Duke lexuar mbi betejat e rrepta dardano-maqedone në kohën e Filipit të Maqedonisë, mësova se një prej betejave është zhvilluar tek lumi i Erigonit, një degë e Axius-it (ose Vardarit = Bardharit). Shih për më tepër:
http://books.google.com/books?id=nTmXOF ... ia&f=false
Sot, Erigoni në sllavishte njihen si
Crna fjala sllave për ngjyrën e zezë.
Ja diçka mbi gjeografinë e këtij lumi:
The Crna (also Crna Reka, Macedonian: Црна Река (help·info) or Reka Crna) is river in the Republic of Macedonia, right tributary of the Vardar. It runs though much of the south and west of the country. Its source is in the mountains of western Macedonia, west of Kruševo. It flows through the village Sopotnica, and southwards through the plains east of Bitola. At Brod (Novaci Municipality) it turns northeast, and it flows into the Vardar between Rosoman and Gradsko.
Nga Straboni:
the Erigon, after receiving many streams from the Illyrian mountains and from the countries of the Lyncestae, Brygi, Deuriopes, and Pelagonians, empties into the Axius.
'Ngjyra' e ujërave të këtij lumi duket e zezë për shkak të substratit dhe materieve të dheut sikurse në Azi quhet lumi më i madh Huáng Hé (Yellow River ose Lumi i Verdhë):
Ndërkaq, mbi domethënien e tij janë këto mundësi:
The name means "black river" in Macedonian, a translation of its earlier Thracian name, Erigon, meaning "black", akin to Greek érebos, "darkness"; Armenian erek, "evening"; Old Norse røkkr, "darkness"; Gothic riqis, "darkness"; Sanskrit rájas, "night"; Tocharian B orkamo, "dark"[1].
Pra, shkenca gjuhësore e sheh më të pranueshëm lidhjen e Erigonit me gjuhën thrakase ku bie në sy ngjashmëria me Erebus-in mitologjik, birin e Kaosit.
In Greek mythology, Erebus (pronounced /ˈɛrəbəs/), also Erebos or Erebes (Ancient Greek: Ἔρεβος, "deep darkness or shadow"), was the son of a primordial god, Chaos, and represented the personification of darkness and shadow, which filled in all the corners and crannies of the world. His name is used interchangeably with Tartarus and Hades since Erebus is often thought of as part of the underworld. Erebus married his sister Nyx (goddess of the night) and their children included Aether, Hemera, Nemesis, and Charon.
Ndërkaq, ky fjalor thotë se:
Nëse Eρεβος është i njëvlershëm kuptimisht me diçka të errët ose errësirën, atëherë origjina e kësaj fjale s'ka përse të mbetet më e panjohur siç pretendon 'etymonline'. Zbërthimi dhe afrimi me fjalën e njejtë shqipe për të shënuar të njejtën dukuri (Terrin, Errin) i jep fund dilemave të së panjohurave.
Eρε =
Errë/Errësirë, evoluim i mëpastajmë.
Alfeko do të doja të dija cila është përkatësja në gjuhën moderne ''''greke'''' për errësirë ose terr?
Nga sa kërkova në një fjalor online, më dha këto përkatëse për Terr:
Eng. '''Greek'''
Dark -----------
σκοτεινός skoteinos
A është e vërtetë kjo?