky arbereshi ben pjese ne shkollen e Cabejt dhe Demiraj),por duke e degjuar me lindi pyetja:Perse mos te konsiderohen studiues te tjere te Shqipes por te quhen ne kete menyre "pseudoalbanalog"?Doja ti sugjeroja ketij studiuesi arbersh, Piliken qe eshte me te vertet nje kolos,perse nuk e permend aspak ky?...nejse,me interesonte disi mendimi juaj:

http://www.youtube.com/watch?v=2zkI-nD6kGo
kete karagjozin e kemi diskutuar njeher.Ai flet per pseudoshkencetar,por harron te permendin se Camarda ishte filolog edhe njohes i shkelqyer i tre gjuheve te vjetra..shqipes meme-greqishtes e latinishtes.

ky karagjoz ben thjesht propogande antishqiptare pasi fakti nuk ka kurre frike nga kundrafakti.Kur fakti ka frik nga kundrafakti ateher kjo nuk quhet shkence por propogande me qellime te caktuara.
Nuk mendoj se ai po ben propagande anti shqiptare ! Por SI MUA edhe ai mendon se para se te turperohemi me keq se serbet , do ishte mire te aprovojme shkencerisht gjithcka ! Edhe jo te dalim si budallej te themi "te gjitha gjuhet e botes rrjedhin nga shqipja" se lame nam .

Une nuk i bashkohem mases se trashe . Ashtu sic tha Belluscio as nuk duhet ti permendim fare pellazget , sepse nuk dime asgje per ta . Madje edhe me iliret do duhet te jemi te matur , por te pakten me iliret na ka ndihmuar disi antropologjia , Coon na ka ndihmuar shume per kete . Pra duhet te merremi me fakte edhe jo me fjale , se do behemi si serbet pastaj . Serbet proklamojne gjithcka , une kuptoj pak serbisht , por mjafton qe te shkrihem nga te qeshurat nga proklamimet e tyre :

"Shqiptaret jane te vene ne tokat ku ndodhen sot" , sa qesharake e thene nga nje sllav , sidomos shtohen faktet bindese antropologjike qe i konfirmojne shqiptaret vendas , por serbet jane viktima te propagandes mese shekullore qe i behet .

Tjeter proklamim i serbeve :

"Maqedonia eshte e jona , edhe sllavet qe shtrihen aty jane serbe" , ne fakt sllavet qe shtrihen aty flasin nje gjuhe qe eshte me e ngjashme me Bullgarishten , por sic thashe per serbet eshte normale te genjesh veten edhe pasardhesit e tu , edhe ti zhytesh ne terr eshte dicka e mire .

"Serbishtja eshte gjuha me e vjeter ne bote" , -lol- , sepse ata nuk muarrin parasysh se serbishtja eshte gjuhe IE , edhe as nuk muarrin parasysh se gjuhet IE jane me te rejat mes gjuheve qe i rrethojne nga Afrika veriore ne Azine perendimore . Edhe e ulin veten aq shume , kete gabim e bejne edhe shqiptaret , harrojne shpejt se flasin nje gjuhe IE , edhe proklamime aq feminore nuk mund te behen PER ASNJE GJUHE NE BOTE . Por diletantet nuk e kuptojne cfare do te thote FAKT = SHKENCE = VERTETE .

Pra ashtu sic thote Belluscio edhe po jua perseris edhe une , mos e ulni veten si serbet se late nam . Vini pak akull ne qafe , qehtesohuni edhe lexoni budallalleqet qe shkruani kur proklamoni gjithcka si shqiptare , se na felliqni edhe ne te tjeret pastaj . Edhe une nuk dua qe askujt ti vije turp qe eshte shqiptar per fajin e disa gomereve , edhe nuk dua qe shqiptarett te portretizohen gati gati si serb , veten per fajin e nje minorance amatoresh me llafe shume .


Ndonëse me vonesë por do mendoja disi më shumë për të shtuar shumëllojshmërinë e frikave dhe turpit që na kanë vënë para sysh të gjithë pushtuesit e mëndjendtriturit me namuz. Turp nuk është të flasësh dhe të arsyetosh
Me këtë damkë jemi lodhur që prej 2000 vjetëve. Le të shkruhet historia si flitet dhe jo si mendohet, si jetohet dhe jo si ëndërrohet. Nëse gjuha shqipe nuk ka ekzistuar para ilirishtes, ose më saktë para Romës si ka mundësi që gjuha Etruske nga e djathta në të majtë dhe nga e majta në të djathtë mund të lexohet deri më sot me gjuhën tonë të ëmbël e të bukur? A ka mundësi që (stela e limnos gjetje pllakate varri ishull në greqinë e sotme) të jetë farsë e shkruajtur para erës sonë dhe të lexohet akoma sot në gjuhën tonë? Diku në Vlorë në mos gaboj është gjetur një mozaik me një mëndjendritur të asaj kohe shekulli 6 para erës sonë, Në vënd që të shikoj nga pjatat plot me fruta e peshk shikon nga shkrimi vertikal ( A PAK KE AC ) K u vërtetua se ishte k se ndryshe Grekërit nuk bindeshin por meqënëse PATROKLO lexuar nga ata K u bindën që ishte K, dhe sot e kësaj dite kjo shprehje përdoret në labëri si (Ha Pak Ke T'hash) ose më gjërë ha sot e lër për nesër?
Po cila ishte arsyeja që Turqit nuk donin të na linin të mësonim gjuhën tonë? Po pse të njëjtën gjë edhe Kisha Ortodokse e aspironte se vetëm gjuha Greke ishte e zotit? Përse ky Mallkim siç e ka theksuar dhe mësuesi i madh që vdiq më këmbë? Po a ka gjuhë më të thjeshtë e kuptimplotë sa shqipja? A dimë ne se për gjuhën tonë janë sakrifikuar mëndjendriturit më të mëdhenj të Shqipërisë? Thjeshtë me marr alfabetin e me shkruajtur gjuhë të huaj ne mundemi ( ADGE English, ejdxh Shqip, Gjerman Shqip, Germany English e shprehur xhermaëni pra GJ-ja rrëzohet)
Pra FAKT = Vërtetësi + Shkencë = Kulturë e vërtetuar.

wolfridik
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sun Dec 27, 2015 11:10 pm
Gender: Male

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#85

Post by wolfridik » Mon Dec 28, 2015 1:04 am

AH, more djema e vasha. Do ju thoja një fjalë por do më merrni si s'di çtë them. Nëse gjeni një gur varri dhe nuk lexoni dot se çështë shkruajtur, mos kërkoni për flori por ruajeni atë gur se është flori.. Kjo vlen për kusarët e vëndeve me vlerë arkeologjike. Ndërsa për temën në veçanti do theksoja se është më mirë të shkruajmë sa më shumë hamendësimet tona se nëse janë me vlerë do qënrojnë nëse është e kundërta do rrëzohen, fundja çështë dija? Përthithja e njohurive nga llogjika jonë. Sa më shumë flasim më tepër vëjmë në punë llogjikën kështu që si rrjedhojë pohimet e pavërteta falsiteti i fakteve të sjella në dialog do rrëzohen me vërtetime shkencore apo jo. A nuk ishte dije se më parë toka ishte e sheshtë dhe në qëndër të universit? A nuk u deshën shumë shekuj që të vërtetohesh e kundërta? Cili e shkruajti atë dije të gabuar? Po si mund ti vërtetojmë të tjerat dije që ka lënë janë të gabuara? Pra tani që na erdhi mundësia që ne të shpalosim njohuritë tona, gojdhënat tona, edhe gënjeshtrat tona ne nuk duhet të ndalemi së diskutuari se gjuha jonë është më e vjetër dhe e shkruajtur ndoshta edhe që kur zoti zbriti vetë në tokë. Tani nuk i vëjnë më emër kombi apo fisi zbulimeve arkeologjike klika e arkeologëve, por emërojnë me kulturë e atij vëndi, se kanë gabuar mjaft thellë më parë. Po a nuk e bën populli kulturën e një vëndi? Pra unë i ngelem temës që të shtrojmë dijet tona pa pasur frikë e turp se fundja asnjë ka lindur i ditur, por Le të shkruhet historia si flitet dhe jo si mendohet, si jetohet dhe jo si ëndërrohet. Pra si flitet edhe se flitet gabim por mbetet në histori si përçapje për të njohur vetveten, si jetohet dhe jo si ëndërrohet dhe po ëndërrove tregoje që të tjerët ta shohin, prekin apo kuptojnë atë.
Ju uroj Gëzuar festat anembanë kudo jemi ne..!

Shqipja jonë me dy Krena,
është e zezë mbi të kuqe
gjak e shpirt për të ne kena!
E gjithë erupa mundohet për të
por harron se nga vijmë.
Na thonë turq e muslimanë
por ne vetëm njeriun vlerësojmë.
S'na duhet ne feja para tij
se dhe vetë zoti e bëri fëmijë të tij.
Po a ka më bukur se njeriu,
femër e mashkull i bëri hyjniu
që të duhen e trashëgohen,
popujt si vllau me vllanë
të duhen e respektohen!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#86

Post by Zeus10 » Mon Dec 28, 2015 3:16 pm

wolfridik wrote: Diku në Vlorë në mos gaboj është gjetur një mozaik me një mëndjendritur të asaj kohe shekulli 6 para erës sonë, Në vënd që të shikoj nga pjatat plot me fruta e peshk shikon nga shkrimi vertikal ( A PAK KE AC ) K u vërtetua se ishte k se ndryshe Grekërit nuk bindeshin por meqënëse PATROKLO lexuar nga ata K u bindën që ishte K, dhe sot e kësaj dite kjo shprehje përdoret në labëri si (Ha Pak Ke T'hash) ose më gjërë ha sot e lër për nesër?
Wolfridik, falemnderit per komentet plot mendim. Persa i perket "Mozaikut te Mesaplikut" :

Image

une personalisht, nuk mendoj se kemi te bejme me nje shkrim te shqipes. Jam i bindur, qe mbishkrimi transliterohet APARKEAS dhe ai eshte emer njeriu, me pozite te larte religjoze, apo shenjtori i Kishes Greke dhe mbishkrimi eshte ne gjuhen e kesaj Kishe dhe ka te njejtin karrakter, si mbishkrimet e tjera te saj:

Image

Kam mendimin, se do e kemi te veshtire, te gjejme mbishkrime ne shqip, qe datojne perpara mbishkrimeve te Kishes Greke(qe gabimisht titullohen: "Te Lashta". Kjo sepse institucionet religjioze, ishin ato te parat qe ushtruan shkrimin, shume perpara se gjuhet vernakulare si shqipja, te fitonin statusin dhe ti bashkengjiteshin nje ndergjegjeje nacionale, thuajse joreligjoze si ajo e shqiptareve, nje ndergjegje qe nuk mund te egzistonte ne dimensionin etnik te koheve moderne.
Nese do te doja te gjeja shqipe te hershme te shkruar, do kerkoja vetem ne mes shkrimeve te klerit. Shancet per ti gjetur ato mes "pellazgeve" dhe "ilireve", jane zero.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#87

Post by TeuAL » Wed Dec 30, 2015 1:48 pm

Zeus10 wrote:
wolfridik wrote: Diku në Vlorë në mos gaboj është gjetur një mozaik me një mëndjendritur të asaj kohe shekulli 6 para erës sonë, Në vënd që të shikoj nga pjatat plot me fruta e peshk shikon nga shkrimi vertikal ( A PAK KE AC ) K u vërtetua se ishte k se ndryshe Grekërit nuk bindeshin por meqënëse PATROKLO lexuar nga ata K u bindën që ishte K, dhe sot e kësaj dite kjo shprehje përdoret në labëri si (Ha Pak Ke T'hash) ose më gjërë ha sot e lër për nesër?
Wolfridik, falemnderit per komentet plot mendim. Persa i perket "Mozaikut te Mesaplikut" :

Image

une personalisht, nuk mendoj se kemi te bejme me nje shkrim te shqipes. Jam i bindur, qe mbishkrimi transliterohet APARKEAS dhe ai eshte emer njeriu, me pozite te larte religjoze, apo shenjtori i Kishes Greke dhe mbishkrimi eshte ne gjuhen e kesaj Kishe dhe ka te njejtin karrakter, si mbishkrimet e tjera te saj.
Dy pyetje:

1. shekulli 6 para erës sonë ?
2. APARKEAS eshte emer njeriu apo shenjtor ?

=======================================
Une do te doja te flisja per mozaikun e Mesaplikut, shkon gjate, dhe me duhet ta filloj nga dyshja perandorake Ilire Anastas - Justinian dhe nga mbrojtja, duke transferuar ne Konstantinopoje dhe me tej, qe ata i bene thesareve te bibliotekes se fameshme te Ptolemejve te Aleksandrise. Sjell ne vemendje qe Anastasi yne, para se te shkonte me detyre ne Konstantinopoje, ishte administrator shteteror ne Aleksandri.

APARKEAS, ashtu sic eshte ne mozaik, haset edhe tek komentuesit e Plini-t kur flitet per eren e veriut qe quhet APARKTIAS tek gjeografia e Ptolemeut. Ngjitja eshte nga libri i Plinit ku permendet APARKEAS.

-------------------------------- Libri nga www ---------------------------
Title : C. Plini Secundi Naturalis historiae libri XXXVII, Volume 1
C. Plini Secundi Naturalis historiae libri XXXVII, Pliny (the Elder.)
Author: Pliny (the Elder.)
Editor: Karl Julius Sillig

Publisher: Sumptibus Friderici et Andreae Perthes, 1851
-----------------------------------------------------------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#88

Post by TeuAL » Wed Dec 30, 2015 2:05 pm

. . . vijon postimi me lart

Njera nga ngjitjet, fleta ilustruese nr 147 nga libri i Plinit, nuk hapet tek postimi me lart dhe po e sjell ne format tjeter.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sa i vjeter eshte shkrimi shqip ne tekste?

#89

Post by Zeus10 » Wed Dec 30, 2015 2:44 pm

TeuAL wrote:
Zeus10 wrote:
wolfridik wrote: Diku në Vlorë në mos gaboj është gjetur një mozaik me një mëndjendritur të asaj kohe shekulli 6 para erës sonë, Në vënd që të shikoj nga pjatat plot me fruta e peshk shikon nga shkrimi vertikal ( A PAK KE AC ) K u vërtetua se ishte k se ndryshe Grekërit nuk bindeshin por meqënëse PATROKLO lexuar nga ata K u bindën që ishte K, dhe sot e kësaj dite kjo shprehje përdoret në labëri si (Ha Pak Ke T'hash) ose më gjërë ha sot e lër për nesër?
Wolfridik, falemnderit per komentet plot mendim. Persa i perket "Mozaikut te Mesaplikut" :

Image

une personalisht, nuk mendoj se kemi te bejme me nje shkrim te shqipes. Jam i bindur, qe mbishkrimi transliterohet APARKEAS dhe ai eshte emer njeriu, me pozite te larte religjoze, apo shenjtori i Kishes Greke dhe mbishkrimi eshte ne gjuhen e kesaj Kishe dhe ka te njejtin karrakter, si mbishkrimet e tjera te saj.
Dy pyetje:

1. shekulli 6 para erës sonë ?
2. APARKEAS eshte emer njeriu apo shenjtor ?
1. Me duket nje gabim nga ana e wolfridik ne vendosjen e datimit, sipas arkeologeve ai i perket shekullit V-VI e.r, dmth pas Krishtit.
2. Une nuk e di kujt i dedikohet ai mozaik, nje hyu pagan apo nje njeriu, ajo qe kam bindje eshte qe mbishkrimi nuk ka te beje me shprehjen shqipe: "a pak ke te aç".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 552
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Gjeografia e Ptolemejve tek paraardhesit tane

#90

Post by TeuAL » Thu Jan 07, 2016 9:57 am

TeuAL wrote:
Une do te doja te flisja per mozaikun e Mesaplikut, shkon gjate, dhe me duhet ta filloj nga dyshja perandorake Ilire Anastas - Justinian dhe nga mbrojtja, duke transferuar ne Konstantinopoje dhe me tej, qe ata i bene thesareve te bibliotekes se fameshme te Ptolemejve te Aleksandrise. Sjell ne vemendje qe Anastasi yne, para se te shkonte me detyre ne Konstantinopoje, ishte administrator shteteror ne Aleksandri.
Radhet qe vijojne nuk lidhen me shkrimin e mozaikut por lidhen me elementet e tjere qe hasen ne mozaik dhe qe jane:
1. busti i "burrit-ere",
2. piramida katerkendore qe haset edhe tek "ere-treguesi monumental(nga Durresi)"
3. zbukurimet me fruta dhe peshq.

Dihet qe pasi e themeloi kryeqytetin e tij, Konstantini i Madh filloi te grumbullonte ne kete qytet thesare nga te gjitha qytetet e perandorise n.m.qe ti mbronte ato dhe te hijeshonte kryeqytetin. Perandoret Anastas dhe Justinian vepruan njelloj si Konstantini.

Ngjitur jane flete nga :
1. --------- fleta nr 179 ---------
Artikull nga Prof. William Shields Liscomb ne gazeten (ne www)
Title:The Atlantic Monthly, Volume 54, Publisher:Atlantic Monthly Company, 1884
dhe
2. --------- pjese nga fleta nr. 44 e Librit -------
The Art of the Byzantine Empire 312-1453: Sources and Documents
Autor: Cyril A. Mango
University of Toronto Press, 1986
-------------------------------

Ketu tregohet per nje veper monumentale antike, "Ere-tregues", qe vinte nga Durresi dhe qe u vendos ne nje shesh qendror ne Konstantinopoje. Monumenti perbehej nga 12 statuja qe perfaqesonin 12 ererat e gjeografise se Ptolemeut(ashtu sic tregohen tek harta e tij e ererave, me figura simbolike njerezore). Me lart, mbi nje objekt ne forme piramide 4 kendore, qendronte nje skulpture qe rrotullohej lehtesisht nga era duke treguar ne kete menyre drejtimin e eres. Anet e piramides ishin zbukuruar me zogj, fruta, peshq, etj.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”