"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Origjina e Serbeve

Flisni për historinë e këtyre dy rajoneve shumë të rëndësishëm, popujve dhe racave që e kanë banuar dhe e banojnë.
Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#196

Post by Mallakastrioti » Sun Oct 05, 2014 8:25 am

Rashia apo Kosove?
A mund te pranojme qe i njejti vend te ruaje dy toponime sllave? Pra, qe Kosova dhe Rascia (Raska) te jene qe te dyja toponime sllave, vendosur prej sllaveve?
Me i vjetri sigurisht qe eshte ai i Rascia (Raska), pasi ndeshet per here te pare ne shek. XIII mbas Kr., apo, kur Stefan Nemanje merr titullin e Mbretit te serbeve ne vitin 1217 dhe territoret te cilat ai ia shkeput Perandorise Bizantine, u jep thjesht emertimin; territoret e "Rashia/Raska". Termi "Kosove" lind shume vite me vone, por ne duhet te ndalemi ne kuptimin e toponimit "Rashia/Raska"
Sipas fjalorit etimologjik italian (on line) ky toponim, apo emer, do te thote thjesht " cope rrobe prej leshi, veshje e forte, apo e trashe, prej leshi e cila perdorej prej marinareve dhe peshkatareve ne vendet sllave".
Ne se nje shpjegim i tille eshte i vertet, atehere me serbishten dhe serbet, kjo fjale nuk ka asnje lidhje, pasi serbet nuk ishin (dhe jane) as peshkatare dhe as marinare, pikerisht sepse nuk kane lidhje me detin dhe ujrat detare ne pergjithesi.
Por, mendimi im eshte se kjo veshje eshte pikerisht guna e leshit, tipike e vendeve malore, veriore, shqiptare si dhe ne shqip ende sot ruhet kjo fjale e cila ka lidhje te drejteperdrejt me leshin apo perpunimin e leshit te bagetive per veshje:
RESK m.
1. Lesh deleje i gjatë dhe i ashpër.
2. Përd. mb. sipas kuptimit të emrit. Lesh resk.
Pra si perfundim, ky toponim, mendoj se ka nje lidhje te drejteperdrejt me nje fjale shqipe dhe nuk mund te pranojme faktin qe sllavet te kene dhene dy emra te ndryshem ne dy periudha te ndryshme. Termi Kosove eshte me teper i bazuar ne nje mit serb i cili lind me vone.

Image

Duhet te perdorim disi edhe llogjiken ne kete rast, mendoj une, pikerisht sepse keto popullsi ishin popullsi malore dhe profesioni i tyre kryesor ishte ai baritor, pra blegtoria, ku edhe veshja e popullsise ishte kryesisht prej perpunimit te leshit te deles. Pra, "njerezit qe visheshin me sharqe", "njerezit e perdornin ne veshje leshin e deles, Reskes ". Po ate veshje te cilen e çuan deri ne Greqi.

Image
Image

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#197

Post by Kastrioti1443 » Sat Nov 29, 2014 8:40 pm

Zeus10 wrote:
Socio wrote:Akademik Branko Radojičić:

ISTINA O CRNOGORSKIM SEOBAMA
Nesporni su naučni dokazi da su preci Crnogoraca, kao posebna plemenska skupina Slovena, došli sa prostora Polablja i Pomorja, nizijskih krajeva oko Baltika (H. Skaleva je unijela na karte 12. 000 slovenskih toponima na tom prostoru, a R. Rotković je utvrdio postojanje 830 toponima koje su preci Crnogoraca prenijeli iz stare postojbine na prostor današnje Crne Gore). Doseljenike iz ravničarskih i civilizacijski razvijenih krajeva privlačilo je Crnogorsko primorje, gdje su postojali rimski gradovi u raspadanju vlasti, i središnja udolina (Zetska ravnica, Bjelopavlići i Nikšićko polje). Državna teritorija koju su naselili Sklavi Dukljani, kao ih nazvaše Vizantijci, po središnjem rimskom gradu Duklji, postepeno se širila prema najvišim planinama, prirodnoj granici prema ostalim skupinama slovenskih plemena. Poznati vizantolog G. Ostrogorski kaže da je Duklja - Zeta prva od slovenskih država uspjela da se osamostali od Vizantije.
Source: http://montenegrina.net/pages/pages1/is ... eobama.htm
Eshte megjithemende e trishtueshme, kjo prurja jote e mesiperme. Nje prezantim i thate ne shqip i nje akademiku serbo-sllav, qe me shume duket si reklame, apo ne rastin me te mire, vete etiketa e tij, duhet te na beje ne te besojme automatikisht ato qe ai shkruan, ne nje gjuhe qe shumica jone as e dine as duan ta dine, me qellimin e vetem per te na thene qe vetem malazezet ju kane dhene emertimin sllav 12000 toponimeve, qe i ben ata automatikisht nje etnos sllav.
Une dua te te kujtoj, se montenegrinet dhe sikur ti konsiderojme te gjithe sllave,jo me larg se 130 vjete me pare, nuk e kalonin 125000-in(sipas burimeve te pavarura):

Image


pra i bie qe per dhenien e emrit te cdo toponimi te kene kontribuar rreth 10 malazeze, qe eshte nje numer qe ben fare te pabesueshme, mundesine qe ky proces te jete realizuar nga veprimtaria jetesore e nje etnie. Edhe sikur atyre te mbledhim dhe serbet(rreth 1.000.000 ne ate kohe)

Image

prape numri mesatar i kontribuesve "etnike", per cdo toponim, vetem per territorin e Montenegros, do te ishte perseri i paperfillshem, per nje ndikim aq te madh.
E verteta eshte se, qenja me shumice e emrave me prapashtesa sllave ne ato troje, ka ndodhur per shkak se ato territore kane qene administruar per nje periudhe gati 1000 vjecare, nga nje elite kishtaro-sllavike, qe per kete arsye ju vendosi emra te tille, jo vetem territoreve ku dhe komunitetet njerezore ishin bashkuar rreth asaj Kishe, por dhe atyre qe ju bashkuan perandorive sllavike(si psh ajo Bullgare, Nemanjike) ne menyre te perkohshme.

Zeus, keto te dhena qe solle ketu behet fjale per cfare vitesh? Shof qe ky permend ne '' eruopan turkey'' greqine dhe serbine. Pra keto shtetet e kishin fituar pavaresine apo jo? Dhe nese jo, atehere emri greqi apo etni greke nuk duhet permendur.

Sof qe numri i bullgareve qenka teper i larte githashtu ne krahasim me popullatat e tjera.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#198

Post by Zeus10 » Sat Nov 29, 2014 10:29 pm

Jo kjo eshte pak perpara se Greqia te fitonte indipendencen, ne momentin kur greket, as e kishin idene cperfaqsonte termi "Helen",( term qe i perkiste vetem botes intelektuale) por quheshin Rum ose Romioi(Ῥωμαῖοι/Ρωμιοί):

Image

Sikur te mos ishte per Gemistus Plethon, Platos dhe temit 'helen', nuk do ju dihej emri as ne eliten europiane, pale me ate greke.

Po ashtu dhe Servia, kishte qene perandori qysh me heret, por sebet kurrsesi nuk perfaqsonin nje entitet etnik te hershem me gjuhe dhe kulture specifike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Origjina e Serbeve

#199

Post by bardus » Sat Mar 05, 2016 8:48 pm

Sonja Biserko : ''Srbija nema pravoga pristupa dijelu historije koji se odnosi na otomansku imperiju, nema ni jedne validne knjige koja bi se time bavila, osim male knjižice Olge Zirojević. Iz nepoznavanja činjenica stvoren je mit o Kosovu, o srpskom herojstvu i nebeskom carstvu. Cijela srpska historija jedna je velika laž!''

Serbia nuk ka të drejtë për të hyrë në historine qe ka të bëjë me Perandorinë Osmane, nuk ka asnjë libër te vlefshëm që ben fjale per ta, pervec një broshure te vogël te Olga Zirojeviçit. Nga injoranca e fakteve u krijua miti i Kosovës, heroizmi serb dhe mbretëria qiellore. E tërë historia e Serbisë është një gënjeshtër e madhe!

http://kamenjar.com/izjava-sonje-biserk ... elika-laz/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sonja_Biserko

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#200

Post by Zeus10 » Tue Sep 18, 2018 4:14 pm

Origjina e dy fiseve kryesore, te sllaveve te sotem te Jugut, serbeve dhe kroateve, deshmohet ne nje document mesjetar, te jete SKITHE:
Excerpt from the Byzantian cronicle states that during visit to Emperor Vasilis Basil II "the Bulgar-Slayer" (Βασίλειος Β΄ ὁ Βουλγαροκτόνος)
Scytian delegation composed of Croatian and Serbian representatives demanded to become subjects to the Byzant after terrible raids of Romans in Dalmatia.
source;
Skylitzes Chronicle
original transcript and translation on the pictures.

Kjo pjesez kronike, shkeputur nga "John Skylitzes Chronicle' historian I shek te 11, tregon se gjate nje vizite, te DELEGACIONIT SKITH, i perbere nga Kroate dhe Serbe, kerkuan qe ti nenshtrohen sundimit te Bizantineve, pas plackitjeve te tmershme te Romaneve ne Dalmaci:


photo me trancriptin:

Image
Dalmatia Hrwatoi Zerboi Skiti.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Origjina e Serbeve

#201

Post by Zeus10 » Tue Sep 18, 2018 4:29 pm

Pasazhi I traskriptuar nga origjiali

το δε γενομενον εν δαλματια παρα τησ Ρωμαικης επικουριας, και τα προμνημονευθεντα γενε των Σκυθον θεασαμενα, οι τε χρωβατοι και Σερβοι και οι λοιποι, πρεσβεις προς βασιλεα στελλουσιν αξιουντες ζευγλη της Ρωμαικης εξουσιας υπεισελθειν.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Mesdheut dhe Ballkanit”