bardus wrote:gjëmë k`lama
S'e paskam gjegjun ndonje herrë që i thash kishnë ''klama'' gjamës?! Ksaj i thomë gjamë, e munt të ketë një përapashtesë -më (sikur ndihmë, ndih-më prej folje me ndih), pra si rrajë 'gja', por duhet panë ma mirë ndonjë lidhje me foljen me klja (osa kja - se lj-eja te me klja etj., nuk asht nje l-e, por asht e njejte me gl-e italiane, asht thjesht nje te jater nyjetim i j-es - jo ku lj-eja asht prej nje l-eje, si fljas--fjas prej fLas, se ne kso rasash asht thjesht nje zbutje e l-es, sikur r-eja e zbutun, e jo
nyjetim i j-es si lj-e, nyjetim i mpose ma teper nder zdo te folme nde Arbanit te Poshter:
me g:jye-gljye,
me g:ja-glja,
me u g:ji-glji,
ng:jom-ngljom,
me ndëg:juo-ndëgljuo,
g:ju-glju,
g:juhë-gljuhë,
g:jisht-gljisht,
g:janë-gljanë/gljërë,
g:jatë-gljatë,
g:jamb-gljamb,
g:jandërr-gljandërr,
k:jumësht-kljumësht,
k:ja-klja,
-jë--ljë (bi-jë = bi-ljë, gërthjë-gërthëljë, go-jë--go-ljë, djegëjë--djegëljë),
me u k:juo-kljuo,
voj-volj/valj..
e sa t.tj qe i thome kshtu si J=LJ (= si gl-e italiane) e qe tash s'me vine nder mendet..
Por, për shëmbull, te folia ja me k:ja-klja-kljënë, me kja me j-e munt te jete bunimorja prej [ha=ja]='a me ka-kan/kon, e nderlidhun me j-e te jam-'am, pra prej nje H=J -- per kta, j-e e thashun si lj-e ne ket rase munt te mos jete ruojtese, si j=h, porr thjesht nje nyjetim i mpose i te folmeve jugore, qe shum j-e i zbutnjene e i thone lj-e. Kurse te folje si me g:jye (ngjye), qe e thome me gljye, me ndjet se asht ma ruojtese lj-eja se munt te jete prej nje l-eje, pra folja me gljye munt te jete prej me glye prej foljes me lye me nje parashtese g(=k) si thye-kethye, rrus-kerrus??..
Rasa, thuojse e vetme, ku
LJ-eja (= gl-e italiane, te 'egli taglia degli agli'') asht ruojtese e vertete mbrej j-es, asht shumesi i fjaleve qe mbaronjene me -ll, qe ne shumes e thomë lj, si:
sill-te silj,
i till-te tilj,
tingull-tingulj,
huoll-holje,
yll-ylj,
i holl-te hölj
[o-ö(=oe), se disa fjale me o- ne njejes, ne shumes i thome ö(=oe) sikur thome i vogel-te vögjel(=voegjel), vëgjel, ose bosht-böshtinje e t.tj. -- sikur a-ä te gjarpen-gjärpanj [=gjaerpanj], por e shkronjeme per te thjesht gjërpanj se e dimë që asht prej një ae-je te a-se se gjarpnit, sikur madh=mädhanj [=maedhanj], por e shkronjeme per te thjesht mëdhanj se e dimë që asht prej një ae-je te a-se se mAdhit] e te tjera..