"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#316

Post by TeuAL » Tue Apr 28, 2020 9:17 am

Junia Rufina
Ne nje artikull(ngjitur) te shkruar ne faqen www te Universitetit te Alicante, flitet per zbulimin, ne nje mauzoleum antik te nje qyteti Hispano-Roman te shek 1 - 2 te eres sone, te nje shkrimi qe lidhet me nje grua aristokrate Romake e quajtur Junia Rufina dhe qe ka jetuar ne qytetin antik Baelo Claudia(Hispania). Ne po ate vend, dy vjet me pare, eshte zbuluar statuja e nje gruaje aristokrate te ciles mendohet se i perket shkrimi.

Nje grua me te njejtin emer, e te njejtes origjine dhe shtrese shoqerore dhe e te njejtes periudhe kohore, ka jetuar ne Butrint ku ka shkruar emrin e saj tek burimi qe sot mban emrin e saj (Burimi i Junia Rufines ne Butrint). Te kene lidhje?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#317

Post by TeuAL » Fri May 22, 2020 3:51 pm

Per here te pare zbulohet ne gadishullin Iberik nje manastir Bizantin(shek_6, Justiniani). Rrenojat jane zbuluar prane qytetit Alicante ne bregdetin jugor te Spanjes. Theksohet fakti se zbulimi zgjeron harten qe njihej te influences te pushtetit te Bizantit. Artikulli ngjitur eshte i Janarit 2020.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike-Durres -Degrand_&_ Espérandieu

#318

Post by TeuAL » Thu Sep 10, 2020 1:43 am

Ne botimin:
Title: Recueil général des bas-reliefs de la Gaule romaine. 12.
Author: Émile Espérandieu, Raymond Lantier
Publisher: Éd. du Comité des Travaux Histor. et Scientifiques, 1947
--------------------------------
flitet per nje bas-relief antik(ne ngjitje) te gjetur ne Provence, France. Autoret mendojne qe paraqet nje skene gjymtimi te dhunshem, primitiv, dhe sqarojne se arkeologet kane gjetur objekte te ngjashme, nder te tjera, edhe ne Durres.

Ndoshta e kane fjalen per objektin e permendur nga Degrand ne:
-----------------------
Title: Souvenirs de la Haute-Albanie
Authors: Alexandre Degrand, Jules Alexandre Théodore Degrand
Publisher: H. Welter, 1901.
-----------------------

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike-Durres -Degrand_&_ Espérandieu

#319

Post by TeuAL » Thu Sep 10, 2020 1:53 am

. . . vijon

Ngjitur eshte pamja e nje objekti arkeologjik te cilin Degrand e ka pare ne Durres. Ngjitja eshte nga libri:
Title: Souvenirs de la Haute-Albanie
Authors: Alexandre Degrand, Jules Alexandre Théodore Degrand
Publisher: H. Welter, 1901
-------------------------------------

Te jete ky objekti nga Durresi qe permendet ne librin e Émile Espérandieu dhe Raymond Lantier ne postimin me lart?

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike-Durres -Degrand_&_ Espérandieu

#320

Post by TeuAL » Thu Sep 10, 2020 2:06 am

. . . vijon

A mendoni qe objekti nga Durresi, qe permendet ne librin " Recueil général des bas-reliefs de la Gaule romaine ", te jete objekti qe Degrand ka pare ne Durres ?
Ne qofte se eshte i njejti, atehere, cfare kuptimi ka nje objekt qe paraqet nje skene gjymtimi te dhunshem primitiv ne mes te nje qyteti te nderuar si Durresi?

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#321

Post by TeuAL » Sun Sep 27, 2020 9:26 am

Pamje Satelitore Terheqese

Ne pamjet ngjitur, diku ne jug te Fushe-Arresit, duken rrenoja. Te jene gjurme te ndonje vendbanimi(keshtjelle) te lashte apo ndonje fshat i braktisur per tu vendosur me ulet dhe prane rruges?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#322

Post by TeuAL » Wed Oct 07, 2020 8:03 am

Tempuj, para rreth 2000 vjetesh, ne Durres.


. . . Prashniker tregon nje monument(ngjitur), te zbuluar ne Durres , qe nderon kujtimin e nje qytetari (L. Papio), i cili, nder te tjera, dha ndihmese ne ndertimin e tempullit te Minerves ne qytet Ngjitja eshte nga libri:
- - - - -
Archäologische Forschungen in Albanien und Montenegro. Von C. Praschniker und A. Schober
by Praschniker, Camillo, 1884-; Schober, Arnold, 1886-
Publication date: 1919
Publisher: Wien In Kommission bei A. Hölder

http://archive.org/details/archologisch ... ld+SCHOBER
- - - - - -

vijon . . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#323

Post by TeuAL » Wed Oct 07, 2020 8:28 am

. . . vijon

Tempull Prane Portit ne Durres sic Tregohet ne Kolonen e Perandorit Trajan


". . . ne Durres, prane portit, ne nje shesh qe ndodhet brenda nje portiku dykatesh, pas te cilit ndodhet nje portik katerkendor me nje TEMPULL ne mes, ka dale nje numer i madh qytetaresh per nder te Trajanit, i cili sapo ka zbritur nga anija ". Citimi dhe pamja ngjitur jane nga libri rreth kolones se Trajanit(Perandori Trajan (53-117) pas Krishtit) :
- - - - - -
NAME(S):*Coarelli, Filippo, 1936-
TITLE(S): La Colonna Traiana / Filippo Coarelli ; presentazione
di Paul Zanker ; appendici di Bruno Brizzi, Cinzia
Conti, Roberto Meneghini
PUBLISHER: Roma : Colombo : Istituto archeologico germanico, 1999.
DESCRIPTION: viii, 273 p. : ill. (some col.) ; 30 cm.
- - - - - - -
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#324

Post by TeuAL » Wed Oct 07, 2020 8:38 am

. . . vijon

Per te plotesuar postimin e fundit, po ngjis te kater panelet(nga i njejti liber) qe tregojne pamjet nga Durresi ne kolonen e Trajanit.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 497
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#325

Post by TeuAL » Fri Oct 16, 2020 10:15 am

. . . vijon

Po ngjis pamje nga Kolona e Trajanit ku tregohet nje port lumor ne Danub. Portit i sherbejne edhe kulla vrojtim-sinjalizimi ku sinjalizimi behet me pishtare. A jane gjetur gjurme mijeravjecare kullash te tilla prane bregdetit ne Durres ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”