Ja edhe tre miqte tane te lashte(se mos kujtoni se kish vetem nje Zeus ne lashtesi)...edhe me Plis(qeleshe) bilesMallakastrioti wrote:Socio wrote:Edhe une kam te njejtin mendim me kete me larte !Zeus10 wrote:ALBPelasgian wrote:Ketu eshte nje material i nje historiani neo-bizantin. Jo per tjeter gje e solla, por vec per te verifikue kultin e dhise:
.............................. he gave Edessa the name of Aegae (goats).
Ka shume mundesi qe vete emri Edhesa (Έδεσσα) te shprehi pikerisht qyetin kushtuar dhisë( e dhisë dhe jo edese),( ε-ja ne mes te dy bashketingelloreve lexohet i) aq me teper qe per kete qytet shume dijetare kane gjetur prova qe ai kaqene nje qytet ilir:
..... it was ascribed an Illyrian origin by Ulrich Wilcken in his biography of Alexander the Great
Une mendoj se jo vetem qe qyteti i kushtohet dhise, por ne te vertete i kushtohet DIAS (Zeusit) i cili une mendoj ishte vete DHIJA. Pra Zeusi ishte vete DHIJA ...
Zeus Ammon: bronze version of classical marble sculpture
Liverpool Museum
Por tash kam frike se kjo hap nje dere tjeter, dhe ate me kahje teiste ...
Jo nuk do te hyj andej ...
Megjithate, Zeus, deshta te te pyes se a sheh lidheshmeri gjuhesore ti mes :
Zeusit, DIAS, DHISE, dhe DIALLIT (DHIJALLIT) ?
Per mendimin tim Socio eshte e njejta gje...merr edhe kultin e gjarperit ne mes e ta shohesh qe do arrish tek e njejta pike,pasi gjarperi ka simbolizuar Zeus e Hades (te Ferrit)...mjafton te shohesh monedhat dhe kulti i gjarperit nder shqiptar deri sot...
A history of Greece; (1892)
Author: Duruy, Victor, 1811-1894
Volume: 4
Subject: Greece -- History
Gjarperi ka personifikuar Zeus Hades

Ai Zeus Hades ( i dyti) me duket se mban nje gjarper ne doren e majte apo jo