"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

#1

Post by Kastrioti1443 » Fri May 13, 2016 12:37 am

E verteta qendron se ne nuk kemi nje Akademi Shkencash te sakte dhe kokrete, dhe kemi nje boshllek te madh ne lidhje me historine shqiptare ne shekujt e 12, 13 dhe biles edhe 14.

Nje boshllek te madh edhe me hartat politike dhe etnike te shqiptareve gjate ketyre shekujve dhe se kush ka sunduar ne to.

Nga ana tjeter kemi nje boshllek te madh ne lidhje me historine e Shqiperise dhe historine e Shqiptareve ne Wikipedia, duke filluar qe nga mungesa e faqeve te caktuara, deri tek manipulimi i faqeve te tera te historise shqiptare ( per shembull duke i bere Balshajt sllav dhe Bue Shpatat vllehe), apo duke krijuar harta qe nuk ekzistojne.

Pse duke i bere Bue Shpatat vasale te serbeve, apo duke manipular datata ( qe te filet per shqiptaret ne historine e greqise dhe seebise as qe behet fjale)

Ne duhet patjeter te krijojme tema ketu ne lidhje me

1) nje liste te betejave Shqiptare ( perfshi edhe beteja te mercenareve shqiptare)

2) Liste te sunduesve ushtarake shqiptare

3) Liste me sundues politike shqiptare ( apo ushtarako-politike)

4) Liste me familjet sundimtare shqiptare ( qe tek feudalet, deri tek Gjikajt dhe Dinastia e Muhamed Aliut)

5) Liste me harte politike dhe etnike shqiptare.

6) Duhet krijuar nje liste me harta te principatave shqiptare gjate shekujve dhe Harta te Lidhjes se Lezhes.

7) Liste me harta te Pashalleqeve Shqiptare ( perfshi ketu edhe perandorine e Muhamed Aliut dhe djalit te tij) ose per shembull edhe nje harte ku tregohen tokat ne dore te shqiptareve ne Ballkan dhe Afrike + Lindje e Mesme.

8) Te kete nje liste te detajuar inkusioneve shqiptare ne Thesali apo kolonizimit shqiptar te Morese etj etj.


Ne te gjithe temat me siper ne kemi mungese te madhe.

Por pike se pari te sqarojme ( dhe me vone te editojme edhe ne wikipedia) Principatat shqipater gjate shekujve, ku jane shtrire, sovranitetin politik qe kane pasur dhe te krijojme dhe vete disa harta.


Me nje fjale nuk duhet te kete pacavure te tilla si kjo faqe ketu https://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Valona ( une nuk ka degjuar ndonjehere per principate te Valones. Une do qe tokat rreth e rrotull vlores ishin ne dore te Bue Shpates, me pas Zenebishteve, dhe me pas Gjergj Arianitit, biles as porti i Vlores nuk ka qene ne dore te Osmaneve.

Te gjithe keto gjera duhen sqaruar me kujdes.

Prs te sqarojme edhe nje here se cfare eshte bere me territorin shqiptar gjate viteve 1250-1440, dhe kete pjese sigurisht '' Principatat shqipater gjate shekujve, ku jane shtrire, sovranitetin politik qe kane pasur dhe te krijojme dhe vete disa harta.''

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

#2

Post by Kastrioti1443 » Sat May 21, 2016 10:07 am

Gjithashtu a nuk kishin gropjat me Muzaken edhe Ohrin, rajonin e Pologut nder ne Shkup dhe biles edhe Kosturin nen Zoterim?

Po Balshajt dhe me pas Dukagjinet a nuk kishin shumicen e Kosoves nen Zoterim? ( sikur nuk permendet me siper?)

A nuk moren Balshajt ( qe ne wikipedia i trajtojne si sllav) gjithe Kosoven Perendimore dhe qendrore n'en zoterim ne vitet 1360? ( dhe pse na dilka ne wikipedia se mbas vdekjes se Blashes se II ne betejn e Savres, mbas vitit 1389, keto zoterime Balshajt ja kalojne Deppotatit te Serbise, sa e vertete eshte kjo, cfare dokumentash kemi per kete, sepse si reference jepet vetem Fine dhe nje gazete serve?)

A nuk e bene Dukagjinet Prishtinen kryqytet te tyre ne fund te viteve 1300?

Cfare eshte kjo principata e Valones qe nuk e kam degjuar ndonjehere me perpara?

Ku shtirhehsin princapatat Shqiptare para vitit 1385 ( pra para betjes se Savres?)

Kus shtirheshin principatat Shqiptare ne vitet 1430 ( para luftes se madhe te sukseshme te Arianitit kunder Osmaneve)

Pse ne wikipedia trajtohet lufta e 1431-1436 si fitore Osmane, kur Gjergj Arianiti del fitimtar dhe siguron pavaresine e pricipatave Shqiptare der ne srdhjne me vone te Gjergj Kastriotit ne 1443?

Cfare eshte despotati i Epirit dhe ai ishte gjithe Epiti, bashke me Korinthin dhe Akreonine n'en Shqiptaret pergjate viteve 1358-1460 ose me tutje?


Te gjitha keto duhen sqarime shume te forta.

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

#3

Post by Kastrioti1443 » Sat May 21, 2016 10:08 am

Mendimi im eshte qe duhet sqaruar goxha mire se kush ka pasur pushtetin politik me te madh ne Kosoven e sotshme, FYROM-in perendimor, Epirit, Korinthit dhe gjithe rajonit te sotshem te '' malit te zi'' ndermejt viteve 1350-1480, ne kohen e zgjerimit te Principatave Shqiptare dhe krijimit te Lidhjes se Lezhes.

Pra duhen krijuar harta dhe hedhur ne interent.

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

#4

Post by Kastrioti1443 » Sat Oct 28, 2017 12:16 pm

Ju lutem sillni me shike fakte per kete periudhe historike shume te rendesishme.

Nuk kemi akademi shkecnash dhe duhet te kujdesemi per kete pune.

Shume propagande islamike dhe serve bie oshte nesa saqrojme pikat e mia me siper.

Konsideratat e mia me te larta per Zeusin dhe Mallakastriotin.

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Cfare dime per Principatat Shqiptare ne mesjete?

#5

Post by Kastrioti1443 » Sat Oct 28, 2017 12:32 pm

Keto jane 2 harta me principatat shqiptare gjate shekullit te 14 ( nuk specifikohen saktesisht vitet)

Kjo e pare duhet te jete mbas betejes se kosoves ne vitet 1395
Image


Kjo duhe tte jete e viteve 1410, kur Bue Shpatat humben Etoline dhe Korinthin prej Karlo Totos qe kishte nje ushtri plot me shqiptare

Image


Kjo tjetra eshte nje harte e huaj .

Image

Ajo cka mua me interson me shume mua ne gjithe kete histori jane 4 pika ( sepse jane te paqarta)

1) Territori i Balshajve midis 1360-1422

2) Territori i Balshajve midis 1422-1443

3) Territori i Dukagjineve midis 1360-1456 ( eshte e vertete qe Prishtina ka qene kryqytet i Dukagjineve dhe Lek Dukagjini ka lindur aty)

4) Territori i Gropajve midis viteve 1370-1430 ( pervec Ohrit, duhet te kene pasur gjithe Dibren e Madhe nen kontroll)

5) Territori i Zenebishteve mbidi 1380-1436

6) Territori i Gjergj Arianitit.

Eshte per tu habitur sesi Akamdemia ( e Qebabtoreve) te shkencave te shqiperise nuk i ka sqaruar ende keto pika, por nuk kemi cfare te bejme.

I bej me ze te gjithe postuesve me te mire te ketij forumi ti hulumtojne keto pika.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”