"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 551
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#31

Post by TeuAL » Sun Aug 30, 2015 7:14 pm

Flm. per perkthimin Zeus.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#32

Post by ALBPelasgian » Wed Jun 08, 2016 8:47 am

Nji prej insinuatave malicioze qe vijne nga qarqet me orientim pro-turk apo (edhe me keq: vahabist) asht spekulimi 'Skenderbeu ka vra shqiptare muslimane", krejt kjo si pasoje e nji manipulimi te lig te kanalit te propagandes pro-turke 'TheOsmanlis' qe kane shkepute nje pasus te dyshimte nga dokumentari i IllyriaEnterteiment per Skenderbeun. Sidoqofte, le t'i hedhim nji sy nje burimi te kohes, sic asht kronika e Laonik Halkokondilit. Ndonese ban nji ngaterrese mes Gjergj Aranitit dhe Skenderbeut (qe korrektohet menjehere nga cdo editor, perkthyes a studiues), ai thote se kur u kthye Kastrioti ne Arberi:
  ...καὶ κατιὼν ἐπὶ τὴν πατρῴαν ἀρχὴν συντίθεται τοῖς βελτίοσι τῆς χώρας. ὑποδεχομένων ἀσμένως ἀπέστησαν ἀπὸ βασιλέως, καὶ τούς γε ἄρχοντας τῆς χώρας Τούρκους ἀνελόντες ἐπέδραμον τὴν βασιλέως χώραν καὶ ἦγον καὶ ἔφερον. χώραν τε ἐρυμνὴ ν κατέχοντες αὐτοὶ καὶ ὀρεινὴ ν τὴν σύμπασαν καὶ τραχεῖαν.  
Përkthimi
  "...dhe në pajtim me zotërit e vendit ai u kthye në vendin e vet. Ata e mirëpriten me gëzim dhe tu u shkëput prej Sulltanit i masakruen sundimtarët turq të vendit. Ata mbanin fortifikatat dhe gjithe vendin qe ishte i teri malor dhe me gryka.  
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#33

Post by Kastrioti1443 » Thu Jun 09, 2016 9:54 pm

Sundimtare '' turq'' ishin shqiptaret vendas qe kithin kthyer besim dhe qe kishin tradhetuar kombin e tyre.

Shume mire ja ka bere Gjergji.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#34

Post by ALBPelasgian » Mon Jun 13, 2016 11:46 pm

error post
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#35

Post by ALBPelasgian » Mon Jun 13, 2016 11:48 pm

Kastrioti1443 wrote:Sundimtare '' turq'' ishin shqiptaret vendas qe kithin kthyer besim dhe qe kishin tradhetuar kombin e tyre.

Shume mire ja ka bere Gjergji.
Kah e nxjerre kete interpretim? Edhe vet historiani turk, Halil Inalcik flet per timariotë 'jyryk' dmth nga Azia e vogel e ti thua 'shqiptare vendes'. Halkokondili, si burim origjinal i kohes, e ka fjalen per administraten e timareve qe u vendosen ne Arberine e mesme si dhe garnizionet turke neper keshtjella. Nese fjala do te ishte per shqiptarë te konvertuar atehere Halkokondili do te permendte nje gje te tille.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#36

Post by Mallakastrioti » Tue Jun 21, 2016 12:58 pm

Αλβανοί Μεσαρίται - Mesaritet Alban(Arberor)
---
Le ti rikthehemi edhe njehere dokumentit te rendesishem te Gjonit VI Kantakuzeni, veper kjo e cila mendohet ti perkase viteve 1320-1356. Sipas interpretimeve moderne dhe bashkekohore, ne kete veper te Kantakuzenit, fiset Arberore na paraqiten si "fise te egra dhe endacake te padisiplinuara, te cilat jetonin ne vende malore ne muaj veror dhe emigronin ne ultesira gjate muajve te dimrit" (per kete shih R. Elsie).
Por a eshte e vertet diçka e tille ne aspektin si shoqeror ashtu edhe me gjere, ate demografik, gjeopolitik dhe mbi te gjitha etniko-kulturor te kohes ne fjale, pra pergjate periudhes Bizantine? A jane marr parasysh shume faktore te tjere per te arritur ne kete konkluzion, pra qe keto fise Arberore te shek. XIV m.Kr., ishin nje "turme e eger dhe e padisiplinuar endacakesh"?
Perkthimi i tekstit te Kantakuzenit si vijon:
"Kur perandori po qendronte gati tete dite ne Oher, endacaket Arberor te cilet jetonin ne krahinen e Devollit u paraqiten perpara tij, sikurse edhe ata prej Kolonjes dhe ata qe jetonin ne afersi te Ohrit. Ata i bene homazhe perandorit dhe vullnetarisht i ofruan atij sherbimet e tyre. Ata qe jetonin shume larg dhe ne kufijte e Perandorise Bizantine u urdheruan prej letrave te perandorit te shpejtonin per ne Selanik me qellimin per ti bere homazhe atij, gje qe te cilen ata e bene pak kohe me mbas"
Le te analizojme ne nje menyre me racionale kete deshmi sjell ne vepren e Kantakuzenit.
Ketu Arberoret sillen me epitetin endacak qe per kohen, sigurisht, ka te beje me popullsite baritore, por pyetja eshte teje e thjeshte: çfare tjeter ofronte krahina e Devollit dhe Kolonja si ne ate kohe edhe sot perveçse blektorise? A kemi te bejme me nje territor kodrinor-malor dhe te thyer? Une mendoj se po, pikerisht sepse te njejtat burime jetese per popullsine ofron edhe sot ky territor.
Por, le te shohim edhe me tej.
Perandori dergon letra edhe atyre Arberore te cilet jetonin me larg kufijve, apo thene me mire: ne afersi te kufijve te Perandorise Bizantine (pra ne zonat kufitare te Perandorise), te cilet, gjithashtu, u urdheruan qe ti benin homazhe Perandorit dhe te nxitonin drejt Selanikut, gje qe edhe keta e bene ne nje kohe te shkurter.
Per cilat zona kufitare te Perandorise behet fjale ne kete shkrim? Qe ti pergjigjemi kesaj pyetje duhet patjeter tu referohemi dokumentave si dhe pershkrimeve te kohes.
Cila ishte gjendja ne kete periudhe dhe mbi te gjitha cilat ishin fuqite e kohes ne fushe dhe territori qe kontrollonte Bizanti?
Ne Azine e Vogel, Bizanti, po haste veshtiresi te medha prej avancimit dhe trysnise Otomane, ndersa ne Ballkan, Serbet po perparonin ne Maqedoni. Kantakuzeni arrin te beje nje marreveshje me emirin seleuçid, por ne te njejten kohe fuqia tjeter sikurse ishte Gjenova kontrollonte jo vetem tregetine, por edhe shume porte te Ballkanit, sikurse Venecia.Fuqizimi i mbreterise serbe sjell nje konflikt te ri midis Bizantit dhe Bullgareve, konflikt ky qe cakton fatin e Maqedonise e cila kalon nen mbreterine serbe. Fisniket serb caktojne Dushanin si perfaqesues te tyre per ekspediten kunder bizantineve dhe ne Maqedoni bien shume qendra te rendesishme bizantine sikurse ishin Ohri, Prilepi, Strumica, Kosturi dhe Vodena.(G. Ostrogorsky, Storia dell'impero bizantino, f. 456-458).
Siç shohim prej çka sjell Ostrogorsky jemi ne nje periudhe trysnie te serbeve dhe bullgareve ne Ballkan dhe sidomos ne hinterlandin e tij, pasi shumica e porteve, apo qendrave bregdetare, kontrolloheshin perj gjenovezeve dhe venecianeve. Diçka e tille do na çonte ne perfundimin qe trysnine serbe dhe bullgare ne zonen e Ohrit dhe Kolonjes (sipas dokumentit te Kantakuzenit per Arberoret), sikurse kufijeve verior dhe lindor te Ballkanit ku banonin po Arberor, e ndien me teper popullsia, popullsi te cilen perandori e ftoi qe ti jepnin besnikerine e tyre, sigurisht ne kembim te diçkaje tjeter qe do ishte mbrojtja e tyre apo edhe stabilizimi i tyre kur emigruan drejt Morese (Peloponezit) dhe Atikes.Gjithashtu do na lindte pyetja: cila popullsi banonte qendrat e rendesishme si Ohri, Prilepi, Strumica, Kosturi dhe Vodena, qendra keto bizantine te cilat rane ne duart e serbeve? Sigurisht, mund te kete ekzistuar nje popullsi bullgare, por a do i ishte besnike kjo popullsi Kostandinopojes dhe bizantineve? Mendimi im eshte se jo, pikerisht sepse bullgaret shume here kane thyer traktatet e paqes me bizantinet dhe detryrimisht bizantineve u interesonte nje popullsi besnike karshi tyre dhe detyrimisht ajo me besnike ishte me prejardhje Arberore.
Vijojme me tej ne nje pjese tjeter te dokumentit.
"Kur perandori qendronte ne Thesali, Arberoret e padisiplinuar te cilet jetonin ne Thesali u shfaqen perpara tij te cilet, sipas kryeklaneve te tyre, quhen Malaksian, Bujan dhe Mesarit dhe numri i tyre arrin 12,000 (individe). Ata i bene homazhe perandorit dhe i premtuan qe do i sherbenin, pasi kishin frike se se do shfaroseshin prej Bizantineve ne fillim te dimrit, te cilet jetonin jo ne qytete, por neper male dhe krahina (territore, shenimi im) te pahyshme..."
Ne te vertet kjo eshte pika "e nxehte" ku Arberoret kerkojne ti paraqesin si popullsi endacake, e pa disiplinuar si dhe malore. Por, ne se do mbeshteteshim ne çka sjell Ostrogorsky, keto te keshtuqsjella si "qytete" a nuk kontrolloheshin prej venecianeve dhe gjenovezeve? Cfare kuptojme per "qytete" ne kete periudhe, pra shek. XIV? Sigurisht qe ishin qendrat bregdetare me portet e tyre dhe aty popullsia nuk kishte aspak ndonje trysni te konsiderueshme pasi keto du fuqi detare te kohes (Gjenova dhe Venecia) garantonin mbrojtjen jo vetem te tregetise, por edhe popullsise. Trysnine sigurisht do e ndiente me teper popullsia blektorale dhe ajo bujqesore, pikerisht sepse etnonimi (ne dokumentin e Kantakuzenit) Μεσαρίται/Mesaritet, nuk eshte as me pak e as me shume fjala latine "massarii". Cilet ishin "massarii" ne mesjete?
Massarii (masaret) nuk ishin as me pak dhe as me shume sesa pjese perberese e nje strukture shoqerore te nje sistemi feudal i cili njihet si "curtis", apo thene me mire nje qendre rurale, qendra keto qe kane zanafillen qe ne shek. VIII m. Kr. "Curtis" eshte nje organizem shoqeror ku ne krye ka nje latifondist apo nje "dominus" i cili mund te jet nje fisnik, nje mbret, kryeklan apo edhe vet kleri. Ky organizem ka dy elemente kryesor, pra, "dominicum" i cili eshte feudali, apo kryeklani, si dhe pjesa tjeter me e madhe te cilet ishin "massarii", fshataret apo bujqet (massaricium). "Dominicum" qeverisej prej nje feudali (apo fisniku, apo kryeklani etj.) nepermjet punes te sherbetoreve te cilet ishin fshataret, ku, ketyre te fundit mund tu jepej me qera edhe disa pjese toke prej feudalit, ne kembim qe nje pjese e prodhimit i shkonte pikerisht latifondistit.
Pra, etnonimi "Mesaritet" nuk eshte gje tjeter perveçse emri latin "massarii" dhe ne 12,000 individe qe u paraqiten perpara perandorit, jo te gjithe ishin blektor, por edhe bujq. Arberoret merreshin edhe me bujqesi, ne zona te thyera apo malore, apo neper fusha dhe kjo eshte nje çeshtje qe duhet studiuar me tej, por diçka mund te nxjerrim si perfundim duke arsyetuar ne menyre racionale: arberoret mesjetar gjendeshin si neper male, ashtu edhe neper ultesira, fusha apo bregdet dhe keto dokumente duhen pare ne nje kendveshtrim po kaq racional dhe llogjik kur interpretohen.
---
(Imazhi shoqerues: dokumenti ne greqisht dhe latinisht i Gjon Kantakuzenit, shkeputur prej "Ioannou tou Kantakouzenou Istorion biblia 4,Di Iohannes : Cantacuzenus 6.>,Georgios Patusas,Jacob Gretser,Jakob Pontan,Josè Maria Fonseca de Evora, 1729, f. 231)
---

Image
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#37

Post by ALBPelasgian » Tue Jun 21, 2016 5:10 pm

Falemnderit Mallakastrot!

Fragmenti i maposhtem i Kantakuzenit ka nji randesi te dores se pare nese lexohet midis rreshtash. Kantakuzeni asokohe mbante postin e domestikut te madh, qeveritarit te ngarkuar nga perandori, Androniku III Paleolog. Projektori i Kantakuzenit, qe me vone do te behej vet perandor, ndriçoi pikerisht viset e Epirit veri-lindor, aty ku bizantinet provuan te ri-shtrijne kontrollin ne Epir dhe Akarnani ne vitin 1340. Konfrontimet e armatosuna me Stefan Uroshin III, vecmas ne Maqedoni, prodhuen nji realitet te ri ne balancat politik te kohes. Megjithese ndihet urrejtja e tij ndaj arberoreve te revoltuem, Kantakuzeni detyrohet te pranoje fuqine e tyne dhe te lidh marreveshje reciproke. Le ta citojme edhe njihere:
"τους δε πορρω κατωκισμένους προς εσχατιαῖς τῆς 'Ρωμαίων ἡγεμονίας γράμματα ἐκαλει Βασιλικαι προς Θεσσαλονην ἐλθεῖν, ὡς προσκυνησοντας ἐκεῖ
Ne pjesen e pare, Kantakuzeni thote:
  "Ata jetonin ne skajet e largeta te Perandorise Romane"
τους δε πορρω κατωκισμένους προς εσχατιαῖς τῆς 'Ρωμαίων ἡγεμονίας  
Me kaq arrinin te ravijezonin gjeografine shkronjesit imperial n'Konstandinopojë. Kjo i referohet nji periudhe kur pushteti i Bizantit ishte ne prag te shperberjes se plotë, ku ne rrethanat e debizantizimit/çintegrimit perandorak, po nxjerrnin krye fiset shqiptare qe po e konsolidonin pushtetin e tyne. Cilesimi i shpesht "Αλβανοί νομάδες" duhet te lexohet si konflikt midis feudaleve te fundit bizantin qe po rezistonin ndaj arberoreve qe po fitonin pushtet.

Nderkaq fraza tjeter e Kantakuzenit:
  "u urdheruan prej letrave te perandorit te mblidheshin ne Selanik"
γράμματα ἐκαλει Βασιλικαι προς Θεσσαλονην ἐλθεῖν.  
Kjo γράμματα nenkupton fuqizimin e prijesve arberorë, te cilet mbanin korrespodenca te tilla me pushtetin qendror.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#38

Post by ALBPelasgian » Tue Jun 21, 2016 6:01 pm

Teksa flet per fiset e mazrekasve, buajve dhe malakasasve qe jetonin ne vargmalet e Pindit, Kantakuzeni ban nji verejtje interesante:
  ἅτε πόλιν οἰκοῦντες οὐδεμίαν, ἀλλ' ὀρεσιν ἐνδιατρἰβοντες και χορίοις δυσπροσόδοις, ὡν ἀναχωροῦντες τοῦ χειμῶνας δια το κρύος και την χιόνα  
1. "Ata nuk banonin ne asnji qytet'' (ἅτε πόλιν οἰκοῦντες οὐδεμίαν) nenkupton qe fiset shqiptare ne Pind, qe me pare ishin kryengritur ndaj sundimit te Andronik Paleologut, banonin ne zona larg qendrave bizantine. Nuk nenkupton domosdoshmenisht nji popullate nomade e pa afinitete sedentare, ashtu sic pohon Hammond-i e shkollaret grek.

2. "por ne male dhe vende qe arriheshin me veshtiresi" (ἀλλ' ὀρεσιν ἐνδιατρἰβοντες και χορίοις δυσπροσόδοις), kjo nenkupton qe nuk kemi te bajme me nje popullate nomade, por me kryengrites qe ishin terhequr ne male per shkak te represaljeve te mundshme bizantine.

3. "Nga aty largoheshin ne dimer kur merrte ftohtë' dhe borë' (ὡν ἀναχωροῦντες τοῦ χειμῶνας δια το κρύος και την χιόνα), nese shqiptaret do te ishin nomadë, atehere domosdo se Kantakuzeni do te permendte edhe tufat e bagetive dhe vendosjen e tyne ne ultesina per te kaluar dimnin.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#39

Post by ALBPelasgian » Wed Jun 22, 2016 12:29 am

Duke folur per nje qeveritar bizantin, perandori Jan Kantakuzeni thote se i ngarkuari i tij Siriani:
  ἐπειτα ἐκεῖθεν δια Λοκρῶν καί Ακαρνάνων εἰς 'Αλβανους, οι περι Θετταλίαν οἰκοῦσιν αὐτόνομοι νομάδες , διεσώθη κατα φιλίαν παλαιαν, ην προς αὐτους ην πεποιημένος, οτε τῆς ἑσπέρας ἐστρατήγει.  
  pastaj qe andej nga krahinat e lokreve dhe akarnaneve tek shqiptaret qe banojne ne Thesali si nomadë autonom, ku shpetoi fale miqesise se vjeter, qe kishte lidhur me ta sa ishte strateg i Perendimit.  
Nese arberoret e krahinave te Pindit do te ishin nomadë, atehere qeveritaret bizantin nuk do te ndjeheshin te detyruar te lidhnin marreveshje te vecanta me ta. Fakti qe ne keto vise bizantinet gjenin siguri flet qe arberoret ne krahinat e Pindit ne Thesali kishin nji pushtet jo te vogel politik, gje qe do te ishte e pamundun ne rast se ata do te ishin thjesht nomadë.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#40

Post by ALBPelasgian » Wed Jun 22, 2016 7:38 pm

Edhe nji tjeter pasazh me randesi nga Kantakuzeni, ku spikat vleresimi me standarde te dyfishta. Sa kohe qe ishte me funksionin e domestikut te madh, Kantakuzeni nen urdherat e perandorit, Andronik Paleologu, i kishte vene synim vetes per me i shtrue fiset kryengritese shqiptare ne rrethinat e Janines, aty ku bijne Libizda dhe Pogojani:
  Καὶ Ἀλβανοὺς τοὺς περὶ Πογονιανὴν καὶ Λιβίσδαν νεμομένους ληϊσάμενος καὶ δίκας τῆς ἀδικίας ἐπιθεὶς, (ἴστε γὰρ δήπου καὶ αὐτοὶ, ὡς καὶ περιόντος βασιλέως καὶ μετὰ τὴν ἐκείνου τελευτὴν πολλὰ τὰς τῆς Ἀκαρνανίας πόλεις καὶ Βαλάγριτα ἐκάκωσαν ὁσημέραι κατατρέχοντες καὶ ληϊζόμενοι,).  
Perkthimi:
  Pasi plaçkita shqiptaret qe jetonin rreth Pogojanit dhe Libizdes, vendosa drejtesi mbi padrejtesite (e dini edhe vete se kur ishte gjalle perandori dhe mbas vdekjes se tij, ata u bene shume t'kqija qyteteve te Akarnanise dhe Beratit, tu i shkretue dhe plaçkitë cdo ditë  

Rrefimi i perandorit te ardhshem nis keshtu:

1. Plaçkita shqiptaret qe banojne rreth Pogojanit dhe Libizdes (Καὶ Ἀλβανοὺς τοὺς περὶ Πογονιανὴν καὶ Λιβίσδαν νεμομένους ληϊσάμενος)
2. vendosa drejtesi mbi padrejtesite (καὶ δίκας τῆς ἀδικίας ἐπιθεὶς)

Pra kur Bizanti ndermerrte fushata plaçkitese ndaj popullates rebele, ajo ishte vendosje e drejtesise mbi padrejtesine), por kur te njejten gje e benin fiset kryengritese, atehere keto cilesoheshin si te keqija e paudhesi nga pushteti.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#41

Post by ALBPelasgian » Mon Sep 26, 2016 8:18 pm

Keto shenime fare mire do te mund t'i bashkengjiteshin temes per Epirin por sidoqofte meqe ketu bahet fjale per kronikat bizantine per Epirin jugor atehere ne vazhdim do t'i sjell disa konsiderata interesante te prof. Paul Magdalinos, nji bizantolog i shquar. Termat jashtezakonisht pejorativ qe figurojne tek J. Kantakuzeni e deri te Kronika e Tokos, prej shume shkollareve jane pare ne menyre te gabuar si shfaqje per here te pare e shqiptareve ne Epir, duke nenkuptuar nji infiltrim te dhunshem ne forme kolonizimi.

Malet e Pindit, edhe pse me nji pozicion krejt periferik, ato paten nji randesi te madhe per Despotatin e Epirit sidomos pas Kryqezates se 1204-es, ku shoqeria bizantine e qyteteve (pra feudalet) nisen te konfliktoheshin me bashkesite malore, gjithnji e me te pavarura.

Image

Image

Dyert e reja feudale, mbaresa e te cilave cuditerisht perfundon me -atoi, sikur jep nji indikacion bukur te forte per qenesine shqiptare te ketyre bashkesive.

Image

Magdalino ketu jep ca shpjegime bindese se perse shtohet numri i kronikave qe permendin shqiptaret ne Epir. Sipas tij, kjo ka te beje me rritjen e rivalitetit mes anzhuineve ne njeren ane, dhe paleologeve ne anen tjeter.

Image

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#42

Post by Kastrioti1443 » Fri Oct 06, 2017 3:12 pm

ALBPelasgian wrote:
Mon Jun 13, 2016 11:48 pm
Kastrioti1443 wrote:Sundimtare '' turq'' ishin shqiptaret vendas qe kithin kthyer besim dhe qe kishin tradhetuar kombin e tyre.

Shume mire ja ka bere Gjergji.
Kah e nxjerre kete interpretim? Edhe vet historiani turk, Halil Inalcik flet per timariotë 'jyryk' dmth nga Azia e vogel e ti thua 'shqiptare vendes'. Halkokondili, si burim origjinal i kohes, e ka fjalen per administraten e timareve qe u vendosen ne Arberine e mesme si dhe garnizionet turke neper keshtjella. Nese fjala do te ishte per shqiptarë te konvertuar atehere Halkokondili do te permendte nje gje te tille.
Keto jane romantizma nga ana jote sic e kane zakon shqiptaret.

Duke qene se gjate gjithe historise 400 vjecare osmane nder trojet shqiptare pashallaret dhe fiskineria vendase ka qene gjithmone shqiptare atehere e nejta gje ka ndodh edhe me shqiptaret e konvertuar ne islam dhe vendosja e ture ne krye te keshtjelles se krujes ne 1430. ( mos harro se perandoria osmane kishte konttroll vetem krujen dhe beratin gjate 1430 dhe pjesa tjeter e principatave shqipTARE ishin te lira gje qe coi edhe ne krijimin e Lidhjes se Lezhes)

Thuhet qarte qe Skenderbeu vrau disa qindra vendas te konvertuar ne islam.

Shqiptaret nuk kane qene ndonjehere komb i bashkuar por fise tribalike fshtaresh qe nuk shihnin tutje dritarres se shtepive te tyre.


Prandaj nuk kishim mbreteri te bashkuar ne mesjete dhe kishe kombetare shqiptare dhe prandaj nga armiqete me te madh te osmaneve qe i luftuam per 120 vite u beme me vone shtylla kurrizore e perandorise osmane....

e qindra shembuj te tjere po do.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#43

Post by ALBPelasgian » Mon Feb 12, 2018 6:21 pm

Kastrioti1443 wrote:
Fri Oct 06, 2017 3:12 pm


Keto jane romantizma nga ana jote sic e kane zakon shqiptaret.

Duke qene se gjate gjithe historise 400 vjecare osmane nder trojet shqiptare pashallaret dhe fiskineria vendase ka qene gjithmone shqiptare atehere e nejta gje ka ndodh edhe me shqiptaret e konvertuar ne islam dhe vendosja e ture ne krye te keshtjelles se krujes ne 1430. ( mos harro se perandoria osmane kishte konttroll vetem krujen dhe beratin gjate 1430 dhe pjesa tjeter e principatave shqipTARE ishin te lira gje qe coi edhe ne krijimin e Lidhjes se Lezhes)

Thuhet qarte qe Skenderbeu vrau disa qindra vendas te konvertuar ne islam.

Shqiptaret nuk kane qene ndonjehere komb i bashkuar por fise tribalike fshtaresh qe nuk shihnin tutje dritarres se shtepive te tyre.


Prandaj nuk kishim mbreteri te bashkuar ne mesjete dhe kishe kombetare shqiptare dhe prandaj nga armiqete me te madh te osmaneve qe i luftuam per 120 vite u beme me vone shtylla kurrizore e perandorise osmane....

e qindra shembuj te tjere po do.
Romantizma nga ana ime? Jo, mor byrazer, une jam kateder universitare per ty, keshtu qe aty cilesimet per 'romantizma' kthej mbrapsht -nono- . Une nuk kam nevoje as prej teje dhe as prej askujt tjeter per 'timeline' te historise se Skenderbeut e periudhes se tij. Nuk jam i obliguar ty te kap per kapistre e te hedh perpara Antony Smith-in, Bartl-in, Gery-n e plot e plot te tjere qe jane marre me identitetin etnik ne mesjete, perderisa supozohet se do te duhej te kishe nje verteber teorike kur i mbreh briret ndaj dikujt ne nje debat historik. Ato qe ti i quan 'fise tribalike fshataresh' (c'oksimoron!) shiheshin prej te tjereve (qofshin bizantine, serbe, anzhuine a osmane) si nje entitet qe qenderzohej perreth ca elementeve te perbashketa, pavaresisht fragmentarizmit politik.

Ato me 'shtylla kurrizore' per Perandorine Osmane shko thuaju ne rrethe muslimcash e turkofilesh, por jo para meje qe nuk toleroj karilleqe te tilla. Nuk eshte pune temperamenti a mosdashje, por mos me detyro me e nxjerr 'shpaten nga milli', ato dokumente qe demaskojne per vdekje mitin blatant se ne paskemi qene dora e djathte e osmaneve. Deri ne shekullin e 17-te, gjuha kryesore e jeniçereve ishte serbishtja; deri ne shekullin 18-te Patriarkana e Pejes ishte membrana e dyte e pushtimit osman ne Ballkan; deri ne shekullin e nentebedhjete administrata e Portes Sublime varej krejtesisht nga fanariotet e armenet, e çifti juaj ende beson perrallat per Halil Patronen me shallvare. -ohno-

P.S: Nuk eshte faji im pse nuk e shfleton vete me doren tende Halkokondilin e t'i gjesh 'shqiptaret' e kurbanizuar!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#44

Post by Zeus10 » Mon Sep 03, 2018 3:46 pm

21.Shtator 1415
Leter, ku pershkruhen banoret e Peloponezit
Balkan Studies Volume 20. Page193

Image

To classify them exactly is at the moment neither feasible nor urgent; the names, however, that tend to crop up in every conversation as the best known and the most important are these : Laconians, Italians, Peloponnesians, Slavs, Albanians, Gypsies and Jews (not to mention a generous admixture of hybrids), adding up to a total of seven nationalities

Sic vihet re dhe nga perkthimi, i bere nga perkthyesi i huaj, Peloponezi kerthiza e heleneve klasike, ne shek e 15 Pas Krishtit, banohet nga shume raca, midis te cilave Illyroi te identifikuar me shqiptaret. Te ben pershtypje, qe permenden dhe 2 emra te vjeter, Lakonet dhe Pelopoenesianet. Keta dy te fundit nuk identifikohen si greke, por si dy raca te ndryshme mes tyre. Se cilet jane keta dhe c'gjuhe flisnin, nuk jemi ne gjendje ta kuptojme nga leximi mes rreshtave, por e rendesishme eshte te kuptohet qe krahas ketyre dy emrave te lashte, jetojne dhe Iliret, qe ne mendonim qe ishin zhdukur qe ne shekullin e 6.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Iliret ose shqiptaret, ne kronikat bizantine.

#45

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 16, 2018 9:21 am

Ne vitin 1083, sipas vepres se A. Komnenes (Aleksiada), Boemondi I i Altavilla (njeri prej komandanteve te Kryqezates se Pare, shenimi im) nis ushtrine Normane ne veri dhe ne jug te maleve perendimore te Maqedonise (ku kjo e fundit ishte e ndare ne dy provinca; ne ate te Selanikut dhe ate te Strimonit), por nuk arriti ti kalonte ato ne fushaten kunder Bizantineve. Atehere ushtria e tij marshoi drejt jugut dhe lindjes ku dimrin e kaloi ne krahinen e Selanikut. E njejta strategji ushtarake u ndoq po ashtu prej Pal Emilit ne vitin 168 p. Kr. kunder mbretit Maqedonas Perse (sipas Tit Livit ne vepren e tij "Historia e Romes", vell. 32, libr. 43-44.). Ne vitin 1106, Aleks Komneni I vendos garnizonet ushtarake Bizantine duke mbrojtur disa pika kyçe ne Epirin (apo Arberine e kohes) te cilat ishin : Durresi, Vlora, Kanina, Petrela si dhe kalimet e asaj qe njihej si Arbanus (ku sipas Shuflajt kemi te bejme me krahinen e Laberise, shenimi im), sikurse perdor gjeografine e ashper te Epirit per ti shtyre dhe ngushtuar ushtrite Normane ne litoralet e Epirit (Aleksiada, III. 104-5 / XIII.5.1-3).

(Burimi: THE DEVELOPMENT
OF THE KOMNENIAN ARMY
1081-1180
BY
JOHN W. BIRKENMEIER . f. 33)

Image
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”