"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjiri Persik: monedhë të përbashkët për shtetet e naftës.

Këtu mund të shkruani për ekonominë botërore, si ndikon ecuria e saj në jetën tuaj, lidhja e saj me ekonomine e komunitetit tuaj.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Gjiri Persik: monedhë të përbashkët për shtetet e naftës.

#1

Post by Adriana » Tue Dec 22, 2009 10:51 am

Gjiri Persik, projekt për një monedhë të përbashkët


Vendet e Gjirit Persik kanë nisur fazën e parë të Bashkimit Monetar, që ka si objektiv nxjerrjen në qarkullim brenda dhjetë viteve të një monedhë të përbashkët për shtetet e naftës.
Valuta e re, e konceptuar mbi modelin e euros, do të përdoret për të sfiduar dollarin si mjet shkëmbimi ndërkombëtar për “arin e zi”. "Pakti i bashkimit monetar të Gjirit më në fund u bë realitet", tha ministri i Financave të Kuvajtit, Mustafa al-Shamali, me rastin e samitit për "Gulf Cooperation Council" (GCC).

Faza e parë e monedhës së re, në të vërtetë do të nisë vitin e ardhshëm, me krijimin e Këshillit Monetar të Gjirit Persik, embrioni i asaj që do të bëhet një bankë e vërtetë qendrore e Gjirit Persik. Vendet e para që aderuan në këtë projekt ishin Arabia Saudite, Kuvajti, Bahreini dhe Katari, por "klubi" duket se do të zgjerohet me shpejtësi marramendëse.

Krijimi i kësaj monedhe është parë si një projek kërcënues për ekonominë e perëndimit. Në rast se kjo monedhë do të aplikohet shpejt në tregun aziatik, atëhere shumë banka të Gjirit Persik që përdorin dollarin, do të hasnin në shumë vështirësi financiare.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Ekonomia botërore”