"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

A jane kishat e Shqiperise institucione kulti per shqiptaret

Sillni këtu për diskutim artikujt ose reportazhet që trajtojnë problemet më të mprehta qe shqetësojnë, shoqërinë shqiptare, komunitetin tuaj, juve.
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Re: A jane kishat e Shqiperise institucione kulti per shqipt

Post by Zeus10 »

elikranon wrote:
Zeus10 wrote: Elikranon, ajo toke eshte nje toke shqiptare dhe nuk eshte nje fushe beteje, ku fuqite e huaja mundin te zgjidhin konfliktet midis tyre. E vetmja arsye qe ajo u shnderrua ne fushe beteje, ka qene dobesia e shtetit shqiptar, sepse nje shtet tjeter i fuqishem, nuk do te lejonte territorin e tij te shnderrohej ne fushe-beteje, te vendeve fqinj. Greqia hyri ne lufte me Italine, sepse kjo e fundit i kerkoi me detyrim, qe ajo mund te perdorte, portet dhe aeroportet, per luften ne Afrike dhe Greqia natyrisht nuk pranoi, por me paturpesine me te madhe, u fut ne territorin shqiptar me te njejten arrogance si italianet ndaj saj, per te ndalur keta te fundit.
Por te siguroj qe nuk do te futet me pa lejen e qeverise shqiptare Elikranon, megjithese ca "shqiptare" si ti, e urojne kete.
Zeus, mos shkruaj gjera qe as vete nuk i beson ose nuk jane per intelektin tend. Per cfare arrogance flet? Ti mund te cilesosh si te duash ushtrine greke te asaj kohe, por nuk ke asnje baze per te vertetuar pretendimet e tua. Duam apo s`duam ne, duke lene menjane cilesimet qofte te grekeve, qofte te shqiptareve, ajo rezistence ishte epike dhe u rregjistrua ne historine boterore si rezistence antifashiste.
  Në orët e para të mëngjesit së 28 tetorit të vitit 1940 qeveria e atëhershme italiane i dërgoi një ultimatum Greqisë, nëpërmjet ambasadorit italian në Athinë, Emanuele Grazzi, i cili ia dorëzoi personalisht kryeministrit grek, Ioanis Metaksas, në shtëpinë e tij, me të cilën kërkonte kalimin e lirë të trupave italiane nga kufiri greko-shqiptar, në mënyrë që në vazhdim të pushtojë disa pika strategjike të Mbretërisë së Greqisë (porte, aeroporte, etj.), për nevojat e furnizimit dhe për lehtësira të tjera, për avancimin në Afrikë. Pas leximit të tekstit, kryeministri grek ktheu shikimin e tij tek ambasadori italian dhe u përgjigj në gjuhën franceze (gjuha zyrtare diplomatike) me frazën historike: "Alors, c'est la guerre", (Pra, kjo do të thotë luftë), duke treguar kështu pozicionin negativ mbi kërkesat përbuzëse italiane.

Vetë Grazzi në kujtimet e tij, që u botuan në vitin 1945, përshkruan këtë skenë: "Kam urdhër z.Kryeministër t'ju bëj një njoftim", dhe i dhashë letrën. Unë pashë emocion në duart dhe në sytë e tij. Me një zë të qëndrueshëm dhe duke më parë në sy, Metaksas më tha: Kjo do të thotë luftë. Iu përgjigja se kjo mund të shmanget. M'u përgjigj OXI! (JO!). U largova duke u përkulur me respektin më të thellë, para këtij plaku, i cili preferoi sakrificën, në vend të skllavërisë".  
Dhe mua mund te me drejtohesh me cfaredo epitetesh, por jam i bindur se je i sigurt se cfare jam une
Une sinqerisht, nuk e di cfare je dhe ne cfare beson, por dua te te jap nje keshille: "Nese ke lindur ne Shqiperi dhe sikur ta quash veten grek, mos e hidh kurre poshte Shqiperine dhe shqiptaret, sepse Greqia eshte meme e lige, qe i paguan "bijte" per ta therritur nene, kurse Shqiperia eshte meme, qe bijte e saj e duan si jeten e tyre dhe ashtu te varfer sic eshte".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
elikranon
Honored Member
Honored Member

Post by elikranon »

Mallakastrioti wrote:Gjithsesi Elikranon vllenjete e rene aty (me varre bosh, pasi ende varret presin eshtra gomeresh apo mushkash "epiri") nuk do te thote aspak qe kane qene grek ata qe rane aty, sikurse nuk i ben grek konglomeranin evgjito-aziatik te andarteve te cilet u versulen ne tokat e tjeter kujt. Problemi eshte politik ne keto varre fantazma dhe me kohe do ndreqen keto gabime. Ceshtje kohe besome, sikurse duhet te besosh disa fjale te mia qe te kam thene kohe me pare lidhur shtetit artificial te keshtuquajtur "grek". Ceshtje kohe qe do shpertheje nga brenda ai palo shtet, pasi nuk kane shume gjera te perbashketa gjithe ato rraca qe banojne ne ate qe quhet Greqi. Jam bere si puna e profetit per Greqine por ju vllehet e Vurgut dhe te Dropullit, por ju nuk me besoni... ;)
Mallakastriot, pyet ata te Kelcyres per eshtrat qe i mblidhnin me parmenda. I kishte gjetur bela. Ishin eshtra te atij konglomerati qe i vuri para Italianet.
Sa per Greqine, re te shumta qarkullojne ne qiellin e saj, po bresherin nuk e leshojne. Keshtu qe mos u nxito, se rete levizin, shkojne dhe me tutje. Degjome mua, Greqia ka histori 4000 vjecare, nuk e nxjerr shpirtin aq kollaj.
elikranon
Honored Member
Honored Member

Post by elikranon »

Zeus10 wrote: Une sinqerisht, nuk e di cfare je dhe ne cfare beson, por dua te te jap nje keshille: "Nese ke lindur ne Shqiperi dhe sikur ta quash veten grek, mos e hidh kurre poshte Shqiperine dhe shqiptaret, sepse Greqia eshte meme e lige, qe i paguan "bijte" per ta therritur nene, kurse Shqiperia eshte meme, qe bijte e saj e duan si jeten e tyre dhe ashtu te varfer sic eshte".
Zeus, dhe une po te them nje gje. Nqs Shqiperia do jete e mire per Shqiptaret do jete e mire dhe per ne. Keshtu qe bejeni te mire per vete, se edhe ne mire do jemi atehere.
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

elikranon wrote:
Zeus10 wrote: Une sinqerisht, nuk e di cfare je dhe ne cfare beson, por dua te te jap nje keshille: "Nese ke lindur ne Shqiperi dhe sikur ta quash veten grek, mos e hidh kurre poshte Shqiperine dhe shqiptaret, sepse Greqia eshte meme e lige, qe i paguan "bijte" per ta therritur nene, kurse Shqiperia eshte meme, qe bijte e saj e duan si jeten e tyre dhe ashtu te varfer sic eshte".
Zeus, dhe une po te them nje gje. Nqs Shqiperia do jete e mire per Shqiptaret do jete e mire dhe per ne. Keshtu qe bejeni te mire per vete, se edhe ne mire do jemi atehere.
Nuk je i besueshem ne kete qe thua, sepse jo me larg se disa postime me pare, shkrove:

pashe deklarata nga ca tipa veriore apo Kosovare te Vetvendosjes, por nuk pashe ndonje shqiptar ortodoks midis tyre te bej ndonje deklarate. Edhe keto detaje kane rendesine e tyre.

sepse ti e di shume mire, qe Shqiperia nuk mund te behet kurre, nese do percahet ne veriore e jugore, ortodokse e muslimane, per te cilen meton ti ne postimin tend.
Sa per ate : "nese Shqiperia do te jete e mire per shqiptaret..." , ajo eshte gjithmone e mire per ne dhe per mua personalisht e mrekullueshme. Tani qe na u hapen syte, do te punojme per ta zbuluar ate dhe ne bijte e saj e kemi vitalitetin dhe talentin per tja lartesuar emrin asaj, emer te cilin ja ulen mbi te gjitha fqinjet tane ziliqare dhe lakmiqare, qe e nisen historine ne shekullin e 19-e.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Post Reply

Return to “Problematika shqiptare në media/shtyp”